Tali-Ihantala-museon kautta Tali-Ihantalaan

Uusi työryhmä hakee edelleen rahoitusta museokeskukselle. Lapin yliopistossa pyritään etsimään museolle elämyksiä.

ANTTI MUNNUKKA

LAPPEENRANTA. Tali-Ihantala-museohanke etenee, tosin vitkaan. Mitään konkreettista – kuten korvamerkittyä rahaa – ei puhemies Paavo Lipposen kuningasajatuksen ympärillä juuri ole, ideoita kylläkin.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettisen asettama uusi työryhmä valmistelee asiaa. Sen tulisi jättää esityksensä ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Museonjohtaja Olli Immosen mukaan työryhmä etsii edellytyksiä, etenkin rahaa, säätiöpohjaisen museokeskuksen rakentamiseksi Rakuunamäelle tai Linnoitukseen.

Aiempien selvitysten mukaan Rakuunamäen vanhojen tallien vaihtoehto maksaisi reilut kahdeksan miljoonaa euroa, Linnoituksessa selvittäisiin noin 2,6 miljoonalla.

RAHOITUSTA pyritään saamaan niin valtiolta ja kaupungilta kuin ehkä EU:lta sekä asiasta kiinnostuneilta sidosryhmiltä.

– Keskusteluja on Helsingin päässäkin käyty. Valtion ja kaupungin rahatilanteen tietäen tilanne on hankala, mutta uskomme asian keväällä ratkeavan, kertoi Immonen.

Museokeskukseen tulisi Suomen ja Venäjän sotahistoriaa esittelevän Tali-Ihantala-museon ohella myös jo olemassa oleva Ratsuväkimuseo.

– On ajateltu, että valtion huoleksi tulisi toiminnallinen puoli, kertoi Immonen.

LAPPEENRANNAN kautta suuntautuu itärajan taakse suosittuja taistelupaikkamatkoja.

– Mielestämme museokeskus olisi hyvä lähtöpaikka niille matkoille. Se tarjoaisi elämyksiä ja tietoa. Kaupunki hyötyisi oheispalveluista kuten hotelliyöpymisistä, aprikoi Immonen.

Itse museokeskukseenkin esitetään kokous- ja kahvilatiloja.

– Siitä on lähdetty, että museon tulisi tarjota elämyksiä. Lapin yliopistossa on tekeillä opinnäytetyö, joka paneutuu tähän puoleen hanketta, kertoi museonjohtaja Immonen.

Kirjoittaja:
Antti Munnukka