Laihianrannan kalastusriita ohi

Kalastaja hylkäsi laiturisuunnitelmansa asukkaiden kovan vastustuksen vuoksi. Nyt hän toivoo Lappeenrannalta laiturille uutta paikkaa.

EEVA SEDERHOLM

Lappeenranta. Kalastaja Markku Törrösen ja Lappeenrannan Laihianrannan asukkaiden välinen kiista on nyt ohi. Hallinto-oikeus lopetti riidan käsittelyn, kun Törrönen ilmoitti luopuvansa ajatuksesta rakentaa tontilleen kalastuslaituri.

Kalastaja kertoo muuttaneensa mielensä asukkaiden kiihkeän suhtautumisen vuoksi.

– Vastustus oli niin hirveää. Ei yrittäjällä ole varaa tuollaiseen vuosi tolkulla kestävään jarrututukseen, hän toteaa.

Törrönen oli aikanaan hakenut luvat sekä kalankäsittelylaitoksen että kalastuslaiturin rakentamiseen tyhjälle tontilleen, mutta Laihian kyläläiset vastustivat suunnitelmia jyrkästi.

He valittivat asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka lopulta kielsi kalankäsittelylaitoksen rakentamisen. Erillinen suunnitelma laiturin rakentamisesta jäi kuitenkin voimaan.

Asukkaat valittivat siitä Vaasan hallinto-oikeuteen, ja vuoden käsittelyn jälkeen Törrönen veti itse hakemuksensa pois.

Kyläläiset ovat nyt iloisia ja helpottuneita lopputuloksesta. Asiaa ajanut kesäasukas Tuula Airio pettyi vain siihen, että oikeuskäsittelyn keskeytymisen takia ei ehtinyt selvitä, olisivatko asukkaiden perusteet riittäneet kaatamaan laiturisuunnitelman.

– Uskon, että ne olisivat riittäneet, hän sanoo.

Kiistellyn tontin vieressä asuva Kirsti Ylikangas kertoo olevansa erittäin tyytyväinen tilanteeseen ja arvelee muiden naapurien ajattelevan samoin.

Hän on varma, että kalastaminen olisi tuonut alueelle melua, hajuhaittoja ja lokkeja.

Markku Törrösen mielestä asukkaiden vastustus johtui tietämättömyydestä.

Kalastajan mukaan esimerkiksi hänen Kyläniemessä sijaitsevalla tontillaan ei ole hajuhaittoja tai lokkeja, minkkejä ja variksia.

– Eihän imago kestäisi sellaista, eivätkä pyydyksetkään.

Lappeenranta suunnittelee parhaillaan Laihianrannan kaavoittamista asuinalueeksi. Törrönen toivoo siksi, että kaupunki osoittaisi hänelle uuden laiturinpaikan jostain muualta.

Lappeenrannan kaupungin tekninen johtaja Ensio Koikkalainen kertoo, että kaavoitusosasto on pohtinut asiaa, mutta mitään päätöksiä siitä ei ole tehty.

Pekka Hölkki

Kuvateksti

Kirsti Ylikangas on yksi kalastussuunnitelmia vastustaneista Laihianrannan asukkaista.

Laihianrannan kalakiistan vaiheet

Kalastaja Markku Törrösellä oli tontilleen kaksi rakennuslupaa:

Lappeenrannan kaupungin myöntämä lupa kalankäsittelylaitoksen rakentamiseen ja Itä-Suomen ympäristökeskukselta lupa laiturin rakentamiseen.

Alueen asukkaat valittivat kalankäsittelylaitoksen rakentamisesta ensin Kouvolan hallinto-oikeuteen ja sen jälkeen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka kielsi rakennuksen tekemisen syksyllä 2004.

Kesällä 2004 asukkaat tekivät valituksen myös kalastuslaiturin rakentamisesta. Asiaa käsitteli Vaasan hallinto-oikeus, mutta Törrönen veti lopulta itse hakemuksensa pois.

Kirjoittaja:
Eeva Sederholm