Pöly pukee hoitajat lisävarusteisiin

Vastaanoton työntekijöiden kaulalla roikkuu naamarilta näyttävä hengityssuojain.

ETTI KANTOLA

LEMI. Lemin terveyskeskuksen henkilökunnan suojavarusteisiin kuuluvat hengityssuojaimet ja raitisilmakypärä. Sen lisäksi he mittauttavat puhallustaan kahden tunnin välein pef-mittarilla.

Syynä ovat terveyskeskuksen arkistossa leijuva mineraalivillapöly ja aiemmat homeongelmat. Kaikki työntekijät ovat kokeneet oireita.

– Äänen käheyttä, yskää ja päänsärkyä kotona, luettelee vastaava terveydenhoitaja Leena Matilainen.

Viisi ihmistä oireilee muita enemmän, ja kaksi on joutunut sairastumisen vuoksi siirtymään töihin muualle. Eniten pienhiukkaset vaivaavat herkkiä työntekijöitä sekä niitä, jotka ovat olleet talossa ja sen huonossa ilmassa pitkään.

– Aina on se riski, että vielä joku muukin sairastuu.

USEIMMITEN sisäilman haitallisia hiukkasia kohtaavat vastaanoton työntekijät. He hakevat ja käsittelevät arkistossa säilytettäviä potilaspapereita eniten. Myös lääkärit ja terveydenhoitajat hakevat asiakirjoja.

– Periaatteessa epäpuhtauksia ei pitäisi olla muualla, mutta nehän ovat laskeutuneet papereihin. Me levittelemme niitä itse muualle, Matilainen toteaa.

Ainoa keino poistaa oireilu olisi pitää arkiston ovi visusti kiinni. Käytännön sanelemana se kuitenkin käy jatkuvasti.

TERVEYTTÄ suojelevien apuvälineiden käyttö ei ole vaivatonta. Matilainen ei itse pidä hengityssuojaimesta, koska käyttö on hankalaa silmälasien kanssa. Pattereilla toimiva raitisilmakypärä taas hiostaa pahoin ja on tiellä arkistossa.

Asiakkaat tietävät melko hyvin tilanteen ja ymmärtävät henkilökunnan kaulalla roikkuvat hengityssuojaimet. Jotkut ovat tosin kyselleet lintuinfluenssastakin.

Työntekijät ovat jo aiemmin kantaneet huolta ilman puhtaudesta. He välttävät hajusteita ja muita herkkien ihmisten elimistöä ärsyttävää kosmetiikkaa. Allergia- ja astmaliiton Tulethan tuoksutta -julisteet välittävät viestin myös asiakkaille.

PERUSTURVAJOHTAJA Hannele Partamies toivoo, että poikkeuksellinen tilanne on ohi parissa kuukaudessa. Silloin rakennuksen alakertaan pitäisi valmistua uudet tilat arkistolle.

Talon mittava kunnostus valmistui vasta vuosi sitten. Kummastusta herättää se, että ongelmiin ja töihin on jouduttu pian uudestaan.

– Varmaankin arkistotilojen siirto olisi kannattanut tehdä aiemman remontin yhteydessä. Kenelläkään ei ole vastausta, miksi niin ei tehty.

Partamies toteaa, että arkisto on ollut ongelma jo pitkään.

– Nyt löytyi toteutusvaihtoehto, jolla saadaan sille asianmukaiset tilat.

Perusturvajohtaja huolehtii henkilökunnan jaksamisesta tiedottamalla.

– Epävarma tilanne lisää epävarmuutta entisestään. Ensi viikolla aluetyöterveyslaitos selvittää rakennuksen tilannetta.

Kuvatekstit

Terveyskeskusväki puhaltelee mittariin kahden tunnin välein. Laite seuraa, muuttuvatko työntekijöiden keuhkojen virtaustilavuudet. Leena Matilainen saa saman tuloksen kuin kotona.

Raitisilmakypärä toimii pattereilla, mutta käyttömukavuus on huono.

Jokaisella Lemin terveyskeskuksen työntekijällä on oma nimikirjaimin merkitty hengityssuojain.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Etti Kantola