Velkaisen Paprogfinin tilauskanta on nyt hyvä

Yhtiön talous on ollut hutera alusta lähtien. Imatran kaupungilla ja Imatran Seudun Kehitysyhtiöllä on yhtiöltä saatavia.

OUTI SALOVAARA

IMATRALAISEN velkasaneeraukseen joutuneen Paprogfin Oy:n talous on ollut koko sen historian ajan hutera. Vuonna 1997 perustettu yhtiö ei ole tehnyt voittoa kertaakaan, ja omavaraisuusaste on ollut miinuksella lähes koko ajan.

Paprogfinin velkasaneerausohjelma hyväksyttiin perjantaina Tampereen käräjäoikeudessa yhtä aikaa sen emoyhtiön, valkeakoskelaisen MMP-House Oy:n, saneerausohjelman kanssa.

Vuoden 2005 ensimmäisten kuuden kuukauden aikana Paprogfinille kertyi tappiota edelleen lähes yhtä paljon kuin liikevaihtoa. Saneerausohjelma kuitenkin ennakoi, että lopullinen tulos nousee tältä vuodelta reilusti voiton puolelle.

– Alkuvuonna paperin lakko ja työsulku aiheuttivat suurta tappiota meille, sanoo toimitusjohtaja Tomi Matikka alkuvuoden ongelmista.

Yhtiön tämänhetkinen tilauskanta on hänen mukaansa hyvä, ja myös ensi vuosi näyttää tilauskannan suhteen lupaavalta.

Myös velkojat uskovat yhtiön mahdollisuuksiin selviytyä, koska päävelkojat olivat saneerausohjelman hyväksymisen kannalta.

Kaupunginjohtaja Tauno Moilanen muistuttaa aloittelevilla yrityksillä olevan usein vaikeaa, ja jos Paprogfin nyt selviytyy ”kuolemanlaakson” yli, tulevaisuus on valoisampi

MMP-HOUSE on toimittanut Paprogfinille sen molemmat arkituskoneet. MMP-House on holding-yhtiö, jonka myymät koneet rakennetaan MMP-Housen kanssa verkottuneissa yhtiöissä.

Vuosina 2002 ja 2003 MMP-House yhtiö tuotti voittoa, tosin 2003 vain niukasti. Vuoden 2004 tilinpäätöstä MMP-House ei ole toimittanut kaupparekisteriin.

MMP-Housen toimintakertomuksessa vuodelta 2003 arvioitiin vuoden 2004 sujuvan MMP-Houselta entiseen malliin. Saksaan vähän aiemmin perustetun tytäryhtiön liiketoiminnan odotettiin kasvavan, samoin Venäjän konetoimitusten odotettiin lisääntyvän.

Toukokuussa 2005 alkoi kuitenkin yhtiön saneerausmenettely. Syynä on toimitusjohtaja Matti Paatelaisen mukaan se, että yhtiön tappiolliseksi osoittautunut tytäryhtiö itäisessä Saksassa jouduttiin ajamaan alas.

– Yhtiön terve osa eli koneiden ja laitteiden valmistus säilyy, sanoo Paatelainen, joka aikoinaan tunnettiin menestyvänä jalkapalloilijana.

IMATRAN kaupungin vuokrasaatavat Paprogfiniltä ja MMP-Houselta ovat lähes 90 000 euroa, joista velkasaneerausohjelman mukaan annetaan anteeksi 85 prosenttia. Kaupungilta jää siis joka tapauksessa saamatta vuokria 74 000 euron edestä.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti jo heinäkuussa 2004 jättää perimättä 7 600 euron korkovelat.

Imatran kaupungin lakimies Onni Hietalahti toteaa, että kaupungin saatavat ovat kieltämättä suuret. Hänen mukaansa tilanne on ollut kaupungin johdon seurannassa koko ajan.

Velkasaneerauksen myötä kaupungin on mahdollista saada jatkossa edes vuokratuloja Paprogfinin Iskote-talossa sijaitsevista tiloista, joihin ei muuten ole helppo saada vuokralaista. Mikäli Paprogfin päästettäisiin konkurssiin, kaupunki ei saisi taloudellisesti onnettomassa tilassa olevasta yrityksestä luultavasti yhtään mitään.

– Tämä on vaikeaa punnintaa, myöntää Hietalahti.

KEHITYSYHTIÖLLÄ on Paprogfiniltä noin 50 000 euron rahoitussaatavat ja lähes 49 000 euron arvosta vakuudettomia velkoja, jotka yrityssaneerauksessa luultavasti menetetään.

Lisäksi Kehy on takaajana Paprogfinin alunperin 390 000 euron velassa, jota oli elokuussa jäljellä 277 000 euroa.

Paprogfinin toimitusjohtajan Tomi Matikan mukaan Kehyn takauksesta ei tarvitse olla huolissaan. Se on otettu toisen arkituskoneen maksamista varten, ja koneesta on hänen mukaansa jo osa maksettu.

IMATRALLA on Paprogfinin lisäksi kaksi muuta paperinjalostusyritystä. Toinen niistä on ollut täsmälleen samalla toimialalla kuin Paprogfin. Se on kuitenkin äskettäin myynyt arkituskoneensa ja keskittyy nyt paperin trading-kauppaan.

Paprogfin on nyt siis ainoa yritys omalla alallaan Imatralla. Stora Enson Kaukopään-tehdas ratkaisee varsin pitkälle, miten yrityksen käy: jos Stora Enson arkituksia riittää, riittää Paprogfinillä töitä.

Stora Enson paikallisjohtaja Ari Johansson ei halua ottaa kantaa Paprogfinin tapaukseen. Hän tyytyy toteamaan, että Stora Enso arkittaa tavaraa ympäri Suomea ja Eurooppaa ja että tehdas ei ole yhden arkittamon varassa.

Paprogfin Oy

Perustettu 1997.

Päätoimiala paperin arkittaminen.

Palkkalistoilla toimitusjohtaja ja 11 työntekijää.

2004 liikevaihto 372 000 euroa ja tappio 165 000 euroa.

2003 liikevaihto noin 200 000 euroa ja tappio noin 200 000 euroa.

Velkasaneerauksessa yhtiön kaikkien velkojen yhteismäärä noin 430 000 euroa.

Päävelkojia: Imatran Seudun Kehitysyhtiö, Imatran kaupunki, Finnvera ja Osuuspankkien Keskuspankki.

MMP-House Oy

Perustettu 1991.

Päätoimiala: Paperi- ja selluteollisuuden leikkurit ja uudelleenrullauskoneet.

Työntekijöitä kaksi.

Velkasaneerauksessa yhtiön kaikkien velkojen yhteismäärä noin viisi miljoonaa euroa.

Päävelkojat: Finnvera, Nordea sekä yhtiön henkilöomistajat.

2003 liikevaihto 1 093 000 euroa ja voittoa 996 euroa.

2002 liikevaihto 1 460 280 euroa ja voittoa lähes 74 000 euroa.

Kuvateksti

Paprogfin toimii Iskote-talossa Imatran kaupungin vuokratiloissa.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Outi Salovaara