Kuutostien parannus ajaa omakotitaloja ahtaalle

Joutsenossa kymmenkunta asuinrakennusta jää hankalaan paikkaan. Alueet muuttuvat asuinkäytöstä liikekortteleiksi. Asukkaat voivat jatkaa asumista tai myydä talot vapaaehtoisin kaupoin.

ANNE KOTIHARJU

JOUTSENO. Kuutostien nelikaistaistamiseen liittyvät kaavamuutokset ajavat joitakin omakotiasujia ahtaalle Joutsenossa. Kaavoitusinsinööri Heikki Puranen selvittää, että kymmenkunnan asuinrakennuksen alta maan käyttötarkoitus muuttuu liiketilakäyttöön.

– Annukan liittymästä Imatralle päin mentäessä Kuutostien ja radan varressa olevan pientaloalueen tilalle kaavoitetaan liiketoimintaa. Alueella on kuusi omakotitonttia. Lisäksi Ahvenlammen tai Pulpin risteyksessä on neljä omakotitaloa ja alue muuttuu liiketoimintaa mahdollistavaksi kortteliksi.

ANNUKAN TIENOON omakotitalot ovat radan ja tien välissä.

– Kaavamuutos ei tarkoita, että asukkaita siitä pois ajetaan. Talot eivät jää tien alle, mutta aika hankalaan paikkaan. Siihen tulee aikanaan melusuojaus, mutta se ei paljon auta. Se on paha paikka.

Puranen selvittää, että lähes kaikki omakotitalot on rakennettu ennen Kuutostien rakentamista. Nuorin taloista on rakennettu 70-luvulla.

Molemmilla alueilla nykyisiä taloja voi kunnostaa, mutta uutta ei saa rakentaa.

– Jos he myyvät, niin tietysti kunta tai joku rakennusliike on ehkä kiinnostunut lunastamaan ne.

Puranen ei povaa, lähtevätkö asukkaat.

– Se on heidän asiansa. Meillä ei ole keinoja pakottaa heitä pois. Lähtökohta joka tapauksessa on se, että siinä ei enää omakotitaloja ole.

TALOJEN ARVON MUUTOS mietityttää varmasti omistajia.

– Ei se arvo varmaan mihinkään romahda, mutta ei siihen saa uutta enää rakentaa. Jos kunta tekee vapaaehtoisia kauppoja, lähtökohtana on ne hinnat, joita vapaaehtoisissa kaupoissa sellaisilla taloilla on.

Joutsenon kaavoitus- ja ympäristölautakunta hyväksyi tiistai-iltana neljä Kuutostien parantamisen vaatimaa kaavamuutosluonnosta.

– Näitä kaavaluonnoksia ja Tiehallinnon konsultilla teettämiä Kuutostien tiesuunnitelmaluonnoksia esitellään yleisölle lokakuun 17. päivä. Kaupunkilaiset voivat ottaa molempiin kantaa.

Puranen kertoo, että ahtaalle jääviin omakotiasujiin ei ole oltu vielä yhteydessä. Sen sijaan yleiskaavavaiheessa vuosia sitten oli jo nähtävissä, että tilanne huononee.

KAAVALUONNOKSISTA yksi liittyi Ahvenlammentien eritasoliittymään ja teollisuusalueen laajennukseen, toinen Saimaantien ja Joutsenon eritasoliittymiin, kolmas Pellisenrannan eritasoliittymään ja neljäs Vesivalon eritasoliittymään.

Lautakunta hyväksyi luonnokset tiistai-iltana.

Kuutostien parantaminen vaatii Joutsenolta aika isot investoinnit.

Puranen arvioi kunnan kustannukset noin 1,6 miljoonaksi euroksi.

– Summasta aika iso osa näitä melusuojauksia, joista keskustellaan vielä Tiehallinnon kanssa. Tie kun on tullut paikalleen vasta talojen jälkeen.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju