Suhdannekehitys kääntyi huonoksi Etelä-Karjalassa

HANNU OJALAETELÄ-KARJALAN suhdannekehitys on vuoden aikana kääntynyt huolest

HANNU OJALA

ETELÄ-KARJALAN suhdannekehitys on vuoden aikana kääntynyt huolestuttavaksi. Vertaileva raportti maakuntien liiketoiminnan kehittymisestä, työllisyydestä ja muuttoliikkeestä sijoittaa Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon listan häntäpäähän.

Yritystoiminnan liikevaihto on Etelä-Karjalassa pysynyt edellisen vuoden tasolla, työpaikkojen määrä ei ole mainittavasti kasvanut ja samalla on väestön väheneminen on jatkunut suhteellisen voimakkaana.

Maakuntien suhdannetilannetta kuvaava raportti on sisäministeriön koostama. Se on päivitetty versio viime vuoden selvityksestä.

VÄESTÖNKEHITYS on ollut viimeisen vuoden aikana edellisvuosia parempaa useimmissa maakunnissa.

Nopeinta kasvu oli Itä-Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Uudellamaalla sekä Pohjois-Pohjanmaalla, missä syntyvyys on edelleen muita maakuntia korkeampi.

Väestö väheni kahdeksassa maakunnassa edellisvuoden kymmenen sijaan, kun Keski-ja Etelä-Pohjanmaalla väestön määrä kasvoi hieman.

Yritysten kokonaisliikevaihto kasvoi vuonna 2004 kaikissa maakunnissa. Nopeinta kasvu oli Itä-Uudellamaalla, Lapissa, Keski-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla. Ainoastaan Etelä-Savossa liikevaihdon kasvu oli vuonna 2004 hitaampaa kuin edellisenä vuonna 2003.

Etelä-Karjalan työllisyystilanne on viime vuoden aikana hieman kohentunut. Se näkyy sekä työttömyysasteen että työllisten määrän lisääntymisenä.

Etelä-Karjalassa työllisyysaste ja työvoiman osuus ovat olleet maan heikoimpia.

Viimeisen kolmen vuoden aikana työllisten osuus on kohonnut ja lähentelee jo 65 prosenttia.

Työllisten määrä on kuitenkin alkanut laskea vuoden 2005 alussa, joten raportti ennakoi työllisyysasteen putoamista.

TEOLLISUUDEN liikevaihto kehittyi viime vuonna Etelä-Karjalassa muuta maata hitaammin.

Samoin kaupan liikevaihdon kehitys jäi alle maan keskiarvosta kaikilla vuosineljänneksillä.

Hankalin tilanne Etelä-Karjalassa on kuitenkin palveluliiketoiminnalla. Tällä sektorilla liikevaihto oli edellistä vuotta pienempi, vaikka muualla maassa vuosineljänneksille kirjattiin viiden prosentin kasvua. Osaamisaloilla Kaakkois-Suomi menestyi logistiikassa.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala