Mattssonin talo tekee tilaa kerrostalolle

Uhkasakko patisti viimein purkamaan talon. Rapatun, persoonallisen talon tilalle tulee ehkä neljäkerroksinen asuinliikerakennus Koulukadun muiden uudisrakennusten tapaan.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Koulukatu 25:ssä sijaitseva Mattssonin talo lienee hävinnyt katukuvasta viimeistään 24. helmikuuta. Viivästyneet purkutyöt pääsivät alkuun, kun Kiinteistö Oy Lasilinnan omistajien keskinäisestä kinasta sukeutunut toimenpidekielto purkaantui.

– Peruimme sen päätöksen, jonka pohjalta toimenpidekieltoa oli haettu, selvittää yhtiön hallituksen puheenjohtaja Antti Karvonen.

Vauhtia purkamiselle antoi myös kaupungin asettama uhkasakko. Alunperin Kiinteistö Oy Lasilinna oli saanut purkuluvan jo syksyllä 2003.

Kaupunki oli valmis myös purattamaan talon omistajien kustannuksella, mutta perääntyi toimenpidekiellosta kuultuaan.

Purkaminen ei ole halpaa touhua.

– Purkutarjoukset liikkuivat hiukan vajaan 50 000 euron ja 150 000 euron välillä. Kallista hommaahan se on.

Karvonen uumoilee, että rakennus on poistunut katukuvasta ennen määräaikaa.

Kovien pakkasten takia purkutyö on ollut muutaman päivän pysähdyksissä.

Karvosen mukaan tontille ei ole vielä valittu ostajaa. Kysyjiä kyllä on.

– Tarkempia suunnitelmia ei ole. Odotellaan nyt suvikelejä.

Rakennusliikkeet ovat hyvin kiinnostuneita, mutta kauppoja ei ole tehty. Keskustan tontit ovat aika vähissä.

Kiinteistöyhtiön tavoitteena on saada tontille mahdollisimman paljon rakennusoikeutta. Karvosen mukaan nykyisen kaavan perusteella paikalle voisi rakentaa kolmikerroksisen rakennuksen.

– Mieluiten niin paljon kerroksia, kuin kaupunki vain antaa luvan tehdä.

KAUPUNGIN kaavoituspäällikkö Erkki Jouhki sanoo, ettei kaavamuutoshakemusta ole vireillä. Hän uskoo paikalla kuitenkin päästävän aika nopeastikin liikkeelle.

Vertailukohtana voisi mahdollisesti pitää Koulukadun ja Kirkkokadun kulmaan nousseen kerrostalon kokoa eli noin neljää kerrosta.

– Tässä tapauksessa ei tarvitse odottaa valmisteilla olevan ydinkeskustan osayleiskaavan uudistamista. Siinä yhtenä tavoitteena on tehostaa rakentamista eli lisätä rakennusoikeuksia.

Nykyisen kaavan mukaan Valtakadun ja Koulukadun välisellä tontilla on rakennusoikeutta 3 900 kerrosneliötä. Koulukadun varteen siitä on merkitty

1 300 kerrosneliötä ja pihasiipeen 700 kerrosneliötä. Tontille voisi rakentaa kolmikerroksisen asuinliiketalon. On hieman epäselvää, miten paljon rakennusoikeudesta on kaikkiaan jo käytetty Valtakadun puolelle.

Jos rakennusoikeus lisääntyy uudessa kaavassa riittävästi, on kaupungin maapoliittisen ohjelman mukaan neuvoteltava maakäyttösopimus, jossa kasvaneen rakennusoikeuden hyöty jaetaan kaupungin ja kiinteistönomistajan kesken.

Mattsonin talo sijaitsee osittain jalkakäytävän päällä. Myös osittain palanut ja purettava Tapanaisen talo on vallannut osan jalkakäytävästä.

Talot tekevät tilaa myös Koulukadun kehittämiselle.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Maan tasalla Mattsonintalo lienee helmikuun puolivälin tienoilla.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju