Terveisiä saunoista

Janne Pesosen näyttely Galleria Pihatossa muistelee vanhojen saunojen tunnelmaa

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Mielikuvat vanhoista saunoista ovat ruokkineet Janne Pesosen ensimmäisen oman näyttelyn töitä.

Vanhojen saunojen värit ja valot sekä ainutlaatuinen tunnelma ovat päätyneet öljyvärimaalauksiksi Galleria Pihaton seinille, omakuva helteiseltä päivältä muutaman vuoden takaa katselee näitä suomalaisille niin rakkaita tiloja yhdeltä seinältä.

– Sauna vaan on niin miellyttävä paikka, en ole asiaa sen syvemmin analysoinut. Niiden maalaaminen on tuntunut luonnolliselta, Janne Pesonen kertoo muutaman kuukauden sisällä syntyneistä töistään.

Tosin varhaisin saunakuva on syntynyt jo opiskeluaikoina Imatran taidekoulussa, josta hän valmistui vuonna 2003. Valmistumisensa jälkeen Espoosta kotoisin oleva Pesonen on ollut niin taidemaalarina kuin myös opettajana, kuten niin monet kuvataidekouluista valmistuneet nuoret taiteilijat.

ÄIJÄLÖYLYISSÄ kolme naista viskoo vihaisesti löylyä kiukaalle. Odotus puolestaan näyttää naisen oman, hiljaisen hetken saunassa. Saunassa puolestaan näyttää raskasta työtä tehneen naisen saunapuuhia: onko hän lämmittämässä vettä, käymässä tiskaamaan vai kenties pyykille.

– Äijälöylyissä käsittelen sukupuolten tasa-arvon tavoittelua, kuinka se jollain naisilla on kulkenut kohti miesten arvoja. Saunassa-maalaus puolestaan kertoo eri sukupolvista: lauteilla ja penkeillä on sekä emalisia että muovisia vesiastioita, vanha nainen ja lasten vanna, Janne Pesonen kertoo.

Maalausten saunat ovat kuvia sekä olemassa olevista saunoista että mielikuvia, muistoja esimerkiksi sukulaisten saunoista.

– Mukana on myös tutkielma saunasta.Se on tuulahdus, työ maalausprosessistani, Janne Pesonen kertoo.

Kuvateksti

Vanhat, puulämmitteiset saunat ovat kiehtoneet Janne Pesosta niin paljon, että ensimmäisen oman näyttelyn työt ovat lähes kaikki saunoista.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola