Imatran uuden johtajan takana koko arvovalta

HANNU OJALAImatralla kaupunginjohtajan valinta etenee päätöksentekona sovitu

HANNU OJALA

Imatralla kaupunginjohtajan valinta etenee päätöksentekona sovitulla tavalla. Keskiviikon jälkeen muodollisuus ja sisältö ovat erkaantuneet toisistaan, kun kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajisto yksimielisesti esittivät virkaan Kotkan sivistystoimenjohtajaa Pertti Lintusta.

Esitys tehtiin valintaa valmistelleen haastatteluryhmän nimissä. Koska ryhmän kokoonpano edustaa koko imatralaisen kunnallispolitiikan arvovaltaa, lopputuloksesta ei ole pienintäkään epäselvyyttä. Imatran kaupunginvaltuusto valitsee tammikuun lopussa kaupunginjohtajaksi Lintusen, joka käy esittäytymässä valtuustoryhmille alkavalla viikolla.

Etelä-Karjalan kunnallisen päätöksenteon keskeisimmät pelinrakentajat 2010-luvulle ovat nyt tiedossa. Maakunnan kolmessa kaupungissa virkamiesjohto on uusiutunut parin vuoden aikana. Asetelma antaa uutta liikkumatilaa, kun lisääntyvälle kuntien väliselle yhteistyölle rakennetaan käytännön toimintamalleja.

Imatralle valittavalla kaupunginjohtajalla ei ole sellaista etuoikeutta, että hän voisi aloittaa puhtaalta pöydältä. Velkaantuminen on kaventanut talouden liikkumavaraa, ja valtuusto on sitoutunut strategisilla päätöksillään oikaisemaan tilanteen. Sitoutuminen 10 miljoonan euron vuosikatteeseen kahdessa vuodessa on kova haaste, koska uusi johtaja voi vaikuttaa tulokseen vain ensi vuoden budjetissa.

Valmiita kattauksia on muutoinkin. Päätöksiä terveyspiiristä tehdään kevään aikana. Samoin uusitaan Imatran seutukunnan elinkeinopoliittinen strategia ja sopimus Imatran seudun kehitysyhtiön toteuttamasta kuntien elinkeinopolitiikasta. Kaupunginjohtaja on virkansa puolesta elinkeinoyhtiön uusi hallituksen puheenjohtaja.

Ulkotöiden lisäksi uudelle kaupunginjohtajalle on asetettu odotuksia kaupungintalon organisaation järjestämisestä. Yleishallintoa tukevan esikunnan ja toimialojen välisen vastuunjaon kirkastamiseen on tarvetta jo siitäkin syystä, että kahdella keskeisellä toimialalla on uusi johto.

Kaupunginjohtajan valinnassa on annettu painoa johtajuudelle. Onnistumisen tärkeä edellytys on, että myös poliittiset päättäjät määrittelevät oman pilttuunsa päätöksenteossa. Tärkeämpää on oikeastaan vain, että he myös malttavat pysyä roolissaan. Puheenjohtajiston yksimielinen esitys antaa uudelle johtajalle hyvät lähtökohdat tehtävään.

[email protected]

Kuvateksti

Pertti Lintunen (sd.), vasemmalla, esittäytyi valtuustoryhmien edustajille keskiviikkona Imatralla. Seuraava tapaaminen päättäjien kanssa on tiistaina.

ES-ARKISTO/ HANNU OJALA

Kirjoittaja:
Hannu Ojala