• Etelä-Karjalan kouluterveydenhuollossa on tutkimuksen mukaan lääkäripula.

Käytännössä tilanne on parempi. Peruskoululaisten terveyttä ei huolleta suositusten mukaan

LEENA SALLINEN

KOULUTERVEYDENHUOLTO ei vastaa Etelä-Karjalankaan kunnissa sosiaali- ja terveysministeriön ja Kuntaliiton laatusuosituksia, osoittaa viime viikolla julkistettu tutkimus.

Huolto pelaa peruskouluissa kuitenkin paremmin kuin tutkimuksen numerotiedoista voisi päätellä, osoittaa kyselykierros Etelä-Karjalan terveyskeskuksiin. Ainakin parannusta palvelujen nykytasoon on luvassa.

Tutkimuksen mukaan kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa on suositukseen verraten liikaa oppilaita yhtä koululääkäriä kohti.

Kouluterveydenhoitajiakaan ei ole kaikissa kunnissa suosituksen mukaisesti.

Viidessä kunnassa laaja terveystarkastus tehdään oppilaalle suositettua harvemmin.

Vastaavia puutteita, jos kohta myös suuria vaihteluita kuntien kouluterveydenhuollon palveluissa ja voimavaroissa ilmeni koko maassa.

Tutkimus tehtiin viime syksynä. Sen jälkeen muun muassa Lappeenrannassa kouluterveydenhuolto on organisoitu uudelleen, ja sen voimavarat kasvavat.

– Terveydenhoitajamitoitukset alkavat olla jo aika lähellä suosituksia.

Lääkärimitoituksessa täyttyy vain kolmasosa suosituksesta, mutta tänä vuonna saadaan uusi koululääkärin virka ja päästään kahteen kolmasosaan tavoitteesta, kertoo ylilääkäri Tarja Nylund, joka Lappeenrannan terveyskeskuksessa vastaa peruskoululaisten ja opiskelijoiden palveluista.

MYÖS IMATRALLA päästään tänä vuonna parempaan palvelutasoon kuin tutkimus osoittaa.

– Muutaman vuoden lääkäripula on aiheuttanut sen, ettei lääkärin suorittamia säännönmukaisia terveystarkastuksia ole tehty. Nyt lääkäritilanne on parantunut ja palataan vanhaan systeemiin. Tarkastus tehdään kahdelle ikäryhmälle, viides- ja kahdeksasluokkalaisille, kertoo Imatran kaupungin hoitotyön johtaja Jaana Peltola.

JOUTSENON peruskoulussa hoitajapalvelut pelaavat suosituksen mukaan, mutta koululääkärille pääsy on tutkimuksen mukaan tiukassa.

– Lääkäritilannekaan ei ole käytännössä niin huono kuin teoriassa, sanoo vastaava terveydenhoitaja Anna-Brita Venäläinen Joutsenon terveyskeskuksesta.

Etelä-Karjalan parhaat kouluterveydenhuollon voimavarat on tutkimuksen mukaan Ruokolahdella, jos kohta lääkäripalveluissa ei sielläkään ihan suositukseen päästä.

– Meillä on pidetty kiinni ehkäisevän terveydenhuollon vakansseista, toteaa johtava hoitaja Tuula Partanen Ruokolahden terveyskeskuksesta.

MAAKUNTA SIVU 6

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Kouluterveydenhoitaja Leena Puustisen vastaanotolla Lappeenrannan Lönnrotin koulussa olivat maanantaina Aino Väkipää (vas.) ja Hanna Haussalo.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen