Tämä kesä jää Kertun mieleen

Lappeen Pappila on herännyt 50 vuotta kestäneestä unestaan. Pappilan puolestapuhuja Kerttu Kalliosaari sai pitäjänneuvoksen arvonimen rakastamansa pappilan avajaisissa.

ANTTI MUNNUKKA

LAPPEENRANTA. Kirkolliset ja maalliset kiitokset kaikuivat maanantaiaamuna Lappeen vanhan pappilan entisöidyissä tiloissa. Vietettiin 130-vuotiaan pappilan uuden tulemisen avajaisia.

Kiitokset ja kehut tulivat tasapuolisesti kahdelle juhlittavalle, itse pappilalle sekä sen puolestapuhujana tunnetulle ikiaikaiselle Lappeen tytölle Kerttu Kalliosaarelle.

Kerttu Kalliosaaresta tuli pitäjänneuvos, kun valtuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää luovutti hänelle asiasta kertovan, jo keväällä lähetetyn tasavallan presidentin avoimen kirjeen.

Paikka ja tapahtuma olivat kuin tehdyt toisilleen; juuri Kerttu Kalliosaaren keväällä 1999 ensimmäisenä allekirjoittamasta valtuustoaloitteesta lähti liikkeelle tapahtumasarja, joka lopulta pelasti pappilan jälkipolville.

LAPPEEN PAPPILAN siunasi käyttöön Lappeen seurakunnan kirkkoherra, rovasti Jorma Taipale tukenaan Lappeen Ruustinna -ravintolan yrittäjä Erja Myllys ja rovasti Matti J. Kuronen.

Taipale totesi, että pappilan entisöinti oli todellinen kulttuuriteko. Hän muistutti, että pappilat aikoinaan tehtiin suuriksi.

Hengellisten tilaisuuksien ohella seurakuntalaiset saivat pappilasta tietoa ja taitoa.

– Vaikuttakoot pappilat tuhat vuotta eteenpäin, siteerasi Taipale papin pojaksi tunnustautuneen Ilmari Kiannon sanoja.

PITÄJÄNNEUVOS Kerttu Kalliosaari itse herkistyi lähes kyyneliin, kun sai arvonimikirjeen juuri pappilan avajaisissa. Hän sanoi olevansa tilanteesta onnellinen ja järkyttynyt, hädin tuskin uskoi jaksavansa lukea paperille kirjoittamansa sanat.

– Kesä jonka kerran nähdä sain mielestä ei haihdu milloinkaan, siteerasi pappilasta ja arvonimestä onnellinen pitäjänneuvos laulun sanoja.

Kerttu Kalliosaari kertoi rakastaneensa Lappeen emäpitäjää niin varhain kun yleensä jostain on jotain ymmärtänyt.

– Nyt jo rakastan Lappeenrannan kaupunkia lähes yhtä paljon, tunnusti pitäjänneuvos.

Tilaisuuden avannut kaupunginjohtaja Seppo Miettinen ja presidentin kirjeen luovuttanut Heikki Järvenpää epäilemättä antoivat arvoa Kalliosaaren tunnustukselle. Molemmat ovat tehneet hänen kanssaan pitkään yhteistyötä.

HEIKKI JÄRVENPÄÄ muisteli, että Kalliosaari oli ollut Lappeenrannan valtuustossa 24 vuotta ja sen lisäksi mukana lukemattomissa yhteisöissä.

Näistä yhteisöistä olivat arvonimeä olleet hakemassa kaupungin ohella Lappeenrannan Laivat Oy, Lappeenrannan Palvelukeskussäätiö, Lappeenrannan Keskusravirata Oy, Lappeen seurakuntan, Keskustan Lappeenrannan kunnallisjärjestö, Lappeen Kotiseutuyhdistys ja Etelä-Karjalan Marttapiiriliitto.

Järjestöjä oli niin runsaasti, että Järvenpää niitä muistellessaan oli unohtaa kuohuviinimaljojen noston pappilalle sekä rakkaaksi Kertuksi ja Lappeen Ladyksi kutsumalleen neuvokselle.

MIELENKIINTOINEN yksityiskohta avajaistilaisuudessa oli se, että paikalle saapuneet monet autot kahta lukuunottamatta oli parkkeerattu muualle kuin varta vasten autoille rakennetuille tyylikkäille parkkipaikoille.

Lappeen Lady, nyt myös pitäjänneuvos Kerttu Kalliosaari kohotti maljan rakastamansa Pappilan uudelle tulemiselle.

Kuvateksti

Lippu liehui avajaisten kunniaksi. Lopullisesti rakennus valmistuu ulkotöitten osaltakin vuoden loppuun mennessä.

MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Antti Munnukka