Categories
Artikkelit

Imatran uimahallissa on polskittu 40 vuoden ajan

TENHO TIILIKAINENIMATRA. Imatralle valmistui Suomen uusin ja kaunein uimahal

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Imatralle valmistui Suomen uusin ja kaunein uimahalli 40 vuotta sitten. Keski-ikää lähestyvä halli on edelleen yksi Suomen kauneimmista, kenties kaunein.

Imatran uimahalli vihittiin käyttöön 3.4.1966, yleisölle halli avattiin päivää myöhemmin. Ensi tiistaina hallin 40-vuotisuutta juhlitaan teemalla eurolla sisään.

Uimahallin ei syntynyt Imatralle aikanaan hetkessä. Imatran lions- ja rotariklubien aloitteesta Imatralle perustettiin kesäkuussa 1960 Imatran uimahalli- ja urheilutalosäätiö. Säätiö aloitti varojen keruun uimahallin rakentamiseksi kolme vuotta myöhemmin.

Rahaa kerättiin kasaan hyvinkin monenlaisin tempauksin, pilkkikilpailuin, kirpputorien, koululaisten merkkimyyntien ja paperinkeräyksen keinoin. Hallin rakentamiseen päästiin maaliskuun 30. päivänä 1965 ja 2,85 miljoonaa markkaa maksanut uimahalli oli valmis vuotta myöhemmin.

Avauspolskahduksen vedellä täytettyihin altaisiin teki pääurakoitsijan edustaja Olavi Isola.

Uimahallin rakentamista perusteltiin voimallisesti: ”Uimahallia pidettiin Imatralle välttämättömänä terveydellisistäkin syistä, sillä sekä Saimaan että Vuoksen vedet ovat saastutetut teollisuuslaitosten jätteillä. Lisäksi uimahalli kehittää uimataitoa ja vetää nuorisoa pois kaduilta ja kujilta, vähentäen siten lättähattukulttuuria”.

UIMAHALLISTA tuli imatralaisten ja koko eteläkarjalaisten suosikki. Ensimmäisen kuukauden aikana uimahallissa kävi 28 000 kävijää. Vuonna 1967 saavutettiin kaikkien aikojen vuosikävijäennätys 141 147 kävijää. Tämän vuoden maaliskuun 1. päivänä uimahallissa rikottiin 4,2 miljoonan kävijän raja.

Uimahallia on peruskorjattu ja uusittu muutamaan otteeseen. Ensimmäinen suuri peruskorjaus oli vuosina 1982­-83. Vesiliukumäki uimahalliin rakennettiin 1990. Vuosina 2004-­2004 uimahalli peruskorjattiin täysin, 4,2 miljoonalla eurolla.

Tänä päivänä uimahallin käyttäjistä yhä suurenevan osan muodostavat vesivoimistelu- ja vesijuoksuryhmät. Uimahallista on jälleen tullut terveysliikunnan kehto.

TENHO TIILIKAINEN

Kuvateksti

Vaikka valtaosa kuntouimareista onkin jo aikuisikään ehtineitä, niin toki altaaseen pulahtaa myös uintiuraansa aloittavia.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen