Änkilän koulun vuoro mitellä olemassaolostaan

Änkilän koulunjohtaja Matti Vehviläinen kannustaa vanhempia ottamaan yhteyttä valtuutettuihin.

PÄIVI VENTO

RAUTJÄRVI. Rautjärven sivistyslautakunnan mielestä Änkilän koulun lakkauttamista syksystä 2008 lähtien on selvitettävä. Esitys ei tule pienimmissäkään määrin yllätyksenä opettajille ja vanhemmille.

– Koskaan hallinnon kanssa emme ole keskustelleet, kuinka koulu voisi jatkaa. Hallintoa on kiinnostanut vain se, kuinka koulu pystyttäisiin lopettamaan, sanoo koulunjohtaja Matti Vehviläinen. Hän miettii, että Änkilän koulurauhaa lakkaamisuhka on varjostanut jo monta vuotta. Vehviläistä ärsyttää se, että viime viikolla eräs lehti uutisoi aivan kuin pönkkää koulun ovelle oltaisiin jo asettelemassa.

– Muistutan oppilaiden vanhempia, että kunnassa toimii demokratia. Jos sivistyslautakunta esittää koulun lakkaamista, ei se ole lopullinen päätös. Päätösvalta kuuluu kunnanvaltuutetuille, Vehviläinen kertaa päätöksentekoprosessia.

– Vanhemmat, ottakaa yhteyttä kunnanvaltuutettuihin, se on nyt ainut tapa vaikuttaa.

MAIJA HALLIKAINEN tuli tiistaina hakemaan tytärtään Ruusaa koulusta kotiin. Hallikainen kimpaantuu oitis, kun kuulee sivistyslautakunnan esityksestä.

– Koulun tärkein tehtävä on lapsen kasvattaminen aikuiseksi. Miten se onnistuu, kun koululle eli opettajille ja oppilaille ei anneta työrauhaa? Nyt ollaan menty siihen, että kouluja tarkastellaan vain hallinnon ja talouden näkökulmasta, eli ylhäältä päin.

– Talouden näkökulma panee lapset maksumieheksi samalla tavalla kuin toisaalla vanhukset. Talous ja hallinto sanelevat, koulut vain sopeutuvat, se ei ole työrauhaa. Ja mistä ne säästöt tulevat? Opetusta erityisryhmissä tarvitsee jo 20 prosenttia oppilaista, ja tämä tarve syntyy suureksi osin siitä, että oppilaita joudutaan opettamaan liian suurissa ryhmissä, Hallikainen sanoo.

Maija Hallikainen näkee pienet luokkakoot hyvän oppimisen perusedellytyksenä.

– Kukaan ei putoa kärryiltä pois. Miten käy, kun luokassa alkaa olla neljäkymmentä oppilasta, hän maalailee kauhukuvia.

ÄNKILÄLÄINEN sivistyslautakunnan jäsen Sari Kokkonen kertoo, että vuonna 2009 Änkilän koulun oppilasmäärissä on tulossa notkahdus. Silloin aloittaa yksi ekaluokkalainen.

– Kaksiopettajainen koulu ei ole järkevä ratkaisu. Opettajan kannalta on erittäin hankalaa opettaa, jos luokalla on neljän eri vuosiluokan oppilaita. Ja silloin se ei enää ole lapsen edun mukaista. Lapsille ei enää muodostu heille tärkeitä vertaisryhmiä.

Jos Änkilän koulussa riittäisi oppilaita nykyiseen malliin, Kokkosesta koulutyö voisi jatkua.

– Muuttobuumia tarvittaisiin.

Kokkonen on tyytyväinen omien lastensa kokemuksiin Änkilän koulusta.

– Siellä pystyttiin puuttumaan ristiriitoihin tosi hyvin ja esimerkiksi kiinnittämään huomiota käytöstapoihin.

Hyvän luokkahengen syntymisen Kokkonen listaa Änkilän koulun erityisplussaksi.

Änkilän koulu

Kolme opettajaa.

45 oppilasta.

Vuonna 2008 enää 35 oppilasta.

Lakkautussuunnitelmassa ovet kiinni 1.8.2005. Vuosisäästöä kertyisi 100 000 euroa.

Oppilaat siirtyisivät joko Kivijärven tai Asemanseudun kouluun.

Kuvateksti

Maija Hallikainen ei ymmärrä sitä, miksi koulutyötä arvioidaan aina talouden näkökulmasta, kuulolla opettaja Matti Vehviläinen.

PÄIVI VENTO

Kirjoittaja:
Päivi Vento