Aaton soihtukulkue täyttää 60 vuotta

Lappeenrannan VPK:n huvitoimikunta aloitti perinteen. Kulkue Kauppatorilta sankarihaudoille valaisee tänäänkin Lappeenrannan keskustaa.

ANTTI MUNNUKKA

LAPPEENRANTA. Jouluaattona tasan 60 vuotta sitten Lappeenrannan keskustassa kulki illan suussa soihtukulkue sankarihaudoille. Näin syntyi perinne, joka elää edelleen. Tänään klo 16.30 soihtukulkue lähtee taas matkaan Kauppatorilta.

Harva tietää, kuka tai mikä oli tämän perinteen aloittaja.

Sota- ja palokuntaveteraani Urpo Hongisto, 85, sen tietää ja muistaa. Hän oli itse mukana asiasta päättämässä ja ensimmäisessä soihtukulkueessa.

Asia oli vakava: haluttiin jouluna muistaa päättyneen sodan sankarivainajia.

IDEA SYNTYI syksyllä 1945 Lappeenrannan VPK:n huvitoimikunnassa.

– Sieltä VPK:n talon ullakolta oli löytynyt vanhoja soihtuja, semmoisia varren päähän kiinnitettyjä peltilieriöitä, joissa oli tervatappuraa. Huvitoimikunnan kokouksessa mietittiin, että nehän pitää ottaa käyttöön, muistelee Urpo Hongisto.

Aattoiltana VPK:n talolle tuli lähes viitisenkymmentä soihdunkantajaa.

– Mukana oli myös Esikaupunkien VPK:n miehiä sekä sitten ihan tanssiyleisestä mukaan värvättyjä, kertoo Hongista.

Kulkue lähti nelirivissä VPK:n talolta ja kulki Sammonkatua Valtakadulle, jolta käännyttiin Kauppakadulle ja sankarihautausmaan eteläportista hautausmaalle.

– Ei se tervatappura oikein hyvin palanut. Tuulessa soihdut sammuivat ja niitä piti sitten toisiltamme uudelleen sytytellä, monella taisi soihtu vain savuttaa, muistelee Hongisto.

HAUTAUSMAALLA piti hartauspuheen rovasti Kaiku Kallio.

Hänellä oli Hongiston mukaan niin kantava ääni, ettei kovaäänisiä tarvittu:

– Puhe kuului varmaan satojen metrien päähän.

Sitä Hongisto ei tarkasti muista, mitä puhe käsitteli; kunniavelkaa kaatuneille varmaankin.

Sen sijaan Syvärillä jatkosodassa taistelleen ja haavoittuneen Hongiston mieleen on jäänyt samalta hautausmaalta ja vuodelta muuan toinen puhe.

– Sen piti itsenäisyyspäivänä Mikko Pekkonen ja se oli hyvin isänmaallinen puhe, kiittää Urpo Hongisto.

Yrittäjänä ja kunnallispoliitikkona sittemmin lappeenrantalaisten tutuksi tullut Pekkonen on palokuntamiehiä hänkin, Esikaupunkien VPK:sta.

LAPPEENRANNAN VPK sai huvitoimikunnan keväällä 1945, kohta kun Lapinkin sota oli 27.4. päättynyt ja maassa vallinnut tanssien järjestämiskielto oli purettu.

– VPK:n talolla kävi silloin tansseissa kovasti väkeä. Siellä on moni lappeenrantalainen aviopari toisensa tavannut ensi kertaa. Me huvitoimikunnan miehet olimme järjestyksenpitäjinä, kertoo Urpo Hongisto.

Hongiston ohella toimikunnan jäsenistä on elossa enää peltiseppä Väinö Lindqvist, 89.

– Väinö on ammattimies, Lappeen kirkon katonkin pellitti silloin 1950-luvulla, muistaa Hongisto.

Muitakin tuttuja lappeenrantalaisia tuosta toimeliaasta huvitoimikunnasta löytyy. esimerkiksi liikemies Ruti (Rudolf) Immonen, jonka nimi eli pitkään Rutin baarin nimessä. Kylpylaitoksen taloudenhoitajana puolestaan teki pitkän päivätyön talousneuvos Lauri Huttunen.

TÄNÄ ILTANA jälleen marssitaan, Lappeenrannan VPK:n huvitoimikunnan viitoittamalla tiellä. VPK:n silloista taloa ei enää ole, mutta samoilta kulmilta eli Kauppatorilta lähdetään matkaan.

Viime vuosina soihtukulkueen organisoinnista ovat useimmiten vastanneet reserviläisjärjestöt. Tällä kertaa järjestelyvuorossa on Lappeenrannan Rotaryklubi.

Mukaan kulkueeseen voinevat silti tulla muutkin halukkaat, samalla tapaa kuin 60 vuotta sitten.

Klo 17.00 hautausmaalla alkaa seurakuntayhtymän jouluhartaus. Sankarihaudoilla on kunniavartiossa muun muassa puolustusministeriön tuleva kansliapäällikkö, kenraaliluutnantti Kari Rimpi.

Kuvatekstit

Lappeenrannan VPK:n huvitoimikunta aloitti 60 vuotta sitten jouluaaton soihtukulkueperinteen. Yhteiskuvassa ovat vakavina Veikko Kärkkäinen (edessä vas.), Reino Buuri, Kauko Lyytikäinen, Lauri Huttunen ja Nikolai (Niki) Davidson sekä Väinö Lindqvist (takana vas.), Valto Järvinen, Erkki Kärkkäinen, Urpo Hongisto, Onni Lyytikäinen, Rudolf (Ruti) Immonen ja Veikko Kosonen.

Jatkosodassa kahdesti haavoittunut Urpo Hongisto oli mukana ensimmäisessä sankarihautausmaalle marssineessa soihtukulkueessa jouluna 1945. Tänäänkin hän on mukana sankarihaudoilla, seuraamassa perinteen jatkumista.

URPO HONGISTON ALBUMI

MARLEENA LIIKKANEN

Kirjoittaja:
Antti Munnukka