Finnveran rahoituksella syntyi 479 työpaikkaa Kaakkois-Suomeen

Riskirahoitusyhtiö Finnveran rahoituksella syntyi viime vuonna Kaakkois-Suomeen työpaikkoja selvästi edellisvuotta vähemmän, vaikka rahoituksen määrä hieman lisääntyi.

MARTTI HYTTI

LAPPEENRANTA. Finnveran Lappeenrannan aluekonttori myönsi riskirahoitusta Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa toimiville yrityksille viime vuonna 38,3 miljoonaa euroa eli kaksi miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän.

Rahoituksen avulla aloitettiin 202 (155) uutta yritystä ja rahoitettiin 66 sellaista yritystä, joilla arvioidaan olevan edellytykset kasvuyrityksiksi. Uusia yrityksiä ja työpaikkoja syntyi eniten kaupan ja palvelujen aloille. Teollisuuden rahoituksella turvattiin yritysten kilpailukykyä ja luotiin samalla myös uusia työpaikkoja.

Aluejohtaja Hannu Puhakka korostaa, että pk-yritysten rahoituksen kysyntä on suuntautumassa käyttöpääomasta jälleen lisääntyvässä määrin myös investointeihin, mutta painopiste on edelleen olemassa olevan kapasiteetin korvaamisessa, ei aidoissa uusinvestoinneissa.

– Investointien osuus rahoituksesta oli 45 prosenttia, käyttöpääoman 43 prosenttia, viennin rahoittamisen 7 prosenttia ja toimitus-vakuuksien 5 prosenttia. Yritysten rahoituksen tarvetta ohjaavat keskeisesti myös erilaiset omistusjärjestelyt, jotka kohdistuivat ilahduttavasti 57 yritykseen.

RAHOITUKSEN painopistettä on hänen mukaansa ohjattu tukemaan erityisesti alkavien ja kasvuhakuisten pk-yritysten rahoitushuoltoa.

– Tämä näkyy esimerkiksi vientitakuiden kasvaneissa myöntämisluvuissa. Rahoitusmahdollisuuksien edelleen parantamiseksi käynnistettiin 1.9.2005 valtakunnallinen Aloitusrahasto Vera Oy, joka tekee pääomasijoituksia pääasiassa aikaisen vaiheen teknologiayrityksiin sekä innovatiivisiin palveluyrityksiin.

Lappeenrannan aluekonttorin myöntämä kotimaan riskirahoitus vuoden 2005 alkupuoliskolla Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa oli 38,3 miljoonaa euroa (36,3) yhteensä ja kohdistui 531 (544) hankkeeseen.

Hankkeiden kokonaisarvo oli yhteensä 80,5 miljoonaa euroa edellisvuoden ollessa 88,9 miljoonaa euroa. Keskimääräisen rahoitustarjouksen koko oli noin 72 000 euroa, josta Finnveran rahoitusosuus on keskimäärin 45 prosenttia.

ASIAKKAITA konttorilla on yhteensä 1 754 (1 679). Vuoden alkupuoliskolla asiakkaiksi tuli 280 (246) uutta yritystä, joista aloittavia 202 (155) yritystä. Asiakasmäärä on kasvussa aloittavien yritysten lisääntyneen rahoituksen seurauksena.

Finnvera välittää Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukea osana investointi- ja käyttöpääomalainoja sekä yrittäjä-, pien- ja naisyrittäjälainoja Etelä-Karjalaan ja Kotkan- Haminan seutukuntaan. Tällä aluepoliittisella rahoituksella edistetään alueellisen kehityksen tasapainoa ja yritystoiminnan kasvuedellytyksiä.

Näitä yritystoiminnan perustamiseen, kasvun edellytysten parantamiseen, työpaikkojen lisääntymiseen ja yritystoiminnan kansainvälistymiseen tarkoitettuja, korkotuettuja lainoja myönnettiin vuonna 2005 pk-yrityksille 4,7 miljoonaa euroa.

KANSANTALOUDEN kehittymisen kannalta yhdeksi tärkeimmäksi tekijäksi on nähty suomalaisten yritysten kasvu ja kansainvälistyminen. Finnvera vastaa tähän haasteeseen uudella strategiallaan.

Siinä keskeisenä tavoitteena on yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen yhdessä muiden innovaatiojärjestelmän toimijoiden kanssa. Tavoite konkretisoituu uuden kasvu- ja kansainvälistymisrahoitusyksikön aloittaessa toimintansa tämän kevään aikana.

Aloittavien ja alueellisten pk-yritysten palvelua parannetaan tiivistämällä yhteistyötä seudullisten yrityspalveluorganisaatioiden kanssa.

Kuluvan vuoden tavoitteissa korostuvat yrittäjyyden edistäminen ja pk-yritysten kasvurahoituksen tehostaminen. Finnveran toiminnan painopisteenä on erityisesti aloittavien ja kasvuhakuisten sekä innovatiivisten pk-yritysten rahoituksen turvaaminen.

MARTTI HYTTI

Kuvateksti

Aluejohtaja Hannu Puhakka esitteli myös Finnveran uutta strategiaa ja visiota.

Kirjoittaja:
Martti Hytti