Apteekit käyvät kovaa kilpailua asiakkaista

MATTI SAARELALAPPEENRANTA. Apteekin pitäminen on luvanvaraista toimintaa. Lu

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Apteekin pitäminen on luvanvaraista toimintaa. Luvat myöntää Lääkelaitos, joka samalla arvioi apteekkipalvelujen tarvetta kyseisellä alueella.

Apteekkari Pekka Aallon mukaan apteekit kuitenkin myös kilpailevat nykyisin tiukasti asiakkaista ja markkinaosuuksista Lappeenrannassa.

Aallon Lappeenrannan Uusi apteekki on toiminut kaupungissa 90 vuotta. Merkkipäiväänsä yritys viettää torstaina.

Lappeenrantalaisen T.A. Snellman apteekkioikeudet vuonna 1915. Lappeenrannan toinen apteekki avasi ovensa asiakkailleen 2. helmikuuta seuraavana vuonna. Koska se oli toinen apteekkioikeuden saanut apteekki kaupungissa, sitä ryhdyttiin kutsumaan Uudeksi apteekiksi.

– Vanhat ihmiset saattavat kutsua meitä vieläkin Snellmanin apteekiksi, Aalto sanoo.

VIIME toukokuussa Uusi apteekki muutti Lappeenrannan keskustasta Eka-marketin tiloihin Kaarikadulle. Aallon mukaan muutto johtui markkinatilanteesta.

– Me olimme alkaneet menettää lääkemääräyksillä ostavia asiakaita. Jotain piti tehdä, Aalto perustelee perinteikkään apteekkinsa muuttoa.

Palvelusta se ei ole kiinni. Asiakastyytyväisyyttä selvittävissä kyselytutkimuksissa Uusi apteekki on Aallon mukaan noussut usein neljän parhaan joukkoon.

– Olemme me kerran olleet ykkösiäkin, hän kehaisee.

Aalto itse uskoo, että asiakasvirtojen liikkeillä on suuri vaikutus siihen, miten eri apteekit menestyvät Lappeenrannassa.

Uusi apteekki toimi pitkään Valtakatu 34:ssa, liiketilassa jossa toimii nyt ravintola. Aallon mukaan pysäköintiongelmat ja kaupungin liikennejärjestelyt veivät apteekilta asiakkaita.

MYÖS Lappeenrannan vanhin, I Apteekki toimii Kauppakeskus Prisman yhteydessä Puhakankadulla. Lappeenrannan Keskusapteekki puolestaan toimii Kauppakeskus Iso-Kristiinassa.

– Prismassa liikkuvat suurimmat asiakasvirrat, Aalto laskee. I Apteekin ongelmana ovat kuitenkin liian pienet tilat.

Aallon mukaan parhaiten kilpailussa ovat viime vuosina menestyneet keskustassa toimivat Yliopiston apteekki ja Keskusapteekki.

– Me olemme menettäneet asiakkaina ne keskustassa asuvat vanhukset, jotka eivät enää käytä omaa autoa, Aalto arvelee.

Keskusapteekin hyvä markkinaosuus perustuu ainakin osaksi siihen, että samassa kauppakeskuksessa toimii kaupungin suurin yksityinen lääkärikeskus.

MATTI SAARELA

Kuvateksti

Lappeenrannan Uusi apteekki täyttää torstain 90 vuotta. Juhlan kunniaksi apteekkari Pekka Aalto järjestää asiakkailleen kahvitarjoilun.

TAUSTA

Lappeenrannan Uusi apteekki aloitti toimintansa 2.2.1916.

Uudella apteekilla on kaksi sivutoimipistettä, Taipalsaaren ja Voisalmen sivuapteekit.

Työntekijöitä Uudella apteekilla on 19.

Kirjoittaja:
Matti Saarela