Taipalsaari haluaa yhteistyötä Lappeenrannan kanssa

Rauno Erveliuksen (kok.) aloite yhteistyön lisäämisestä saa vastakaikua. Keskusta jarruttelee eniten. Muut kiittelevät avauksesta. Kuntaliitos tuntuu vielä kaukaiselta asialta.

ANNE KOTIHARJU

TAIPALSAARI. Taipalsaaren kunnanvaltuuston puheenjohtaja Rauno Ervelius (kok.) sai Taipalsaaren kunnallispolitiikkaan vipinää keskustelunavauksineen.

Erveliuksen viittaukset jopa mahdolliseen kuntaliitokseen Lappeenrannan ja Joutsenon vanavedessä tuntuvat muista aika kaukaisilta. Päättäjät haluavat kuitenkin tiivistää yhteistyötä naapurikaupungin kanssa.

Moni päättäjä on jo odottanut, että araksi koetusta Lappeenrantaan lähentymisestä viimein pääsisi keskustelemaan.

– Itse painottaisin sitä, että yhteistyötä Lappeenrannan kanssa täytyy tiivistää ja selkeyttää, linjaa Erveliuksen ajatuksiin ehkä varovaisimmin suhtautuva kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuure Westinen (kesk.)

HYVÄSSÄ VAUHDISSA oleva kunta- ja palvelurakenneuudistus patistaa hakemaan erilaisia yhteistyömalleja.

– Haluaisin puhua mieluummin koko maakunnan käsittävästä yhteistyöstä, en niinkään kahden tai useamman kunnan välisestä. Yhteistyötä voisi tehdä vaikka tieto- ja taloushallinnossa sekä hankinnoissa.

Westinen myöntää, ettei yhteistyö Länsi-Saimaan kuuden kunnan kesken ole täyttänyt kaikkia odotuksia.

– Emme me siihen ihan tyytyväisiä ole. Kunnat sijaitsevat hyvin hajallaan eikä konkreettisia yhteistyökohteita pienten kesken ole helppo löytää.

Westinen korostaa toisaalta tervettä ja vahvaa kuntayksikköä; koolla ei ole merkitystä. Toinen tärkeä asia on yleensäkin keskustan suosima yhteistyö koko maakunnan alueella.

Westinen huomauttaa, että Lappeenrantaan yhdistyneen Taipalsaaren kunnallisveroprosentti nousisi Lappeenrannan tasolle.

– Lappeenrantalaiset päättäjät ja virkamiehet ottavat kuntaliitoksen aina esille kun tavataan, kylläkin vain pöytä- ja käytäväkeskusteluissa.

KUNNANHALLITUKSEN varapuheenjohtaja Satu Simolin (Ts-liike) kertoo, että valtuutetut ovat yrittäneet ”nostaa kissan pöydälle” jo aiemmin.

– On hyvä, että Ervelius nyt avasi tämän pelin. Asiasta pitää puhua. Mielestäni sitä olisi voitu käsitellä jo valtuustossakin.

– Taipalsaarelle luonteva suunta on Lappeenranta; siitä ei päästä mihinkään.

Taipalsaarelaisten hyvät palvelut saattavat vaimentaa etenkin liitoskeskustelua.

– Meillähän palvelut pelaavat. Jos nykyinen säilyy, ei olisi tarvetta keskusteluun. Yhteistyön lisääminen ei tarkoita luopumista taipalsaarelaisuudesta.

– Kunnan on oltava valmis neuvottelemaan kaikesta mahdollisesta yhteistyöstä. Ei Taipalsaari voi sulkea itseään kaikesta ulos.

Simolin on varma, ettei Erveliuksen avaus jää yhden miehen sooloiluksi.

– Nyt lähdetään keskustelemaan ja miettimään. Tulevaisuudesta ei kukaan tiedä ja siihen pitää valmistautua.

VALTUUTETTU Lasse Kähärä (kok.) vakuuttaa, että ainakin Taipalsaaren Kokoomus on Erveliuksen avauksen takana.

– Tämä on ollut Kokoomuksen ajatus jo nelisen vuotta. Nyt se nousi esiin, kun Lappeenranta ja Joutseno aloittivat yhteistyöneuvottelut.

– Pitkällä tähtäimellä emme tule yksin toimeen. Suuruuden ihannointiin ei kuitenkaan pidä mennä. Hallinnon paisuttamisesta ei ole kellekään hyötyä.

Valtuutettu Rauno Kankkunen (sd.) kertoo demareiden keskustelleen asiasta.

– Sitä mieltä olemme, ettei muuhun suuntaan voi lähteä kuin Lappeenrantaan. Muualla tulee vain korpimaa vastaan.

– Erikoissairaanhoito, koulutus, kaikki on Lappeenrannassa. Yhteistyötä pitää saada viriteltyä mahdollisimman pitkälle.

Kankkunen kiittelee Erveliuksen avausta.

– Varmasti siitä keskustellaan ja vakavasti. Kunta- ja palvelurakenneuudistus on menossa. Pitää mennä eteenpäin, vaikka lopputulosta emme tiedäkään.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju