Lappeenranta on hyvin SUL:n uuden puheenjohtajan kartalla

Yleisurheilijoiden puheenjohtajaksi ehdolla olevat Arto Bryggare, Seppo Rehunen ja Antti Pihlakoski

Yleisurheilijoiden puheenjohtajaksi ehdolla olevat Arto Bryggare, Seppo Rehunen ja Antti Pihlakoski ovat kaikki käyneet koulunsa tai opiskelleet Lappeenrannassa. Pihlakoski on ennakkokyselyissä selvä suosikki. Bryggaren

tueksi ovat asettuneet takavuosien huippu-urheilijat.

VESA SALMINEN

SUOMEN URHEILULIITON puheenjohtajapelissä on vahva lappeenrantalaisväritys. Arto Bryggare ja Seppo Rehunen ovat Lappeenrannan Urheilu-Miesten kasvatteja ja Antti Pihlakoski opiskeli diplomi-insinööriksi Lappeenrannassa.

Mustien hevosten tallipaikkojen sijaintia ei vielä tiedetä, jos heitä ylipäätään kolmen vahvan ehdokkaan rinnalle ilmaantuu. SUL:n valtuuston lapualainen puheenjohtaja Seppo Smolander on tosin jaellut ympäripyöreitä kommenttejaan osallistumisestaan.

VANKIN TAUSTA ennakolta näyttää olevan MM-kisojen toimitusjohtajalla Antti Pihlakoskella, jolla on vahva asema jopa Etelä-Karjalassa Bryggaren ja Rehusen entisillä kotikulmilla. Ilta-Sanomien kyselyssä marraskuun alussa Pihlakoski sai 51 prosenttia SUL:n valtuutettujen äänistä, Bryggare 16 ja Rehunen 11.

Eniten ”vanhaa rasitetta” on Pihlakoskella, jota pidetään väistyvän puheenjohtajan Ilkka Kanervan työn jatkajana. Bryggare puolestaan on räiskyvä entinen huippu-urheilija, jonka poliitikon taustaa ja sitä kautta aikapulaa osa karsastaa.

Suomen Hiihtoliiton ex-puheenjohtaja Rehunen puolestaan sai jo yhdet pakit omiltaan Hiihtoliiton puheenjohtajavaalin alla.

BRYGGAREN TAUSTALLE junttakirjeen avulla ovat astuneet entiset huippu-urheilijat. 25:n pääasiassa 1980-luvulla urheilleen huipun nimissä lähetetyssä kirjeessä tuetaan LUM:n pika-aituria.

Mukana ovat ainakin Bryggaren entinen valmentaja, kansanedustaja ja seiväshyppääjä Antti Kalliomäki, keihäsmiehet Seppo Räty ja Kimmo Kinnunen sekä naisista Ringa Ropo-Junnila ja Tuija Helander, joita on joissain yhteyksissä pidetty kirjeen alullepanijoina.

Tämän hetken suomalaishuippuja ei tiettävästi kirjeessä ole lainkaan mukana.

Kirjeen ovat saaneet muun muassa valtuuston kymenlaaksolaisjäsenet Juha Heikkilä Vehkalahdelta ja Ari Pietarinen Kotkasta. Sen sijaan eteläkarjalaisia seuroja edustava luumäkeläinen Jorma Pennanen sanoo vain kuulleensa siitä.

KAIKKI KOLME ehdokasta liputtavat uudistusten puolesta, sillä se on vaalissa varma valtti ja ainoa oikea linjaus huonojen menestysvuosien jälkeen.

Rehusen keskeiset teemat ovat lasten ja nuorten kasvun tukeminen, liikunta ja urheilu terveyden edistäjänä sekä kilpa- ja huippu-urheilu, jossa edustetaan omaa seuraa, kotipaikkakuntaa maakuntaa ja Suomea.

– Näistä mitkään eivät ole vastakkain. Rahoituksenkin pitää tulla eri lähteistä, Rehunen sanoo.

Rehunen painottaa myös huippu-urheilua talouselämän vientiponnistelujen tukena, varsinkin Pekingin vuoden 2008 olympiakisojen rinnalla.

PIHLAKOSKI NIMEÄÄ kaksi päälinjausta: Vuorovaikutus seurojen tekijöiden eli organisaattoreiden kanssa sekä huippu-urheilu, jossa tärkeätä on kokonaisuus valmennuksesta aina sponsorien hankintaan, terveydenhuoltoon ja elämän rakentamiseen saakka.

Pihlakoski uskoo Helsingin MM-kisojen vetämisen olevan hänelle valtti, vaikka tilinpäätöstä vielä odotellaan.

– Urheiluliitolle sieltä ei negatiivista seuraamusta ole, Pihlakoski vakuuttaa.

BRYGGARE KAIPASI eropapereita SUL:sta ja täysremonttia jo Ateenan olympiakisojen jälkeen. Myös urheilijoiden asenteessa on entisen arvokisamitalistin mielestä parantamisen varaa.

”Urheiluseurat ratkaisevat tulevaisuudessa sen, onko Suomi menestyvä huippu-urheilumaa…kuntien on tultava mukaan paremmin toiminnan tukemiseen. Valtion panosten lisääminen urheilulle on oltava tuntuva.”

Bryggare kaipaa parempaa yhteistyötä myös eri lajien välille, jotta lahjakkuuksia ei hukattaisi. Urheilijoiden arkielämän läheisyyteen luodut valmennuskeskukset olisivat hänen mielestään tärkeitä.

Bryggaren linjaukset on otettu hänen omilta verkkosivuiltaan.

Arto Bryggare

Syntynyt 26.5.1958 Kouvolassa

Kauppatieteiden kandidaatti

Kansanedustaja

Aloitti koulunkäynnin Imatrankosken kansakoulussa. Kolmannesta luokasta lähtien Lappeenrannassa. Kirjoitti ylioppilaaksi Lappeenrannan lyseossa.

Naimisissa, kolme lasta. Vaimo Lotta on SUL:n liittovaltuuston jäsen.

Lappeenrannan Urheilu-miesten kasvatti.

110 metrin aidoissa olympiapronssia, MM-hopeaa sekä hopeaa ja kaksi pronssia EM-kisoista. Lukuisia SM-mitaleita pika-aidoissa, satasella ja viestikisoissa.

Oma luonnehdinta: ”Olen iloinen karjalaispoika.”

Seppo Rehunen

Syntynyt 5.8.1952 Lappeenrannassa.

Lääketieteen lisensiaatti ja tohtori Helsingin yliopistosta.

Läntisen maanpuolustusalueen ylilääkäri, lääkintäeversti.

Kävi koulunsa Lappeenrannassa ja kirjoitti ylioppilaaksi yhteislyseosta 1971

Naimisissa, kolme lasta.

Suomen Hiihtoliiton entinen puheenjohtaja.

Liittyi 11-vuotiaana Lappeenrannan Urheilu-Miesten urheilukouluun. Juossut kaksi kertaa Kalevan kisojen finaalissa 400 metrin aidat. SM-viesteissä yksi hopea ja yksi pronssi.

Lapsuudenkaverin kuvaus: ”Jos Reppuun ei voi luottaa, niin sitten maailman kirjat ovat sekaisin.”

Antti Pihlakoski

Syntynyt 2.5.1961 Ruskossa

Diplomi-insinööri

Helsingin yleisurheilun MM-kisojen toimitusjohtaja. SUL:n toimitusjohtaja vuosina 1991-01.

Opiskeli Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa 1982-86 tuotantotaloutta.

Naimisissa, kolme lasta.

Uudenkaupungin Urheilijoissa pronssia 4×1 500 metrin SM-viestissä. Kalevan kisojen finalisti useana vuonna.

Edelleen 16-vuotiaiden 800 metrin Suomen ennätyksen haltija.

Erikoisuus: Pihlakosken slogan ”pari piirua enemmän ihmisten suuntaan” mukailee sosialidemokraattien vaaliteemaa.

Kuvatekstit

Arto Bryggare on entinen huipputason pika-aituri ja nykyinen kansanedustaja.

Antti Pihlakoski on Helsingin yleisurheilun MM-kisojen toimitusjohtaja.

Seppo Rehunen työskentelee puolustusvoimien palveluksessa läntisen maanpuolustusalueen ylilääkärinä.

ES-ARKISTO

Kirjoittaja:
Vesa Salminen