Maakuntahallituksen imatralaiset olisivat huvenneet lappeenrantalaisen puheenjohtajan myötä.

Lappeenrannan demarit taipuivat Ruotsalaisen taakse

EEVA SEDERHOLM

Joutseno. Lappeenrannan sosiaalidemokraatit taipuivat kannattamaan Imatran seudun kehitysyhtiön toimitusjohtajan Pekka Ruotsalaisen (sd.) valintaa maakuntahallituksen puheenjohtajaksi. Puolueen aluetoimikunta päätti tiistaina yksimielisesti esittää tätä tehtävään.

Lappeenrannan edustajat kertoivat kokouksessa haluavansa paikalle kansanedustaja Anneli Kiljusen (sd.), mutta päätyivät keskustelun jälkeen kannattamaan imatralaisten ehdokasta.

– Merkittävin syy oli, että olisi syntynyt aikamoinen epätasapaino, SDP:n Lappeenrannan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Raimo Paalanen perustelee Kiljusesta luopumista.

Tällä hetkellä lappeenrantalaisilla on hallituksessa viisi paikkaa ja imatralaisilla vain yksi. Jos Kiljunen olisi noussut johtoon ja Imatra olisi haluttu pitää mukana, koko maakuntahallitus olisi pitänyt valita uudelleen. Muut puolueet taas eivät olisi suostuneet siihen.

Imatran kunnallisjärjestön puheenjohtajan Heikki Tannisen mukaan asiasta käytiin kokouksessa hyvä keskustelu. Hänen mielestään olisi ollut maakunnan toimivuuden kannalta erittäin huono tilanne, jos Lappeenranta olisi saanut selvän enemmistön lisäksi myös puheenjohtajan paikan.

Ehdotus lähtee nyt maakuntavaltuustoon.

– Se on siitä poikki. Ei tässä sen kummallisemmasta ole kysymys, Tanninen sanoo.

Lappeenrannan Paalasen mukaan riidasta ei jää jälkiä kunnallisjärjestöjen välille.

– Kun asiat sovitaan, siitä ei saa jäädä mitään hampaankoloon, hän sanoo.

Nyt lappeenrantalaiset pyrkivät tiedottamaan tulevalle puheenjohtajalle, miten tämä pystyy ottamaan myös heidän näkemyksensä huomioon.

– Edellytämme, että hänellä on mahdollisimman jatkuva yhteys Lappeenrantaan. Ei meillä ole mitään syytä epäillä, ettei hän näin toimisi, Paalanen toteaa.

Pekka Ruotsalainen itse on tuskastunut valinnasta käytyyn keskusteluun. Hänen mukaansa minkään maakunnallisen elimen puheenjohtajan taustaa ei ole syynätty näin tarkkaan pitkiin aikoihin.

Sosiaalidemokraattien aluetoimikunnan puheenjohtajan Risto Kakkolan mukaan nyt on käytännössä selvää, että Ruotsalainen valitaan tehtävään. Virallisesti hänet nimittää kuitenkin maakuntavaltuusto kokouksessaan 24. helmikuuta.

Maakuntahallitus johtaa ja valvoo käytännön työtä Etelä-Karjalan liitossa, jossa ovat mukana kaikki alueen 12 kuntaa. Liitto pyrkii kehittämään maakuntaa sekä olemaan alueen äänitorvi valtakunnallisesti. Se vastaa myös EU-rahoituksen jakamisesta Etelä-Karjalaan.

MAAKUNTA SIVU 5

Kirjoittaja:
Eeva Sederholm