Lopetuslistalla ovat myös kirjastoauto ja musiikki-instituutin opetus

Sivistyslautakunta ei halua vaarantaa päivähoitoa ja perusopetusta. Säästöt otetaan rakenteista.

IRMELI OJALAINEN

RAUTJÄRVI. Kirjastoauto, Änkilän koulu ja Imatran seudun musiikki-instituutin Rautjärvellä antama opetus nostetaan lakkautuslistalle Rautjärvellä. Sivistyslautakunta yritti pariin otteeseen karsia budjettinsa menoja, mutta kunnanhallituksen odottamaa summaa ei saatu millään kasaan. Siksi lautakunta esittää rakenneratkaisuja ikuisen höyläämisen sijaan.

– Ikuinen juustohöylääminen on ehdottomasti loppuun käyty tie. Siksi lautakunta päätyi esittämään rakenneratkaisuja, vaikka ne aika rankkoja ovatkin, sivistystoimenjohtaja Eila Toppinen sanoo.

Rakenneratkaisuilla lasketaan saatavan vuositasolla liki 200 000 euron säästöt.

Lautakunnan edellytettiin tekevän budjettinsa kuluvan vuoden tasolle.

Määrärahaesitys kasvoi kuitenkin 5,5 prosenttia, runsaat 255 000 euroa.

Kunnanhallitus tuli vastaan, mutta edellytti toimialan karsivan 69 000 euroa. Kovan yrityksen jälkeen olisi saatu nipistettyä 39 000 euroa, mutta vaikutukset olisivat tuntuneet oppikirjahankinnoissa ja johtaneet isoihin luokkiin. Rakenneratkaisujen kera päädyttiin alkuperäiseen esitykseen.

KIRJASTOAUTON kierrokset loppuvat jo ensi vuoden alusta, mikäli kunnanhallitus ja kunnanvaltuusto hyväksyvät sivistyslautakunnan esitykset. Kirjastomenoja Rautjärvellä nostaa se, että Simpeleen pääkirjaston ohella palveluja saa Asemanseudun sivukirjastosta sekä kirjastoautosta. Kirjastoauton lakkautuksesta kertyy vuositasolla noin 17 000 euron säästöt.

Imatran seudun musiikki-instituutin sopimus sanotaan irti 1.8.2006 lukien. Kun irtisanomisaika on vuosi, toiminta loppuu 1.8.2007 ja 32 000 euron vuositason säästö alkaa kertyä.

Rautjärveläisiä oppilaita on instituutin kirjoilla 31. Yksi tuntiopettaja käy Imatralta antamassa tunteja Rautjärvellä, lisäksi Parikkalalla ja Rautjärvellä on yhteinen pianonsoitonopettaja. Instituutti aloitti Simpeleellä musiikkileikkikoulun tänä syksynä, siellä on toistakymmentä lasta.

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen