Omat lääkärit parempi vaihtoehto kuin terveysaseman ulkoistus

Timo Kohvakka lupaa delegoida tehtäviä. Jouko Elomaa hakee vielä eläketunnelmia.

IRMELI OJALAINEN

IMATRA. Imatralla on haku päällä. Tällä kertaa haetaan hakufirman avulla lääkäreitä, ihan tiettyjä ihmisiä. Heitä yritetään houkutella muuttamaan rajakaupunkiin, jossa ainakin töitä riittää.

Omien lääkärien saamista pidetään ehdottomasti parempana ratkaisuna kuin kokonaisen terveysaseman ulkoistusta. Sellaistakin on Imatralla selvitelty.

Johtava lääkäri kaupunkiin saatiin vihdoinkin. Lääketieteen tohtori Timo Kohvakka muuttui maanantaina lappeenrantalaisesta imatralaiseksi virkamieheksi, johtavasta lääkäristä sosiaali- ja terveysjohtajaksi, jonka tehtäviin kuuluvat myös johtavan lääkärin työt.

Imatran sosiaali- ja terveysjohtaja Jouko Elomaa puolestaan on tämän viikon erityistehtävissä ja jää sitten lomalle ja ansaituille eläkepäiville.

Molempien mielestä terveyskeskuksen ulkoistus voidaan unohtaa, jos vain omia lääkäreitä saadaan.

Timo Kohvakka ei lupaa nopeaa ratkaisua lääkäripulaan. Pulasta päästään kokonaan ehkä viiden vuoden päästä. Pari-kolme vuotta sitten lisätyt opiskelijakiintiöt tuovat aikanaan helpotusta terveyskeskuksiinkin.

PULA voi vielä olla kova sana muittenkin kuin lääkärien kohdalla. Sekä Kohvakka että Elomaa tietävät, että sairaanhoitajapulakin on nostamassa päätään. Vakituisiin virkoihin saadaan vielä hakijoita, mutta sijaisuuksien täyttämisessä on vaikeuksia.

Sama pulailmiö kolkuttelee myös sosiaalitoimen ovilla. Sosiaalityöntekijöistä on ollut vajetta jo vuosia. Kelpoisuusvaatimusten kiristyminen saattaa hankaloittaa tilannetta entisestään.

– Siellä on kuitenkin vakanssit täynnä. Niitä hoidetaan viransijaisilla. Tilanne on toinen kuin terveyskeskuslääkäreiden kanssa, Elomaa huomauttaa.

PÄÄLLIMMÄINEN huolenaihe sosiaali- ja terveystoimen johtajilla on raha, jota ei tietenkään ole riittävästi. Erityistä taiteilua vaaditaan sairaanhoitopiirin menojen kanssa.

Jouko Elomaa arvelee, että menojen hillinnässä riittää seuraajallekin töitä yllin kyllin. Hoidon porrastus pitäisi saada pelaamaan niin, että Imatralle pystyttään ottamaan ne potilaat, jotka kotikaupunkiin ovat tulossa. Ja kaiken pitää tietysti hoitua niin, etteivät kustannukset nouse.

Ensi vuoden budjetin rakentaminen jää Kohvakan ja hänen esikuntansa harteille. Kunnolla vauhtiin budjettivalmistelut pääsevät sen jälkeen, kun kaupunginhallitus on antanut lopullisen kehyksen.

Rakenneratkaisut sentään on tehty. Pitkän väännön jälkeen tehdyt ratkaisut etenevät nyt toteutukseen. Terveysasemien kahden navan mallista pitäisi vielä edetä yhteen. Jouko Elomaa arvelee, ettei siirtymistä ole odotettavissa aivan pian. Nähtäväksi jää, miten pysyvä valtuuston linjaus on ollut.

IMATRALLA johtavan lääkärin tehtävät olivat pitkään haussa ja hoidossa väliaikaisjärjestelyin. Timo Kohvakka aikoo selvitä sosiaali- ja terveysjohtajan ja johtavan lääkärin tehtävistä delegoimalla.

– Se on pitkälle työnjakokysymys. On varmasti tehtäviä, joita voi delegoida. Haetaan järkeviä tehtäväkokonaisuuksia, hän pohtii.

Hän luottaa muutenkin yhteistyön voimaan.

– Haetaan yhteistyötä ja sovitaan yhteisistä linjoista, Kohvakka sanoo.

Jouko Elomaa ei ole vielä ehtinyt eläketunnelmiin sosiaali- ja terveysjohtajan tehtävistä. Viimeinen työviikko elokuussa 1997 alkaneessa pestissä alkoi vihoviimeisellä johtoryhmän palaverilla. Tälle viikolle on luvassa seuraajan perehdyttämistä.

– Siitä se palapeli konkretisoituu, hän tuumii.

Kuvateksti

Jouko Elomaa (oik.) perehdyttää Timo Kohvakkaa imatralaisiin palvelupisteisiin. Kierros ulottui maanantaina Mansikkalan terveysasemalle ja erityisesti sosiaalitoimeen.

IRMELI OJALAINEN

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen