Imatran alueen elinkeinopolitiikka terävöityy entisin maksuosuuksin

Kehitysyhtiöstä tehdään kuntien elinkeinopolitiikan työrukkanen. Omistajaohjausta ja -vastuuta lisätään. Kuntien maksuosuus esitetään pidettäväksi 50 eurossa/asukas.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRAN. Ruokolahden ja Rautjärven päättäjät saavat hyväksyttäväksi entisen hintaisen, sisällöltään uudistetun elinkeinostrategian. Kuntajohtajat ja kunnanhallituksen puheenjohtajat saivat tiistaina valmiiksi sopimusesityksen elinkeinostrategian linjoista, toteuttamistavoista ja hinnasta.

Kuntien elinkeinopolitiikan käytännön hoidosta vastaa seuraavan neljän vuoden ajan Imatran seudun kehitysyhtiö. Kuten se on vastannut jo kuudetta vuotta. Ostopalvelun hintakin pysyy samana eli 50 eurossa jokaista kuntalaista kohti. Kolmen kunnan yhteinen maksuosuus on vuosittain runsaat kaksi miljoonaa euroa.

Imatran kaupunginhallitus käsittelee sopimusluonnosta jo ensi maanantaina, Valtuustoon paperi tulee helmikuun 20. päivänä. Ruokolahdella ja Rautjärvellä elinkeinostrategia ja osakkuussopimus käsitellään maaliskuun valtuustokokouksessa.

Imatran kaupunginjohtaja Tauno Moilanen luonnehtii 50 euron asukaskohtaista panostusta kuntatalouksien tilaan nähden suureksi, jopa liian suureksi. Hänen mukaansa sijoitukselle on saatava myös tuottoa

– Imatran seudun kehitysyhtiötä kohtaan on esitetty aikamoista kritiikkiä. Parannusta pitää tulla sekä tuloksissa että julkisuuskuvassa, Moilanen jyrisee.

Imatran kaupunginhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan Anu Urpalaisen (kok.) mielestä elinkeinopolitiikan tulevassa toteuttamisessa täytyy näkyä nykyistä selvemmin omistajien tahto ja ohjaus. Seurantaa tulee myös oleellisesti lisätä. Yksi vuosiraportti ei tulevaisuudessa seurannaksi riitä.

– Tahdomme selkeää muutosta.

RUOKOLAHDEN kunnanjohtajan Vesa Jäppisen mielestä kyse ei ole kehitysyhtiön elinkeinopolitiikasta, vaan nimen omaan osakaskuntien elinkeinopolitiikasta. Tämä vaatii myös omistajaohjauksen lisäämistä.

– Tämä on kunnille ja kehitysyhtiölle selkeästi näytön paikka, panoksen ja tuotoksen hyötysuhdetta on parannettava. Tärkeää on myös Imatran seudun maineen parantaminen.

Omistajaohjauksen ja seurannan tehostamisen lisäksi uudessa sopimuksessa korostetaan sidosryhmien aiempaa suurempaa huomioimista. Yrittäjät saavat edustuksen myös kehitysyhtiön hallintoon.

Hallintoneuvosto vetää jatkossa suuret linjat. Suuret ja laaja-alaiset hankkeet kierrätetään kuntapäättäjien kautta.

Sopimuksessa ei ole asetettu numeerista tavoitetta esimerkiksi uusien työpaikkojen synnylle. Uusien nettotyöpaikkojen synnyn tulisi kuitenkin olla Imatran alueella tulevalla sopimuskaudella suhteellisesti Kaakkois-Suomen suurinta.

MAKSUOSUUS tulee Ruokolahden kunnanhallituksen puheenjohtajan Risto Nevalaisen (kesk.) mukaan varmasti puhuttamaan päättäjien keskuudessa.

– Valtuustoseminaarissa tätä asiaa jo sivuttiin ja varmaankin soraääniä maksuosuuden suuruudestakin tulee.

Anu Urpalaisen mukaan Imatran kokoomuksen valtuustoryhmä käsittelee elinkeinostrategian tekstiosaa ja maksuosuuksia ensi sunnuntaina kokouksessaan.

– Keskustelemme, onko ehdotettu panos riittävä, vai voisimmeko pärjätä pienemmälläkin panoksella. Jo tähän mennessä on puhuttu ja heitelty kymmenen ja viiden euron vähennyksiä maksuosuuteen.

Imatran kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Heikki Tanninen (sd.) haluaa muistuttaa mitä kaikkea 50 euron osakasmaksulla saadaan. Maksu on lisäksi pysynyt samana jo kuuden vuoden ajan.

– Kehitysyhtiö on kuntien tahtotilan työkalu. Se ei voi olla valtio valtiossa. Ei häntä voi heiluttaa koiraa, Tanninen runoilee.

Rautjärven kunnanhallituksen puheenjohtajan Aila Revon (sd.) mukaan maksuosuuden euromäärästä ei kuntatasolla ole vielä keskusteltu.

– En kuitenkaan usko, että se aiheuttaa juurikaan päänvaivaa. Uusi sopimus antaa kuitenkin terästäytymisen mahdollisuuden koko seutukunnalle.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen