Tuotekehitys Oy kaivettiin pöytälaatikosta

OUTI SALOVAARAIMATRA. Vuonna 1995 perustettu Imatran Tuotekehity

OUTI SALOVAARA

IMATRA.

Vuonna 1995 perustettu Imatran Tuotekehitys Oy on yksi Imatran Seudun Kehitysyhtiön lukuisista pöytälaatikkoyhtiöistä. Kehitysyhtiön toimitusjohtaja Pekka Ruotsalainen on tähän asti ollut yhtiön hallituksen puheenjohtaja, ja jatkossa hän on yhtiön toimitusjohtaja.

Varsinaista liiketoimintaa Imatran Tuotekehitys Oy:llä ei ole koskaan ollut, ei myöskään henkilökuntaa. Ruotsalaisen ohella muita työntekijöitä yhtiöön tuskin tulee tulevaisuudessakaan.

– On järkevää taloudellisessa mielessä käyttää samoja resursseja Kehitysyhtiön kanssa, sanoo Kehitysyhtiön controller eli taloushallinnosta vastaava työntekijä Vesa Havukainen, joka on Imatran Tuotekehitys Oy:n hallituksen varajäsen.

Yhtiön toimialana on kaupparekisterin mukaan ”tuotekehityshankkeiden rahoitus, prototyyppien valmistus, patenttien ja mallisuojien hankinta”. Pekka Ruotsalaisen mukaan toimialaksi tulevat jatkossa edunvalvontaan ja aluekehitykseen liittyvät asiat.

Alunperin emon eli Kehitysyhtiön piti Tuotekehitys Oy:n kautta sijoittaa rahaa tuotekehityshankkeisiin.

– Hankkeet eivät vetäneet hyvin, ja totesimme, että sijoitamme tuotekehitykseen tarkoitetut varat suoraan Kehitysyhtiöstä, kertoi Pekka Ruotsalainen Tuotekehitys Oy:n vaiheista Etelä-Saimaalle 2003.

Yhtiön hankkeet eivät johtaneet mihinkään, mutta vuoden 2004 loppuun mennessä yhtiö oli tuottanut tappiota yhteensä 25 000 euroa. Vuoden 2004 tappio oli 766 euroa.

Etelä-Karjalan liitto otti jopa Tuotekehitys Oy:n sijoituspääoman nostamisen mukaan kansalliseen rakennerahasto-ohjelmaan 1996. Hankerahaa ei kuitenkaan koskaan maksettu yhtiölle.

Kehitysyhtiöltä saatua pääomalainaa Tuotekehitys Oy:n taseessa on reilut 10 000 euroa. Laina myönnettiin konkurssitilan välttämiseksi.

Ruotsalaisen ohella Tuotekehitys Oy:n hallituksessa ovat varsinaisina jäseninä Kehitysyhtiön yritysasiamies Risto Luukkonen ja varatoimitusjohtaja Ismo Pöllänen.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara