Namika nousi väkevästi Riian ohi ja lohkovoittoon

Latvialaisten tähtipelaaja Sandis Valters pysyi toisella jaksolla Namikan komennossa. Namika selvitti Koripallon Euroopan haastajaliigan alkusarjan ilman tappioita. BK Riika * LrNMKY 79-85 * ETELÄ-SAIMAA RIIKA. Lappeenrannan NMKY nousi keskiviikko väkevällä esityksellä koripallon Euroopan haastajasarjan C-lohkon voittajaksi. Namika kukisti Latvian pääkaupunki Riian illassa paikallisen BK Riian kovalla loppunousullaan 85-79 (40-48). Namika ei hävinnyt alkulohkon neljästä ottelustaan…

Latvialaisten tähtipelaaja Sandis Valters pysyi toisella jaksolla Namikan komennossa. Namika selvitti Koripallon Euroopan haastajaliigan alkusarjan ilman tappioita.
BK Riika * LrNMKY 79-85
* ETELÄ-SAIMAA

RIIKA. Lappeenrannan NMKY nousi keskiviikko väkevällä esityksellä koripallon Euroopan haastajasarjan C-lohkon voittajaksi. Namika kukisti Latvian pääkaupunki Riian illassa paikallisen BK Riian kovalla loppunousullaan 85-79 (40-48).
Namika ei hävinnyt alkulohkon neljästä ottelustaan yhtään. Keskiviikon voittoa Riiassa varmisti lohkovoiton lappeenrantalaisille, vaikka Islannin Keflavikin ja Riian ottelu on vielä pelaamatta.
– Kyllä tämä minun urallani ja varmasti Namikan historiassakin on tärkein ja komein yksittäinen voitto, herkisteli Namikan päävalmentaja Mika Turunen, joka viime keväänä johdatteli joukkueen SM-kultaan ja sitä kautta eurokentille.

NAMIKA oli ottelun ensimmäisellä puolikkaalla vaikeuksissa isäntäjoukkue BK Riian nopeiden hyökkäysten kanssa.
– Pelin tahti oli kiivas ja tuntui, että vastustaja juoksee meiltä helposti karkuun. Kun onnistuimme taistelemaan itsellemme hyökkäyslevypalloja, saimme myös vauhtia pois Riian hyökkäyksistä 14 pistettä Namikalle tehnyt ja 10 levypalloa käsiinsä haalinut Andre Foreman sanoi.
Riian tähtipelaaja, 8 000 euron kuukausipalkkaa seuralta nauttivat Sandis Valters oli avausjaksolla Namikalle hankalasti pideltävä herra. Valters heitti illan korkeimman pistemäärän 30, mutta Namikan puolustuksen onnistuessa yhä paremmin Valtersin pitämisessä hiipuivat tämän tehot.
Avausjaksolla Valters heitti 20 pistettä ja toisella jaksolla enää 10.
– Jarno Laukkanen puolusti osaltaan hyvin Valtersia. Me vaihdoimme koko ajan Valtersin puolustajaa ja siinä roolissa pelasivat myös Foreman ja Matt Williams. Loppuminuuteilla vaihdoimme miesvartioinnista paikkapuolustukseen ja Valters otettiin loppuun saakka tarkasti, Mika Turunen selvitti.

NAMIKAN vahvuus keskiviikkoiltana BK Riian kotisalissa oli Mika Turusen mielestä puolustussysteemien onnistunut vaihtaminen kesken pelin.
– Se sekoitti sopivasti vastustajaa.
Myös vastuun ja onnistumisen jakautuminen joukkueessa oli valmentajan mieleen.
– Yhdeksän pelaajaa kävi kentällä ja kuusi pelaajaa teki kaksinumeroisen määrän pistetä, valmentaja kehaisi ryhmäänsä.
– Chanan Colman pelasi pelintekijänä täydet 40 minuuttia ja hän kesti hienosti paineet. Myös Mindaugas Mockus oli nyt aivan eri tavalla mukana kuin joissakin aiemmissa peleissä, Turunen sanoi joukkueen liettulaispelaajasta, joka heitti Namikan korkeimman pistemäärän 17 ja kahmi 7 levypalloa.

PUOLIAJALLA Namika oli vielä kahdeksan pistettä tappiolla, mutta erinomainen kolmas jakso nosti joukkueen isäntien ohi. Neljännellä jaksolla valmentajankin hiki alkoi virrata, kun avainpelaajista Pasi Riihelä joutui 2. minuutilla viiden virheen takia suihkuun ja Jussi Kumpulainen sai virhetilinsä täyteen viisi minuuttia ennen loppua.
– Paniikkia ei tullut, kun oltiin yhdeksän pinnaan johdossa. Viimeiset pari minuuttia pelattiin vaan aikaa ja Riika rikkoi saadakseen pallon nopeasti, Turunen selvitti.
Erityiset kiitokset Turunen haluaa antaa Namika fanijoukolle, joka saapui pikkubussilla seuraamaan ottelua.
– Se porukka antoi meille virtaa ja voimaa, tunnelma oli muutenkin BK Riian kotisalissa upea. Kyllä lehdistötilaisuudessa pelin jälkeen kamerat surisivat, sillä paikallisille oli melkoinen yllätys, että me emme hävinneetkään mennen tullen. Tämän seuran budjetti on kuitenkin melkein miljoonan euron luokkaa.

Namikan pisteet: Matt Williams 11 pistettä/4 levypalloa, Jussi Kumpulainen 11/5, Chanan Colman 14/2, Jari Hagman 4/2, Pasi Riihelä 14/6, Yasin Merzoug 0/0, Jarno Laukkanen 0/2, Mindaugas Mockus 17/7, Andre Foreman 14/10. Namika onnistui ottamaan 17 hyökkäyslevypalloa.
10. min. 26-19
20. min. 48-40
30.min. 62-63
40. min. 79-85
Namikan Pasi Riihelä joutui viiden virheen takia suihkuun 32. minuutilla ja Jussi Kumpulainen 35. minuutilla. BK Riian pelaajien virhetilit alkoivat täyttyä viimeisen minuutin aikana.

Kuvateksti

Namikan Matt Williams nosti BK Riikaa vastaan 11 pistettä ja otti neljä levypalloa.

Kirjoittaja:
ES-ARKISTO/PEKKA HÖLKKI