Hurskainen: Kaupunginjohtajan valinta sujui suunnitellusti

Valtuuston puheenjohtajan mukaan avoimuudesta laistettiin hakijoiden pyynnöstä. Valinnassa mukana ollut konsultti nosti ison palkkion varsin vähillä töillä

PETTERI VÄRTÖ

IMATRA. Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sinikka Hurskainen (sd.) pitää Imatran uuden kaupunginjohtajan valintaa sovitulla tavalla sujuneena. Hänen mukaansa prosessin kulussa ei ollut mitään aiemmin päätetystä poikkeavaa.

– Valtuusto julisti paikan auki, konsultti laati hakuilmoituksen, perustettiin paikkajakaumaa noudattava valintaryhmä kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajista. Hakuajan umpeuduttua julkaistiin hakijat, joista kriteerit täyttäneet valittiin haastatteluun, Hurskainen kertaa.

Imatran kaupunginvaltuusto valitsi maanantaina Pertti Lintusen (sd.) Imatran uudeksi kaupunginjohtajaksi äänestämättä. Kolme valtuutettua poistui näyttävästi valtuustosalista valinnan ajaksi. Ulosmarssi protestoi valintaryhmän menettelytapoja kaupunginjohtajan valintaprosessin aikana. Myös muutama muu valtuutettu ilmaisi tyytymättömyytensä virantäytön aikana tapahtuneeseen tiedottamiseen.

TIEDOTTAMISEN avoimuus on kyseenalaistettu useasti Imatran kaupunginjohtajan virantäytön aikana. Sinikka Hurskaisen mukaan virkaa hakeneiden toivomuksilla on ollut vaikutusta valinnan aikana tapahtuneisiin tietokatkoihin.

– Haastatteluun kutsuttujen nimiä ei aluksi julkaistu, koska osa haastatelluista toivoi sitä. Nimet kuitenkin vuotivat julkisuuteen. Myös Pertti Lintunen toivoi, että hänen nimeään ei julkisteta, koska oli virassa, jonka hoitoa julkisuus olisi voinut vastaisuudessa vaikeuttaa.

Hurskaisen sanoissa on haastateltujen julkisuuskammon osalta huojuntaa. Kukaan viidestä haastatellusta ei kieltäytynyt vastaamasta, kun Etelä-Saimaa (11.12.) kysyi näiltä asiasta. Uutisvuoksi kertoi virantäyttöä varten haastateltujen nimet päivää aiemmin.

MONI VALTUUTETTU on virantäytön aikana kertonut lukeneensa sen etenemisestä vain sanomalehdistä. Erityisesti Pertti Lintusen nimi tuli valtuustoryhmien rivivaltuutetuille puun takaa. Sinikka Hurskainen myöntää, että tässä yhteydessä valintaryhmä pimitti tietoa tarkoituksella.

– Haastatelluista ei päästy yksimielisyyteen eikä uuteen hakuun uskottu, joten valintaryhmä etsi uusia vaihtoehtoja. Olin kuullut, että Lintunen on kiinnostunut tehtävästä, ja koska valintaryhmäkin kiinnostui hänestä keskustelujen jälkeen, soitin miehelle, Hurskainen kertoo.

– Lintusen sopivuudesta kaupunginjohtajaksi ei tässä vaiheessa ollut tietoa. Valtuutettuja ei informoitu hänestä, koska ei tiedetty, esitetäänkö häntä virkaan. Missään muussa vaiheessa ei salattu mitään, hän jatkaa.

KAUPUNGINJOHTAJAN valintaan osallistui valintaryhmän ohella konsultti. Konsultin käytöstä virantäytössä päätti Imatran kaupunginhallitus, jonka määrärahoista konsultin palkkio – 23 000 euroa – maksettiin. 23 000 eurolla valintaryhmä osti seuraavat palvelut.

– Konsultti laati hakuilmoituksen ja toimi puheenjohtajana haastatteluissa. Kun valintaryhmä päätyi Pertti Lintuseen, konsultti teki hänelle johtajuustestin, jonka sisältöä en tunne, mutta tulokset olivat hyvät, Sinikka Hurskainen kertoo.

– Konsultti laati haastattelujen perusteella lyhyet arvioinnit kaikista haastatelluista. Hän pyöritti valintarulettia, Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pentti Komi (sd.) lisää.

Komi korostaa, että kaupunginhallituksen palkkaamalla konsultilla ei ollut toimeksiantona hakijoiden etsiminen. Hurskaisen mukaan konsultilla olisi pitänyt olla virantäytössä isompi rooli.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö