Pitkät työmatkat pelottivat lomittajia yhdistymisessä

Rautjärven, Ruokolahden ja Imatran maatalouslomitus on kuulunut Parikkalan lomitustoimeen vuoden alusta.

PÄIVI VENTO

PARIKKALA. Rautjärven, Ruokolahden ja Imatran maatalouslomitusta on hallinnoitu vuoden alusta Parikkalasta käsin. Samalla lomittajat siirtyivät Parikkalan kunnan työntekijöiksi. Lomatoimen alue on Uukuniemeltä Ruokolahdelle, ääripisteiden välille matkaa kertyy 130 kilometriä. Lomittajilla suuri yksikkö aiheuttikin ensin huolta tulevista työmatkoista.

– Ei se alussa tuntunut hyvälle, vaan hyvin epävarmalle. Pelkäsimme, että kuinka pitkiin matkoihin kukin joutuu lomittamaan, kertoivat rautjärveläiset maatalouslomittajat Raija Nenonen ja Anneli Viinanen. Nopeasti tuli tietoa, että työalueet kestävät entisillä sijoillaan.

– Ei se naurata, jos työmatkaa tilalle on 50 kilometriä, sillä korvausta saamme vain yhteen suuntaan. Ei siinä enää jäisi käteen mitään, naiset pohtivat tiistaina Parikkalassa, jonne kaikki Parikkalan kunnan lomittajat kutsuttiin tutustumistilaisuuteen.

– Kyllä maatalousyrittäjät kyselivät, mutta ihan rauhallisesti, että kuinka lomituspalvelut jatkossa hoituvat, kertoi Rautjärven johtava lomittaja Sanna Repo.

Lomasihteeri Liisa Heino huomautti, että kokemusta ja tietoa kuntien yhdistyneistä lomituspalveluista on jo Suomessa jonkun verran.

PARIKKALA ja Saari yhdistivät lomituspalvelunsa vuonna 2004. Toimisto sijoitettiin Saarelle, jossa se on edelleen.

– Työkokoukset tuodaan eteläpään lomittajia lähemmäs, ja kokouksissa tulee olemaan saatavilla myös työvälineitä, Heino suunnitteli. Lomittajat eivät joudu näin ajelemaan kohtuuttomasti.

Parikkalan puolella johtavana lomittajana jatkaa Tuija Kekäle. Birgitta Lempiäinen tekee puolet johtavan lomittajan töitä ja puolet itse lomitusta.

– Ryhdyn tekemään välittömästi tilatarkastuksia, hän kertoi.

Heino kertoi, että ensimmäiset tilakäynnit suuntautuvat Rautjärvelle, koska siellä tilakäynneistä on pisin aika.

Parikkalan lomatoimi

59 kuukausipalkkaista ja 6 määräaikaista lomittajaa. Lisäksi 40 lyhyitä työsuhteita tekeviä lomittajia.

243 tilaa, joissa käytetään lomituspalveluja.

354 maatalousyrittäjää.

17 lomitusrengasta koko alueella.

Lomasihteeri, kaksi kokopäiväistä johtavaa lomittajaa ja yksi puolipäiväinen johtava lomittaja.

Lomittajien saatavuus parani syksyllä. Kesällä oli lomittajista pulaa mm. runsaiden sijaisapujen takia.

Kirjoittaja:
Päivi Vento