Imatran kehitysyhtiön johtoon haetaan uutta osaavaa messiasta

Nykyinen toimitusjohtaja Pekka Ruotsalainen siirrettiin erityistehtäviin. Uuden toimitusjohtajan pitää olla liike-elämässä kouliintunut ammattilainen.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy:n toimitusjohtajan Pekka Ruotsalaisen siirtyminen uusiin tehtäviin on päivän uutinen Imatralla ja koko maakunnassa. Kehitysyhtiön hallitus päätti tiistaiaamuna Ruotsalaisen siirrosta Imatran Tuotekehitys Oy:n toimitusjohtajaksi huhtikuun alusta lukien.

Väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi hallitus nimesi yhtiön talousjohtajan Vesa Havukaisen. Uuden toimitusjohtajan hakeminen käynnistyy pikaisesti.

Imatran tuotekehitys on kehitysyhtiön kokonaan omistama pöytälaatikkoyhtiö. Kehitysyhtiö tulee jatkossa ostamaan tältä yhtiötä Ruotsalaisen palvelut. Ruotsalaisen vastuualueita ovat muun muassa Imatran seudun edunvalvonta, Koivukeskuksen kehittäminen ja Imatran logistisen aseman hyödyntäminen Venäjän naapurina.

Kehitysyhtiön hallituksen puheenjohtajan, Imatran kaupunginjohtaja Tauno Moilasen mukaan nyt tehtyä ratkaisua on keskusteluissa sivuttu jo puolentoista vuoden ajan. Aika ei vielä silloin ollut kypsä muutokselle. Nyt oli.

Imatran kaupunginvaltuuston hyväksyttyä uuden elinkeinopoliittisen strategian ja osakassopimuksen, tuli yksi luonnollinen vaihe puuttua toimitusjohtajakysymykseen.

­ Imatra on alueellisen elinkeinostrategian hyväksymisessä ratkaisevassa asemassa. Imatran valtuuston ratkaisut piti tehdä ennen toimitusjohtajapäätöstä. Jos tämän olisin ottanut esiin ennen valtuuston kokousta, niin siellä olisi käsittelyssä alkanut ties kuinka mones kierros, Moilanen sanoo.

KAUPUNGINJOHTAJA Tauno Moilanen tunnustaa myös itsekkyytensä vaikuttaneen ajankohdan valintaan.

­ En halunnut jättää tätä päätöstä seuraajani piikkiin roikkumaan. On hyvä, että pöytä tältä osin putsataan, ennen kuin uusi kaupunginjohtaja aloittaa työnsä.

Yksi päätökseen vaikuttanut tekijä oli myös Pekka Ruotsalaisen valinta Etelä-Karjalan liiton hallituksen puheenjohtajaksi.

­ Puheenjohtajuus tulee varmasti viemään aikaa, ja tämä aika on yhtiön ajasta pois. Tarvitsemme kehitysyhtiössä aktiivisia toimijoita. Yrityspalveluista on tullut kritiikkiä, joka on ollut osin aiheellistakin. Meidän on pidettävä huoli siitä, että yrityspalveluja tarvitsevat saavat sen, mitä on luvattu, Moilanen sanoo.

MYÖS Pekka Ruotsalainen kertoo kypsytelleensä vetäytymistä mielessään jo pitkään.

­ Kyllä tämä on pitkän ajattelun tulos ja tehty täydessä yhteisymmärryksessä yhtiön hallituksen kanssa.

Uudessa yrityksessä odottavat myös vanhat tehtävät, muun muassa Koivukeskuksen kehittäminen.

­ Koivukeskus on ollut jatkuvasti yhtenä työkenttänäni. Nyt siihen jää aiempaa enemmän aikaa.

PEKKA RUOTSALAISEN vahvuuksia ovat Tauno Moilasen mielestä suhteet julkishallintoon ja yrityselämään. Nämä vahvuudet aiotaan hyödyntää uuden yrityksen kautta täysimääräisesti koko Imatran seudun hyväksi.

­ Pekka Ruotsalaisen läsnäoloa ja asioiden hoitoa tarvitaan erityisesti Koivukeskuksessa ihan tolkusti. Toinen tärkeä sektori on Venäjä-suhteet. Key East Key West – konsepti on kärsinyt aika paljon siitä, ettei sen päällä ei ole kukaan istunut riittävän tanakasti ja päätoimisesti. Nyt asiat on saatava liikkeelle tai unohdettava kokonaan.

Kolmas sektori on Moilasen mielestä yleiset edunvalvonta-asiat.

­ Näissä asioissa mennään päällekkäin myös Etelä-Karjalan liiton kanssa. Kyse on Kuutostiestä, kaksoisraiteesta, Venäjän lähialueen rautatieyhteyksien kehittämisestä. Näiden hankkeiden rahoitus ja ajaminen valtion budjetteihin on tärkeää, Moilanen luettelee tehtäväkenttää.

KEHITYSYHTIÖN hallitus päätti jo aiemmin putsata yhtiön taseen vanhoista synneistä.

­ Viime vuoden tilinpäätökseen on otettu mukaan kaikki ne rasitteet, jotka todennäköisesti johtavat merkittäviin alaskirjauksiin. Ainoa riskikeskittymä, joka kehitysyhtiökonserniin edelleen jää, on Koivukeskus. Kehitysyhtiön vastuut Koivukeskuksessa ovat noin 1,6 miljoonaa euroa, Moilanen kertoo.

Uutta toimitusjohtajaa haetaan vauhdikkaasti, mutta ei hötkyilemällä.

­ Haemme ammattijohtajaa, joka on kasvanut ja ryvettynyt liiketoiminnassa johtajuuteen. Ei olisi pahitteeksi, jos löytyisi ihminen joka voisi maakunnallisuuteenkin tuoda uusia ulottuvuuksia ulko- tai yläpuolelta.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Kehitysyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tauno Moilanen toivoo uudeksi toimitusjohtajaksi liike-elämän rautaista ammattijohtajaa.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen