Lappeenrannan vesitornin avaaminen yleisölle pohdinnassa

Yleisökäyttö edellyttää remonttia, johon kaupunginjohtajan mielestä ei ole nyt varaa. Selma nostaa naftaliinista hulppeat ja kalliit rakennussuunnitelmat

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Moni lappeenrantalainen on haikaillut, miksi kaupungin vesitornissa ei ole enää näköalakahvilaa.

Kun vesitorni kunnostettiin 2003–2004, siellä ollut kahvila jätettiin kunnostamatta ja uuden ilmeen saanut torni suljettiin yleisöltä.

Joukko kaupunginvaltuutettuja on ehdottanut tornin avaamista jälleen yleisökäyttöön. Ehdotuksessa ei mennä yksityiskohtiin, minkälaisesta yleisökäytöstä olisi kysymys.

Todennäköisesti valtuustoaloitteen tehneille valtuutetuille riittäisi entisenlainen kahvila näköalaikkunoineen.

Vesitornin entiset kahvilatilat ovat vieläkin kohtalaisessa kunnossa.

Kiinteistönvälittäjä sanoisi, että mahdollisuuksien kiinteistö vaikkapa kahvilatoimintaan. Ikkunatkin uusittu, mutta kaipaa vielä remonttia.

KAUPUNGIN rakennusvalvonnan ja palonviranomaisten mielestä tilojen yleisökäyttö on mahdollista, kunhan peruskorjauksessa noudatetaan määräyksiä ulospääsyteistä sekä liikuntarajoitteisten huomioimista.

Käytännössä pitäisi minimissään rakentaa toinen ulospääsytie nykyisen portaan lisäksi ja nykyinen hissi olisi korvattava tilavammalla hissillä.

Vesitornille laaditun uuden asemakaavan mukaan tontilla on rakennusoikeutta tuhat kerrosneliötä. Se mahdollistaa kahvilan rakentamisen joko maan tasoon tai puretun kahvilan paikalle.

Remontti vaatii rakennusluvan ja ennen sen myöntämistä tontin rekisteröinnin.

VESITORNI on kaupungin vesilaitoksen omaisuutta. Laitoksen johtajan Hannu Mäkelän mielestä kunnostustöiden tarve on niin suuri, että se vaatii suunnittelua, rahoituksen pohdintaa ja aikaa valmistelulle.

Mäkelä sanoo, että jos poliitikot lämpenevät vesitornin yleisökäytölle, täytyy polkaista pystyyn työryhmä hankkeen toteuttamista varten.

Näin tehtiin vuosituhannen alussa, kun vesitornin kunnostusta käytiin miettimään. Lopputulos oli, että hulppeat ja kalliit suunnitelmat jouduttiin hylkäämään ja kahvilakin päätettiin sulkea.

Vesitornin yleisökäyttöä kannattava Lappeenrannan Seudun Elinkeino ja Matkailu Oy eli Selma on omassa lausunnossaan kaivanut nuo hulppeat suunnitelmat esiin.

Selmalle ei riitä kahvila näköalalla vaan se maalailee näköalatasanteen ja tilausravintolan lisäksi vesitorniin myös aiemmin puheena ollutta näköalasaunaa.

SELMAN suunnitelmille tulisi hintaa hulppeasti, mutta yleisökäyttö olisi mahdollista vähemmälläkin rahalla ja rakentamisella. Asia jäi maanantaina pöydälle kaupunginhallituksen kokouksessa.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen on asiaa koskevassa päätösesityksessään sitä mieltä, ettei yleisökäytön pohdintaan ole nyt tarvetta eikä taloudellisia mahdollisuuksia.

Vesitorni on nyt saneerattu rakenteellisesti kuntoon vesihuollon turvaamiseksi, ja se riittää Miettisen mielestä tällä erää.

Kuvateksti

Jos vesitorni otetaan jälleen yleisökäyttöön, hissi ja sisääntulokäytävä vaativat uusimista.

MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen