Järvi-Suomen Portti vähentää väkeä Lappeenrannasta ja Juvalta

• Lihanleikkuuta siirretään Lappeenrannasta Mikkeliin. Yt-neuvottelut alkavat tänään tiistaina.

ILKKA POHJALAINEN

Järvi-Suomen Portti aloittaa tänään tiistaina yt-neuvottelut Lappeenrannassa ja Juvalla. Arvioitu henkilöstön vähennystarve tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin perustuen on 20–28 henkilöä, valtaosa Lappeenrannan teurastamosta.

Edellinen saneerauskierros viime kesänä kohdistui etenkin Mikkeliin ja Kouvolaan.

Neuvottelut on tarkoitus saattaa päätökseen tammikuun aikana.

Toimitusjohtaja Kari Tillasen mukaan joitakin työntekijöitä saattaa myös siirtyä Lappeenrannasta Mikkeliin.

Lappeenrannan teurastamo työllistää noin 110 henkilöä, joista karkeasti puolet on lihanleikkuussa. Yritys kertoo siirtävänsä teurasnautojen etupään käsittelyn Lappeenrannasta Mikkeliin kustannustehokkuuden ja tuotelaadun takia. Kun leikkuu tehdään ruokatehtaan kupeessa, hävikki jää pienemmäksi.

Kalkkunan valintalihan tuotantoprosessi automatisoidaan ja keskitetään kokonaan Juvalta Mikkeliin.

JÄRVI-SUOMEN PORTTI on liha-alan tuotantoyrityksistä ainoa osuuskunta.

Siinä on jäseniä runsaat 11 000 ja työntekijöitä vajaat 500. Pääkonttori on Mikkelissä ja valtaosa lihahankinnasta on tullut Järvi-Suomesta.

Markkinasiivu on suurien lihatalojen puristuksessa ollut noin kymmenen prosenttia.

Yritys on aloittanut kovan talouskuurin, jonka osana on hakeutuminen yrityssaneeraukseen. Tämän vuoden tavoitteina on tuottavuuden parantaminen kiristyvässä hintakilpailussa sekä liikevaihdon kasvattaminen kuudella prosentilla.

Portin liikevaihdoksi kertyi viime vuonna 101,5 miljoonaa euroa, missä oli laskua edellisvuodesta viidennes. Liikevaihdon laskuun vaikutti eniten tuotelukumäärän vähentäminen yli 400 tuotteesta alle 200 tuotteeseen.

Loppuvuosi ja joulukauppa sujuivat yrityksen mukaan edellisvuotta pirteämmin.

LIHATUOTTEIDEN Venäjän-vienti on hyytynyt siihen, että EU-rajalla hintaan lisätään tulleja ja maksuja. Kokonaan vienti ei ole tyrehtynyt, mutta pitkällä tähtäyksellä kannattavinta voi olla tehtaan perustaminen Venäjän puolelle, Tillanen pohti.

Järvi-Suomen Portin hallintoneuvoston puheenjohtajan, rautjärveläisen Aarto Kosusen mukaan osuuskunnan jäsenet uskovat yrityssaneerausohjelmaan.

Ohjelman aikana ei osuusmaksuja saa ulos eikä niille makseta korkoja.

– Tämä on tuottajien panostus ohjelmaan, josta rahoittajat ovat aina kiinnostuneita. Uskomme kyllä, että talo pysyy pystyssä, eihän tähän muuten olisi lähdetty.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen