Monen maan makuinen lounas

Lappeenrantalaiset eri maiden ystävyysseurat järjestivät kansainvälisen lounaan. Pääruokana tarjottiin saksalaista hapanpaistia

ARTTU MUUKKONEN

LAPPEENRANTA. Tirilän työväentalon keittiössä käy sunnuntai-iltapäivänä vilinä. Lappeenrantalaisten eri maiden ystävyysseurojen yhteistyönä järjestämä kansainvälisen lounas on alkamaisillaan.

Espanjasta parikymmentä vuotta sitten Suomeen muuttanut Jose Antonio Gonzalez Lopez on valmistanut yhdessä Antonio Altarriban kanssa yhden pääruoista, turskaa valkosipulilla ja muilla mausteilla eli bacalao al pil piliä.

– Ruoan valmistus aloitettiin eilen. Bacalao al pil pil on hyvin perinteinen latinolainen ruoka, yli 400 miljoonaa ihmistä osaa valmistaa tätä, Gonzales Lopez ehtii kertoa.

ERI maiden ystävyysseurojen lounaita on järjestetty jo useita kertoja. Pitopaikat ovat vuosien varrella vaihdelleet, nyt Tirilässä ollaan jo toisella kierroksella. Alun perin ”makuja eri maista” -maistiaisina liikkeelle lähteneet pidot järjestetään nykyisin joka toinen vuosi.

LOUNASTA varten tehdään paljon talkootyötä. Venäjä-seuran Ulla Tuure kertoo, että 40 litran kattilallinen borssikeittoa on vaatinut useiden tuntien kuorimisen, raastamisen ja kuullottamisen työn.

Aherrus ei mennyt hukkaan, sillä useille kymmenille lounastajille perinteinen keitto smetanalla näyttää maistuvan hyvin.

Hartaudella on valmistettu myös eteläsaksalainen perinneruoka hapanpaisti eli sauerbraten. Helmut Langen ja Hans Nusserin yhteistyönä valmistaman paistin valmistelu on aloitettu jo keskiviikkona.

Paistinpalat ovat Langen mukaan marinoituneet tarkkaan valmistetussa liemessä kolme päivää. Kolmen päivän aikana paisteja käännellään päivittäin tasaisen maustumisen varmistamiseksi. Lopulta koko komeus paistetaan uunissa lientä sopivasti lisäillen.

KANSAINVÄLISYYS tarttuu myös suomalaisiin ystävyysseurojen jäseniin. Parinkymmenen vuoden Espanja-seuran jäsenvuoden kokemuksella Laura Valkonen kertoo, kuinka hän on oppinut tekemään ruokaa espanjalaisten kanssa.

– Pikkujouluissa valmistamme yhdessä ruokaa. Keskustelimme espanjalaiseen tyyliin Jose Antonion kanssa, ja joku kysyi että mistä te oikein riitelette, Valkonen nauraa.

Kuvateksti

Helmut Lange leikkaa tarjolle eteläsaksalaista perinneruoka sauerbratenia eli hapanpaistia. Hapanpaistin valmistus kestää kolmesta neljään päivää.

ARTTU MUUKKONEN

Kirjoittaja:
Arttu Muukkonen