Pekka Ruotsalainen ei ole kokenut itseään jääviksi

Ruotsalainen sanoo, että hän ei ole ollut ehdolla kehitysyhtiön toimitusjohtajana, vaan Imatrankosken sos.dem. yhdistyksen puheenjohtajana. Anneli Kiljunen harmittelee ristiriitatilannetta.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN maakuntahallitukseen ei ole oltu valitsemassa Imatran seudun kehitysyhtiön edustajaa, vaan poliitikkoa.

Pekka Ruotsalainen (sd.) muistuttaa, että hän ei ole ollut ehdolla maakuntahallituksen puheenjohtajaksi kehitysyhtiön toimitusjohtajana, vaan Imatrankosken sos.dem. työväenyhdistyksen puheenjohtajana.

– Ei muistakaan puhuta heidän ammattinsa perusteella, vaan poliittisen aseman mukaan. Tietysti ymmärrän, että kehitysyhtiön toimitusjohtajuus on paljon negatiivisempi asia, ja siksi sitä on viljelty radiossa ja lehdissä.

Ruotsalainen sanoo, että kenenkään maakunnallisen elimen puheenjohtajan taustaa ei ole syynätty näin tarkkaan varmaan 50 vuoteen, ja tuskin presidenttiehdokkaitakaan.

– Sen perusteella tämä maakuntahallituksen puheenjohtajuus on todella tärkeä paikka.

Ruotsalainen toteaa, että häntä on kysytty vain maakuntahallituksen puheenjohtajaksi. Pelkäksi jäseneksi hän ei lähde.

IMATRAN sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön edustajisto asetti hänet viime maanantaina virallisesti ehdokkaaksi.

Miksi Lappeenrannan demarit ovat vastustaneet valintaanne?

– En usko, että siinä on kysymys pelkästään minun vastustamisestani, vaan siitä, että he haluavat tämän paikan lappeenrantalaiselle.

– Pidän kauheana maakunnan yhteistyön kannalta, jos kaikki kolme maakunnallista puheenjohtajuutta olisivat Lappeenrannassa. Turhaa sinne kokouksiin muiden olisi mennä. Maakuntahallituksessa on nytkin lappeenrantalaisilla enemmistö, ja tulee olemaan jatkossakin, valittiin puheenjohtajaksi kuka tahansa.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin hallitusta johtaa Ilpo Hakula (kok.) ja Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitusta Markku Paavoseppä (kesk.), molemmat Lappeenrannasta.

JÄÄVIYSSÄÄNNÖSTEN mukaan Pekka Ruotsalainen ei ole esteellinen toimimaan maakuntahallituksen puheenjohtajana. Maakuntahallitus käsitteli viime vuonna vain kahta Imatran seudun kehitysyhtiön hakemusta. Maakunnan yhteistyöryhmän listalla (MYR) ei ollut ainuttakaan kehitysyhtiön hanketta.

– En ole kokenut itseäni jääviksi. Jokainen voi joutua olemaan jossakin asiassa esteellinen, mutta sitä varten on menettelyt olemassa. Enhän minä mikään yleisjäävi ole.

– Olen lukenut itse lukenut kunnallislakia yliopistossa, ja tiedän hyvin säännökset.

ETELÄ-KARJALAN maakunnalla on Ruotsalaisen mukaan paljon isoja kysymyksiä, jotka on hoidettava.

– Eivät ne hoidu itsestään, vaan kerta kaikkiaan tarvitaan otetta, jolla ne hoidetaan. Esimerkkejä ovat tänä vuonna Etelä-Karjalan aluepoliittinen asema ja toiseksi osaamiskeskus. Maakunnan parhaat voimat on saatava niitä ajamaan.

ANNELI KILJUNEN lähti ehdolle maakuntahallituksen puheenjohtajaksi, kun Lappeenrannan sosialidemokraatit ja myös monet muut pyysivät.

– En halunnut, että valinnasta tulee kiistan aihe. Oli hyvä, että on kaksi henkilöä, joista eteläkarjalaiset sosialidemokraatit voivat valita.

Kiljusen mielestä on ikävää, että keskustelussa mentiin asetelmaan imatralaiset vastaan Lappeenrannan demarit.

– Jos Pekka Ruotsalainen tulee valituksi tehtävään, hän saa minulta täyden tuen.

– On tärkeää rakentaa yhdessä Etelä-Karjalaa. Kun olin koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja, imatralaiset tietävät käsitykseni. Varmasti he eivät voi sanoa, että olisin vetänyt Lappeenrantaan päin, Kiljunen sanoo.

ES-ARKISTO

Kuvatekstit

Pekka Ruotsalainen.

Anneli Kiljunen.

Maakuntahallituksen

nykyiset jäsenet

Pj. Sinikka Mönkäre (sd.), Imatra

1. vpj. Reijo Paajanen (kok.), Lappeenranta

2. vpj. Ari Berg (kesk.), Parikkala

Irmeli Henttonen (kesk.), Lappeenranta

Titta Karppinen (sd.), Joutseno

Anneli Kiljunen (sd.), Lappeenranta

Tuula Lindh (kok.), Lappeenranta

Antti Rämä (kesk.), Luumäki

Erkki Räsänen (myö), Lappeenranta

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen