”Täällä ei kukaan kyttäämään käy”

SEIJA HACKMANSavuton aika näkyy kaupungin toimipisteissä vastaisuudessa ehkä

SEIJA HACKMAN

Savuton aika näkyy kaupungin toimipisteissä vastaisuudessa ehkä kannustavina julisteina. Tammikuun viimeisenä Raastuvankadun sosiaaliviraston aulassa paistoi silmään vain vanha tuttu ”tupakointi kielletty” -kyltti.

Eikä ketään löydy kessuttelemasta tupakkapaikoilta. Ei sinänsä ihme. Sisätupakoinnin kielto on ajanut tupakoijat kirjaimellisesti maan alle.

Sosiaali- ja terveysviraston kurkkupurkki on ollut takapihalla parkkitason alla työmaakonttien ja autojen puristuksessa. Viereisen rahatoimiston väki on savutellut pääoven betoniportaikon alla. Aurinko tuskin pilkistää kumpaankaan läpeen, ja vain harva niitä on käyttänytkään.

Virastovahtimestari Paavo Pulli kertoo sosiaali- ja terveysviraston 70 työntekijän joukossa olevan kymmenkunta tupakoijaa. Uusi ukaasi on silti puhuttanut, Pullin ja työtovereiden Jarno Kuukan ja Vesa Heiskasen muikeista ilmeistä päätellen jopa nostattanut tunteita, vaikka he itse eivät tupakoikaan.

– On kyselty, mitä nyt tapahtuu. Sanotaan vaan, että kielletty, mutta valvonta mahdotonta. Täällä ei kyllä kukaan kyttäämään käy, miehet puuskahtavat.

Sosiaalipalvelujen johtaja Marja Kosonen uskoo, että keskustelu asiasta jatkuu kovana.

– Menee tämä niin paljon henkilökohtaisten tapojen alueelle. En kyllä usko, että paheksumaan käydään. Jos ilmapiiri on hyvä, asiasta ei tule ongelmaa.

Kosonen ei näe savuttomuutta hiostuksena, vaan tavoitteena. Hän viittaa kädellään kaaren viraston aulaan.

– 25 vuotta sitten kaikki polttivat huoneissaan ja tässäkin leijaili sininen savu. Askel kerrallaan mennään.

Kaupungintalon edustalta tupakoijat häädettiin vuosi sitten pois ihmisten silmistä alakerran parkkipaikalle. Lisäksi saa savutella saa parvekkeilla.

Kiinteistö- ja mittausosaston asiakasneuvoja Sinikka Kuivanen esittelee 35 hengen osastonsa parvekkeen. Sekin kaikuu tyhjyyttään. Osastolla on vain neljä tupakoijaa.

Kuivasta henkilökohtaisesti kielto ei häiritse – enää. Hänkin lopetti vuodenvaihteessa. Sääntöä on silti osastolla ihmetelty ja purpatusta holhouksesta on kuulunut.

– Kirjeestä tuli vähän syyllistävä kuva. Milloin puututaan liikalihavuuteen tai vessassa käyntiin?

Kuivanen ei usko, että parvekesavut vievät työtehoja.

– Työterveyshoitajakin sanoo, että päätteen äärestä pitää välillä nousta, lepuuttaa silmiä ja katsella kauas. Ei täällä tarkene kauan aikaa tuhlata.

Vaikka työntekijöistä saataisiin savuttomia, tuhkapöntöt kaupungintalon ovenpielissä pysyvät paikallaan. Talossa pidetään tilaisuuksia, joiden yleisö polttaa. Virastomestari Pentti Hotilla on näköalapaikka tähän ongelmaan.

– Kyllä ulkomaiset vieraat pyörittelevät päätä, kun kysyvät tupakkapaikkaa, ja ulko-ovea näytetään.

Hotin mielestä savuttomuus menee muutenkin jo jonkinmoisen rasismin puolelle. Varsinkin perusteet epäilyttävät.

– Jos työajan käyttöä ryhdytään mittaamaan, sitten pitäisi mitata paljon muutakin kuin tupakointia.

Mika Strandén

Kuvateksti

Kaupungin tupakkatilat eivät ainakaan kannusta tupakoimaan. Vasemmalla tupakkatila rahatoimiston, keskellä sosiaaliviraston ja oikella kaupungintalon malliin.

Kirjoittaja:
Seija Hackman