Stadilaiset rieskan makuun

MATTI VEIJALAINENHELSINKILÄISEN jokapäiväiseen leipään ei projektisihteeri P

MATTI VEIJALAINEN

HELSINKILÄISEN jokapäiväiseen leipään ei projektisihteeri Päivi Muntherin mukaan välttämättä kuulu hyvä leipä. Joskus siihen on stadilaisen yllättävän vaikeaa yltää käsiksi.

Kesäkuun 9.-11. päivinä Munther uskoo kuitenkin pääsevänsä kunnon rieskan makuun. Silloin menyyn pelastajat tulevat Etelä-Karjalasta.

– Helsinkiläiset osaavat jo odottaa kesäisiä maakuntatapahtumia. Paikalliset leivät ja muut kunkin maakunnan perinneruuat kuuluvat ehdottomasti näiden juhlien ytimeen, Munther sanoo.

Helsingin kaupungin tiedotustoimiston väkeen kuuluva Munther kiersi työtovereineen torstaina Etelä-Karjalaa. Isäntäkaupungin edustajat halusivat saada konkreettista tuntumaa siihen, mistä ja millaisin eväin Senaatintorin ensi kesän maakuntajuhlan toteuttajat oikein tulevat. Vaikutelmat olivat yksinomaan myönteisiä, vaikka pyryisenä päivänä seuraava vierasmaakunta ei pystynytkään näyttämään aurinkoisinta ilmettään.

– Paperilla Etelä-Karjalan juhla näyttää tässä vaiheessa tosi hyvältä, Munther kiitteli.

ETELÄ-KARJALA marssii esiintyjineen ja esittäytyjineen Helsinkiin Helsingin kutsumana. Pääkaupungissa vietetään järjestyksessään 19. maakuntajuhlaa. Kerran aiemmin Etelä-Karjala on esittäytynyt samalla tavalla samassa paikassa yhdessä muiden maakuntien kanssa, mutta soolosuorituksenkin uskotaan sujuvan hyvin.

Leivän päälle on tarjolla sirkushuveja sekä vankkaa maakunnallista asiaa monelta kantilta.

– Maakunnan jokaisesta kunnasta saatiin väkeä tekemään tapahtumaa. Kahta kertaa ei ketään tarvinnut kiskoa mukaan, maakuntatapahtuman ohjelmatyöryhmän ja matkailutyöryhmän puheenjohtajat Mirja Borgström ja Rauni Aineslahti Imatralta kertovat.

Päivi Muntherin mukaan Helsingin isännöimien maakuntakekkereiden yleisömääräksi voidaan laajasti ottaen arvioida noin 200 000, kun alkuasukkaiden lisäksi mukaan lasketaan myös pääkaupungin alkukesän turistit.

Pääkohderyhmää ovat kuitenkin pääkaupunkiseudun asukkaat.

Heillä on Muntherin mukaan Etelä-Karjalasta tietty iloisuuden ennakkokuva, minkä vahvistamiseen ei pelkkä brosyyrien lueskelu riitä.

– Siihen tarvitaan työnäytöksiä siitä, kuinka tehdään karjalanpiirakka. Tiedon ja viihteen päälle tarvitaan toisin sanoen myös mahdollisimman monenlaisia elämyksiä.

ETELÄ-KARJALA lupaa onnistuneen elämysmatkan Senaatintorille. Tekijöiden lisäksi myös herkut tuodaan pääosin alkuperämaakunnasta.

Kattamisen tarjouskilpailun voitti Ysituote Oy Lappeenrannasta. Yrittäjä Saku Hyttisen mukaan perinneruokien tarveaineet ovat aitoa tavaraa.

– Lähinnä vain tuorelihat otetaan paikan päältä Helsingistä, Hyttinen kertoo.

Yhteistyökumppanina pääkaupungissa Hyttisellä on televisiokokki Jyrki Sukula. Hyttinen lähettää Helsinkiin serviisiä hoitamaan parikymmentä ihmistä. Alihankkija Sukula on luvannut panna firmoistaan peliin noin kymmenhenkisen joukkueen.

– Yhteistyö on sujunut hyvin. Siihen kuuluu sekin, että ennen juhlia Sukulan porukalle pidetään karjalanmurteen pikakurssi, Hyttinen suunnittelee.

TULOKSIA voidaan testata vaikka karjalaisuustestillä, joka ilmestyy pikapuoliin Etelä-Karjalan liiton nettisivuille. Alku kysyy mist sie tuut ja mihi sie meet. Jatkossa tiedustellaan muun muassa sitä, millo viimeiks tulit rökälehtineeks ?

Kysyjät korostavat, että testin selvittäminen ei ole ehtona kesäkuun juhliin osallistumiselle, jos vaikealta kuulosti.

YRJÖ UTTI

Kuvateksti

Maakuntajuhlan ohjelmajohtaja Mirja Borgström esitti keisarinna Katariinalle kutsun kekkereihin. Suostumus heltisi.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen