Lappeenrannalla suuria ongelmia tuoteturvallisuusvalvonnassa

Uusi laki lisäsi valvottavia kohteita. Lappeenrannassa valvontaa tehdään aivan liian vähän eikä muissakaan suurissa kunnissa lain kirjain täyty. Lääninhallitus huomauttelee ja seuraa tilannetta sivusta.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANNAN kaupungilla on pahoja puutteita tuoteturvallisuusvalvonnassa. Ympäristötoimi pystyi viime vuonna tekemään reilun kymmenesosan lain edellyttämästä valvonnasta.

Kaupungin terveysvalvonnan johtaja Päivi Roine sanoo, että riittävään valvontaan ei yksinkertaisesti ole työväkeä.

– Tarvitsisimme ehdottomasti yhden valvojan lisää, ja olemme kertoneet tarpeesta kaupungin päättäjille. Lisätyövoimaa ei kuitenkaan ole saatu.

Roineen mukaan tuoteturvallisuuslaki on yksi esimerkki siitä, kuinka valtio antaa kunnille tehtäviä, ja kuntien pitää osoittaa tehtävien hoitoon rahat ja resurssit.

– Tässä tapauksessa kunta ei ole antanut resursseja. Me emme ympäristötoimessa voi asialle mitään. Yksi terveystarkastaja tekee tuoteturvallisuusvalvontaa oman työnsä ohessa, ja enempään emme pysty.

VIIME VUONNA voimaan tullut laki velvoittaa kuntia valvomaan erilaisia kuluttajapalveluja sekä erityisesti kulutustavaroita, joita valmistetaan ja myydään kunnassa.

Tuoteturvallisuuslain perusajatus on, että elinkeinon harjoittajat ovat ensisijaisesti vastuussa myymistään tuotteista ja palvelujensa turvallisuudesta.

Kunnan valvottaviin kuluttajapalveluihin kuuluvat leikkikentät, erilaiset ohjelma- ja elämyspalvelut, uimahallit ja laskettelukeskukset. Valvottaviin kulutustavaroihin kuuluvat muun muassa erilaisissa myyntipisteissä ja kojuissa myytävät kulutustavarat.

Lappeenrannassa on lähes 1 100 lain edellyttämää kunnan valvontakohdetta. Näistä noin 400 on kuluttajapalveluja ja loput 700 kulutustavaroihin liittyviä valvontakohteita. Ympäristötoimen tarkastaja käytti viime vuonna kuluttajapalvelujen valvontaan 129 tuntia ja kulutustavaroiden valvontaan 35 tuntia.

Ympäristötoimi on laskenut, että jos valvonta olisi tehty kunnolla, siihen olisi tarvittu lähes 1 300 tuntia.

KÄYTETYN tuntimäärän pienuuden on huomannut Etelä-Suomen lääninhallituskin, joka lähetti asiasta Lappeenrannan ympäristötoimelle paimenkirjeen.

Lääninhallitus on laskenut, että kaupungilla oli viime vuoden tuoteturvallisuusvalvonnassaan 102 henkilötyöpäivän vaje.

Lääninhallitus huomautti kaupunkia myös siitä, että se ei ole toimittanut läänille suunnitelmaa tämän vuoden tuoteturvallisuusvalvonnasta.

Terveysvalvonnan johtaja Roine vastaa tähän, että ei ole voitu tehdä, kun ei ole ollut tietoa valvontaan saatavista resursseista.

– Hallinto- ja henkilöstöjaosto ei ole tehnyt päätöstä pyytämästämme virasta.

LÄÄNINHALLITUKSEN ylitarkastaja Kirsi Hyvönen kertoo, että vastaavia kirjeitä on lähtenyt muihinkin Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson kuntiin.

– Vain pari kuntaa pystyy täyttämään valvonnan vähimmäistason. Pienissä kunnissa valvonta toteutuu paremmin kuin suurissa. Lappeenranta on kuitenkin selvästi heikoin myös kaupunkien joukossa.

Valvontaan tarvittavan työmäärän laskemiseen lääninhallitus käyttää Kuluttajaviraston laskentamallia. Hyvönen sanoo, että se ei ole hyvä ja parempi on kehitteillä. Sen perusteella kuitenkin käydään toistaiseksi kirjeenvaihtoa kuntien kanssa.

Ja muuhun lääninhallitus ei pystykään. Jos kunnat eivät lisää valvonnan resurssejaan, lääninhallitus voi vain seurata sivusta.

– Sanktiomahdollisuutta meillä ei ole. Voimme vain lähettää kirjeen tiedoksi, ylitarkastaja Hyvönen myöntää.

Hän lisää kuitenkin, että jos tilanne ei kohennu, he voivat mennä kuntaan keskustelemaan päättäjien kanssa, missä mahtaa olla ongelma.

Kuvateksti

Kaupungin vastuulla on tarkastaa muun muassa leikkikenttien turvallisuutta. Kuvan leikkikenttä on Kauppakadun ja Ratakadun kulmauksessa.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen