Jauhosäkit mylläriä myöten

PETTERI VÄRTÖANTTI TIAINEN vaihtaa tottuneesti säkin toiseen. Viljan siilost

PETTERI VÄRTÖ

ANTTI TIAINEN vaihtaa tottuneesti säkin toiseen. Viljan siilosta jyvänä

käynnistynyt matka päätyy ensin jauhona myllärin käsien väliin ja sitten

leipomoihin ja muille asiakkaille, ettei huomaakaan. Isoisän oppipoikana

vuonna 1966 alkanut työrupeama on siivilöinyt miehestä oteakanat.

Työ käy kuin eräänäkin heinäkuuna myllyn lattialla tanssittu häävalssi tai

muiden kesäremonttien aikuiset muut tanssit. Uranmittaisen työssäoppimisen

ohella jauhatusta sujuvoittaa mylläyksen säilyminen piirteiltään pitkälti

samana. Kerran myllyyn keksittyä ei ole tarvinnut alituiseen päivittää.

– Koneiden toimintaperiaate on täsmälleen sama kuin silloin, kun aloitin

tämän työn. Säkkien käsillä tapahtuneen kiinniompelun tekee nykyisin tosin

ompelukone.

MYLLÄRIKSI Antti Tiaisen nimike vaihtui vuonna 1990, jolloin mylly siirtyi

kokonaan hänelle ja vaimolle. Nimellisten muutosten lisäksi työnkuvassa on

tapahtunut muutakin elämistä.

– Jauhettavien tuotteiden määrä on lisääntynyt. Neljästä viljalajista

tehdään nykyisin 18 erilaista sorttia: jauhoja, leseitä, ryynejä ja jonkin

verran rehuakin.

– Viljelijöiltä tulevat jyvät ovat aiempaa kuivempia, joten ne kostutetaan

nykyisin valmentimella sekä jauhatuksen helpottamiseksi että laadun

parantamiseksi.

Jyvät Tiaiselle tulevat tuttujen sopimusviljelijöiden tutuilta

kasvupaikoilta Lappeenrannan alueelta. Lähiruuasta puhuminen ei sinällään

ole silti näkynyt myllyn toiminnassa.

– Uudet asiakkaat ilmaantuvat vanhojen kertoessa kokemuksiaan eteenpäin.

JAUHAMISEN ohella myllyn toimenkuvaan kuuluu lajittelu. Antti Tiaisen

työuran aikana jyvien lisäksi on lajiteltu myllyjä. Isot ovat kasvaneet

kuin geenimanipuloituna, pienet kuolleet pääosin pois.

Etelä-Karjalassa pieniä myllyjä on enää yhden käden sormille. Niiden

viljasiiloihin kätkeytyvät elinkonstit on yksinkertaisuudessaan helppo

luetella.

– Pienten myllyjen valtit isojen ikeessä ovat kotimaisuus, lisäaineettomuus

ja tuoreus.

Pienet toimijat myös verkottuvat keskenään, sillä esimerkiksi isojen

myllyjen jauhatustapa ei sovi kaikille pikkuleipomoille.

Alkutuotantoketjusta löytyy eväitä muuhunkin yhteiskunnalliseen elämiseen.

Kuvateksti

Harva tietää, että Lappeenrannan Tapavainolassa on mylly, mutta mylläri Antti Tiaiselle alun perin vuonna 1928 perustettu mylly on jauhanut elantoa kohta 40 vuotta.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Petteri Värtö