Uransa huipulla Ruotsalainen oli Harri Holkerin kabinetissa

MATTI SAARELAIMATRA. Imatran Pekka Ruotsalainen on sukua suoraan alenevassa

MATTI SAARELA

IMATRA. Imatran Pekka Ruotsalainen on sukua suoraan alenevassa polvessa karismaattiselle Paavo Ruotsalaiselle. Näin kertoo asioista tavallisesti hyvin perillä oleva taho.

Tekee mieli uskoa, sillä Ruotsalainen on supliikkimies, jolla on sana hallussaan.

Ruotsalaisen poliittisen uran huippu sattui 80-luvun ja 90-luvun taiteeseen, jolloin hän toimi Harri Holkerin hallituksessa ulkoministeri Pertti Paasion erityisavustajana. Ruotsalainen oli kabinettien partaveitsi, jonka nimi vilahteli tämän tästä uutisissa.

Vuonna 1992 Ruotsalainen pyrki eduskuntaan. Vaalitulos jäi vaatimattomaksi. Tosin huonoon äänisaaliiseen vaikutti varmasti myös se, että Imatralta oli noissa vaaleissa ehdolla kolme muutakin kivikovaa ehdokasta.

Sosiaalidemokraattisen puolueen Lappeenrannan puoluekokouksen alla Ruotsalaisen nimi oli jälleen vahvasti tapetilla, kun keskusteltiin Ulpu Iivarin vastaehdokkaista puoluesihteerin vaalissa. Tällä kertaa omat pettivät, puolueen Kymen piiri ei asettunut Ruotsalaisen taakse, ja hän luopui ehdokkuudestaan.

Vaalien jälkeen valtaan valtakunnassa nousi Esko Ahon porvarihallitus ja Ruotsalainen palasi vallan kabineteista Imatralle ja hänestä tehtiin Imatran kehitysyhtiön toimitusjohtaja.

RUOTSALAINEN on johtanut kehitysyhtiötä nyt jo yli 18 vuotta ja yhtiön toiminta on laajentunut hänen aikanaan Imatran seudun kuntien yhteiseksi yritykseksi.

Imatran seudun kehitysyhtiön hakkeissa on palanut paljon imatralaisten veronmaksajien rahaa, mutta on sitä verotauhkaa tullutkin. Television MOT-ohjelman tekijät laskivat ohjelmaansa varten, että Pekan yhtiöön on virrannut vuosien varrella erilaisia tukia vähintään 10 miljoonaa euroa.

Tutkivat journalistit käyttivät kehitysyhtiön hakkeita esimerkkeinä siitä, miten holtittomasti EU:n rahastojen maksamia tukia tuhlataan. Imatran seudun asukkailla ei välttämättä ole yhtä paljon valittamisen aihetta: kymmenen miljoona kun on aina kymmenen miljoonaa.

Toimitusjohtajavuosien karttuessa Ruotsalaisen pulmaksi on kuitenkin yhä näkyvämmin tullut se, että hädän hetkellä hyvät toverit ovat kaukana ja ikävät kaverit lähellä.

Siipeen on välillä yrittänyt tarttua varsin erikoistakin väkeä kuten amerikkalaisen sijoitusyhtiö Piper Bahrin johtaja John Turner ja hänen suomalainen aseenkantajansa, Piper Bahrin suomalaisen tytäryhtiön puuhamies Ossi Juvonen.

Kirjoittaja:
Matti Saarela