Skeittarit pitkin maakuntaa suuntaavat talvella Taipalsaarelle

Yhdessäkään Etelä-Karjalan kaupungissa ei ole skeittihallia. Maakunnan ainut sisähalli on Saimaanharjulla. Skeittareiden järjestäytyminen veisi hallihanketta eteen päin Lappeenrannassa.

KAISA JUNTUNEN

JOUTSENOLAISEN Taavi Mäkelän, 12, isä kuskaa pojan kerran viikossa Taipalsaarelle skeittaamaan. Joskus mukaan lähtee Taavin kavereita. Saimaanharjulla sijaitseva maakunnan ainut skeittihalli vetää talvisaikaan lajin harrastajia aina Imatraa ja Rautjärveä myöten.

– Lappeenrannasta on kävijöitä päivittäin, kertoo hallin valvoja Mikko Kekäle.

Monet tekevät kuten Taavi. He ovat paikalla heti viideltä, kun halli aukeaa, ja skeittaavat kaiken iltaa. Halliin pääsee kahdella eurolla.

TAIPALSAAREN HALLI toteutui nuorten itsensä aloitteesta. Skeittaajat panivat merkille tyhjän tehdashallin, joka sopi heidän tarkoituksiinsa. Kun kunta näytti vihreää valoa ja vuokrasopimus syntyi, nuoret rakensivat itse rampit. Pääsymaksut kattavat osan hallin vuokrasta ja Taipalsaaren kunta maksaa loput.

Käyttäjät ovat diplomaattisia hallin tason suhteen.

– Onhan tämä pieni, mutta ihan hyvä, arvelee taipalsaarelainen Niilo Heikkinen, 17.

– Kyllä täällä rullaa, todistaa lappeenrantalainen Teppo Ruokokoski, 19.

Parannettavaakin pojat tosin löytävät. Halli saisi olla isompi ja korkeampi, ja rampit saisivat olla suurempia.

Satunnainen kävijä kiinnittää huomion kauheaan mekkalaan. Kun monta poikaa rullaa ja hyppii laudoillaan, vaneriset rampit kolisevat niin, että valokuvaaja kaivaa korvatulpat kassistaan.

– Meteli on pahimmillaan 90 desibeliä, kertoo Mikko Kekäle.

Farkuissaan esiintyvät skeittaajat eivät näytä himourheilijoilta, mutta urheilusta homma taatusti käy.

– Tasapaino paranee ja jalkalihaksiin tulee voimaa, Teppo Ruokokoski analysoi.

– Kyllä tässä hiki tulee, taipalsaarelainen Joni Lappalainen, 14, vakuuttaa.

Niilo, Teppo, Joni ja Taavi kuuluvat hallin vakiojengiin. Satunnaisia lautailijoitakin hallissa käy, mutta ei koskaan tyttöjä.

LAPPEENRANNASSA on puhuttu skeittihallista vuosikaudet, mutta monet käytännön pulmat ovat hankkeen esteenä.

– Suurimpina tulppina ovat skeittaajien järjestymättömyys ja sopivan tilan puute, toteaa liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman.

Lappeenrannan nuoriso- ja liikuntatoimen väki on tehnyt töitä hallin saamiseksi. Pari vuotta sitten he tiedustelivat sopivista teollisuushalleista ja keskustelivat skeittaajien kanssa.

– Skeittaajilla oli suuria erimielisyyksiä siitä millainen hallin pitäisi olla. Keskustelujen jälkeen emme voineet kuin nostaa kädet pystyyn, kun yksi halusi yhtä ja toinen toista, kertoo nuorisosihteeri Sirpa Räikkönen.

Kaupungin väen on tällä hetkellä vaikea toimia skeittaajien hyväksi, sillä heillä ei ole tietoa lajin harrastajista.

– Harrastajia on paljon, mutta emme tiedä kehen pitäisi ottaa yhteyttä. Se kuuluu lajin luonteeseen. Skeittaus halutaan säilyttää vapaana toimintana, joka ei ole sääntöihin sidottua, Ilkka Oksman toteaa.

IMATRA ON panostanut skeittaajiin kustantamalla Mikonpuiston rampin. Lappeenranta on puolestaan rakentanut Huhtiniemen liikuntakeskukseen skeittialueen.

Talvisaikaan kummankin kaupungin skeittarit etsivät harjoitusmaastoja parkkihalleista.

Ilkka Oksman neuvoo, että skeittaajjien pitäisi järjestäytyä yhdistykseksi. Hän uskoo, että Lappeenrannasta löytyisi sopiva halli, joka voitaisiin vuokrata yhdistykselle

– Yhdistyksen vastuulla olisi hallin kunnossapito ja valvonta. Kaupunki voisi varata tietyn summan rahaa hallin vuokranmaksuun, mutta henkilökuntaa emme pystyisi sinne järjestämään, Oksman sanoo.

YHDISTYKSESSÄ pitäisi olla nuorten lisäksi aikuisjäseniä.

Muutama vuosi sitten yhdistystoiminta alkoi herätä Lappeenrannassa, mutta sen toiminta hyytyi puuhamiesten muutettua muualle opiskelemaan.

Skeittirampin kustantaminen olisi oma ongelmansa, sillä kyse ei ole pikkurahoista. Kunnollinen tehdasvalmisteinen keskisuuri ramppi maksaa jopa 60 000 euroa.

• • •

Taipalsaaren skeittihalli on avoinna ma-ti 17–21 ja ke-pe 17–20. Halli löytyy Saimaanharjulta Verstastieltä.

Kuvatekstit

Saimaanharjulainen Joni Lappalainen on selvinnyt hurjista tempuistaan pienillä pintanaarmuilla.

Skeittihallin kaverit tulevat tutuiksi toisilleen. Kuvassa Niilo Heikkinen, Teppo Ruokokoski, Joni Lappalainen ja Taavi Mäkelä.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen