Kaksi ostajaa pyrkimässä Rauhaan

ANU PYYHTIÄJOUTSENO. Pitkään tyhjillään pallotellut Rauhan ja Tiurun sairaal

ANU PYYHTIÄ

JOUTSENO. Pitkään tyhjillään pallotellut Rauhan ja Tiurun sairaalakiinteistöt ovat jälleen vaihtamassa omistajaa. Suuria sairaalakiinteistöjä tavoittelee kaksi ostajaa.

Sairaala-alueet siirtyivät Joutsenon kaupungin omistukseen viime vuoden lopulla. Kaupungilla ei kuitenkaan ole käyttöä alueen kiinteistöille, joille se alkoi etsiä uutta omistajaa heti kaupat tehtyään.

Sitä ennen Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri ehti kaupitella sairaalakiinteistöjä jo viisi vuotta, siitä lähtien kun Rauhan sairaala vuonna 2000 lakkautettiin.

Kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski on vielä niukkasanainen asiasta. Hän kertoo kuitenkin, että ostajatarjokkaita on kaksi ja että kaupat voivat toteutua jo hyvinkin pian.

– Meillä on kaksi ostajaa, joista tehdään päätökset.

– Jos kaikki menee niin kuin me ollaan suunniteltu, kesäkuun valtuustossa tehdään Rauhaa ja Tiurua koskevia päätöksiä.

Sitä, koskeeko kauppa kaikkia sairaalakiinteistöjä vai vain osaa niistä, Korkiakoski ei halua vielä kommentoida.

– Sekin on osittain kesken.

Mahdollista on myös, että kaupassa ovat mukana molemmat tarjokkaat.

– Olemme pyytäneet, että ostajat neuvottelevat keskenään siitä, suunnittelevatko he mahdollisesti yhteistyötä.

Sairaaloiden vuokralaisia ei ole ainakaan toistaiseksi sanottu irti. Rauhassa työskentelevillä taiteilijoilla on työtiloissaan kuukauden irtisanomisaika. Tiurussa toimivan vastaanottokeskuksen irtisanomisaika on puoli vuotta.

Viime vuonna Joutseno haki Rauhaan asuntomessuja vuodelle 2009, mutta hävisi kilvassa Valkeakoskelle. Tuolloin kaupunginjohtaja Korkiakoski kommentoi, ettei messujen menettäminen vaikuta kaupungin suunnitelmiin rakentaa Rauhaan ja Tiuruun houkutteleva asuinalue. Alueelle on suunnitteilla kymmeniä omakoti- ja rivitalotontteja.

Vanhoille sairaalarakennuksille haettiin jo silloin muuta käyttöä. Vanhoista sairaalarakennuksista vain yksi, Rantala oli mukana saneerauskohteena.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Rauhan sairaalamuseon ylläpitämisestä ei ole kiinnostunut oikein kukaan. Museo on suljettu.

Kirjoittaja:
Anu Pyyhtiä