Joutseno menettämässä asuntomessut Valkeakoskelle

* Päätös messuisännyydestä vuodeksi 2009 tehdään todennäköisesti perjantaina.

SARI PULLINEN

JOUTSENO. Vuoden 2009 asuntomessuista kilpailevat Joutsenon Rauha ja Hämeessä sijaitsevan Valkeakosken Heritynniemi. Nyt näyttää siltä, että kisan on voittamassa Valkeakoski. Päätöksen asuntomessujen isännyydestä tekee Osuuskunta Suomen asuntomessujen hallitus todennäköisesti ylihuomenna perjantaina.

Päätöksenteko voi lykkääntyä edelleen, jos uusia varteenotettavia ehdokkaita ilmaantuu viime tipassa.

Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kertoi tiistaina pöydällään olevan edellä mainittujen kahden kaupungin hakemukset. Hän ei kommentoi, kumpaa aikoo hallitukselle esittää messuisännäksi.

– Meillä on kaksi aika tasaista hakijaa, Heiskanen suostuu sanomaan.

13-jäsenisen hallituksen puheenjohtaja, Valtion asuntorahastoa edustava Teuvo Ijäs pitää todennäköisenä päätöksen syntymistä perjantaina. Alun perin hakemukset piti jättää jo viime vuoden syyskuun lopussa, ja päätöksen piti tulla vuodenvaihteeseen mennessä.

Ijäksen kommenttien perusteella Valkeakoski näyttää olevan Joutsenoa vahvemmin kiinni isännyydessä.

– Valkeakoski on vahva ehdokas. Kyllä Joutsenokin on varteenotettava, tosin sen talousalue on pienempi. Voi olla, että Valkeakosken vahva talousalueen paikkakuntana on kovempi sana, Ijäs myöntää.

Hän huomauttaa, että myös Pietarin talousalue itärajan takana on otettu huomioon aina, kun kaakkoiseen Suomeen on messuja myönnetty. Niin nytkin.

Ijäs väläytti välivuodenkin olevan mahdollinen, elleivät hakijat tyydytä.

Joutsenon kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski haluaa odotella rauhassa päätöstä ennen kuin kommentoi asiaa.

Valkeakosken kaupunginvaltuusto päätti hakemuksen jättämisestä toissapäivänä maanantaina. Joutseno haki asuntomessuja syksyllä.

Messuja hakevilta kunnilta odotetaan vahvaa talousaluetta, sopivaa paikkaa, hyvää asuntojen kysyntää sekä sijaintia mielellään veden äärellä, sillä se houkuttelee suomalaisia. Myös isäntäkaupungin sitoutumisen on oltava voimakas.

Joutseno on ajatellut messujensa teemoiksi seniori- ja palveluasumista, asuntoja Rauhaan ja Tiuruun sekä ympäristörakentamista. Oheiskohteiksi on kaavailtu uudisrakennusta tai saneerauskohdetta Viipurissa tai Lampikankaan vuoden 1979 messualuetta.

MAAKUNTA SIVU 8

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Tällä viikolla ratkeaa, alkaako Rauhassa asuntomessurakentaminen.

Asuntomessuja ja kävijämääriä

2008 Vaasa

2007 Hämeenlinna

2006 Espoo

2005 Oulu, kävijöitä 121 110

2004 Heinola, 191 254

2003 Laukaa, 177 039

2002 Kotka, 200 138

2001 Kajaani, 154 682

2000 Tuusula, 271 000

1999 Lappeenranta, 228 000.

Lähde: Suomen asuntomessut

Kirjoittaja:
Sari Pullinen