Mitä tapahtui Taipalsaaren kirkon alttaritaululle?

Kadonneen teoksen kuva putkahti esiin sattumalta. 1700-luvulta peräisin oleva maalaus poistettiin kirkosta jo yli sata vuotta sitten.

ANNE KOKKONEN

Taipalsaaren kirkon alttariosa on komea kaikessa koruttomuudessaan. Alttaritaulun paikalle pystytetty kullattu risti tiivistää itseensä kaiken oleellisen.

Aina ei kuitenkaan ole ollut näin. Vuonna 1754 valmistuneessa kirkossa katsottiin alunperin alttaritaulua kuten seudun muissakin jumalanpalvelushuoneissa.

Perimätiedon mukaan alttaritaulu tuhoutui keväällä 1918, kun punaisten joukot pakenivat Taipalsaaren kirkonkylästä. Ennen lähtöään he yrittivät polttaa kirkon asettamalla ammuksia ja sytykkeitä kirkon lattialle.

Hanna Heiskamon ja Aleksi Rintasen historiikissa kerrotaan tarina mielakansaarelaisesta Eino Juntusesta, joka oli joutunut punaisten vangiksi ja laitettu vartioimaan tietä kirkon polttamisen aikaan. Kun Juntunen näki savun, hän jätti vartiopaikkansa, hyppäsi kirkon ikkunasta sisään ja vieritti tykinammukset pois tulen lähettyviltä.

Kirkko ehti kuitenkin vaurioitua tulipalossa. Siinä rytäkässä meni alttaritaulukin, luultiin yleisesti.

SEURAKUNTAPASTORI Maarit Hirvi kiinnostui kadonneesta alttaritaulusta heti tultuaan Taipalsaarelle. Lappeen Marian kirkon vaikutuspiirissä kasvaneena hän kaipasi kuvia ympärilleen.

– Kyselin alttaritaulusta vanhoilta seurakuntalaisilta, mutta kukaan ei tiennyt taulusta mitään. Ei edes sen kuva-aihetta.

Heiskamon ja Rintasen tutkimus osoitti, ettei kukaan voinut mitään omakohtaisesti muistaakaan. Museoviraston arkistosta löytyy ennen talvisotaa laadittu inventointiasiakirja, jossa luetellaan Taipalsaaren kirkosta poistetut esineet. Martti Lutheria esittänyt kuva ja alttaritaulu ”Kristus ristillä” oli siirretty J. Kaupin välityksellä Viipurin kaupunginmuseoon jo vuonna 1894.

Taipalsaarelaiset kirkkoesineet löytyivät myös vuoden 1926 esinediaariosta. Nyt alttaritaulu on merkitty museoviraston tietokantoihin statuksella ”hävinnyt sodan aikana”.

Aiheen lisäksi tiedetään, että taulu muistutti tyyliltään 1700-luvulla eläneen kuuluisan kirkkotaiteilija Petter Langin teoksia. Varmuutta taulun tekijästä ei kuitenkaan ole.

LOKAKUUN alussa Maarit Hirvi sai odottamattoman puhelun. Soittaja esittäytyi kuvatoimittaja Jarkko Meretniemeksi, jolla oli kysyttävää Taipalsaaren kirkon alttaritaulusta.

– Hän halusi varmistaa, onko ristiinnaulittua esittävä alttaritaulu edelleen käytössä kirkossa!

Oli Meretniemen vuoro äimistyä, kun Hirvi kertoi alttaritaulun tarinan. Kuvatoimittajalla nimittäin oli valokuva kadonneesta aarteesta.

– Keräsin museoviraston arkistosta kuvamateriaalia kirjaa varten isolla haarukalla ja kuvatekstiä tehdessäni huomasin tietoa puuttuvan. Oli yllätys kuulla taulun vaiheista ja siitä, miten vähän siitä tiedettiin, Meretniemi toteaa.

Valokuva ja tarkat faktat löytyvät kuva-arkistosta Taipalsaari-nimikkeen alta. Tuntemattoman taiteilijan tekemä öljyvärimaalaus kankaalle on kuvattu Viipurin museossa vuonna 1938. 89 senttiä leveä ja 133 senttiä korkea teos on merkitty saapuneeksi vuonna 1894.

SUURTEN odotusten jälkeen valokuva oli Hirvelle pettymys. Aiheen käsittelytapa tuntui oudolta ja kokonaisuus luotaantyöntävältä.

– Tyyli näyttää naivistiselta, vaikkei sellaisesta tiedetty mitään yli 200 vuotta sitten. Tausta ja symboliikkakin tuntuvat kummallisilta. Jos pitää valita entisen ja nykyisen alttaritaulun välillä, valitsen sittenkin mieluummin ristin, Hirvi tunnustaa. Kotikirkkoviikolla marraskuussa vanhan alttaritaulun kuva heijastettiin alttarille. Koululaiset ja opettajat ihmettelivät, mutta joku sanoi tykänneensäkin teoksesta.

– Jos alttaritaulu on säästynyt ja löytyy vielä, se tuskin palaa vanhalle paikalleen Taipalsaaren kirkkoon. Se on niin kamalan pieni eikä sopisi alttarin nykyiseen tyyliin, Hirvi arvioi.

Kirkon nykyisestä tyylistä vastaa arkkitehti Karl Hård af Segerstadt, joka toimi vuoden 1906 korjaustöiden aikaan Viipurin lääninrakennustoimiston apulaisarkkitehtina. Hän suunnitteli kirkkoon muun muassa kupolin korjauksen, uuden alttarirakennelman ja numerotaulun.

ALTTARITAULUN kuvan löydyttyä Hirvi on saanut paljon palautetta. Kiinnostuneita ovat olleet niin seurakuntalaiset kuin taiteen ja historian harrastajatkin.

Lokakuun jälkeen Ristiinnaulitusta ei ole kuulunut mitään uutta, mutta 111 vuoden hiljaiselo opettaa kärsivällisyyttä. Kuka tietää, mitä Viipurin kätköistä vielä paljastuu…

* Lähde: Henna Heiskamo & Aleksi Rintanen: Menneisyyden kerrokset – Taipalsaaren kirkko 1754-2004. Kirjapaino Saimaprint Lappeenranta 2005.

Kuvatekstit

Taipalsaaren kirkon alkuperäistä alttaritaulua esittävä valokuva löytyi syksyllä Museoviraston historian kuva-arkistosta.

Vain kolmessa suomalaisessa kirkossa alttaritaulu on korvattu tyhjällä ristillä. Taipalsaaren kirkko on yksi näistä crux nuda -kirkoista.

MUSEOVIRASTO

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen