Lappeenrantaan on suunnitteilla monikulttuurinen toimintakeskus

JYRI HÄNNINENLappeenranta. Lappeenrantaan ollaan perustamassa uutta monikult

JYRI HÄNNINEN

Lappeenranta. Lappeenrantaan ollaan perustamassa uutta monikulttuurista toimintakeskusta. Sen tarkoituksena on edistää maahanmuuttajien integroitumista, oman kulttuurin säilyttämistä ja Etelä-Karjalan kansainvälisyyskasvatusta. Keskus pyrkisi edistämään myös maahanmuuttajien yrittäjyyttä, työllistymistä ja kouluttautumista.

– Maahanmuuttajille suunnattuja palveluita on saatavilla jo esimerkiksi sosiaali- ja terveyssektorilla ja viranomaispuolella, mutta kulttuurin saralla niistä on huutava pula Etelä-Karjalassa, sanoo hanketta valmistellut kulttuurisihteeri Jorma Kallio.

Lappeenrannan keskuksen avaamisesta ei ole tehty vielä rahoituspäätöstä. Hanketta käsitellään ensi viikolla kaupungin EU- ja elinkeinotyöryhmässä, joka luovuttaa esityksen keskuksen perustamisesta kaupunginhallitukselle lähiviikkoina.

– Keskus on tärkeä ja tarpeellinen. Toinen asia sitten on, löytyykö kaupungilta tällä hetkellä tarvittavaa omarahoitusosuutta hankkeen käynnistämiseksi, sanoo Lappeenrannan kaupungin EU-asiamies Hannu Äikäs.

Hanke maksaisi ensimmäisen 17 kuukauden aikana runsaat 334 000 euroa, joista Lappeenrannan kaupungin maksuosuudeksi on kaavailtu 117 000 euroa. Hankkeeseen haettaisiin 227 000 euron rahoitusta Etelä-Karjalan liiton EU-aluekehitysrahastosta.

Kesämäen koululla englantia opettava Jean Finnerty-Kokkola muutti New Yorkista Suomeen seitsemän vuotta sitten miehensä kanssa. Finnerty-Kokkolalla on itsellään varsin monikulttuurinen tausta, sillä hänen äitinsä on japanilainen ja isänsä yhdysvaltalainen.

– Suomi seuraa monikulttuuristumisessa muuta Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, jossa kulttuurien rinnakkainelo on ollut arkipäivää jo pitkään.

Finnertyn mielestä keskuksen perustaminen olisi varsin tarpeellista. Hän näkisi siellä mieluusti monenlaista toimintaa, mutta kaikkein tärkeimpänä asiana Finnerty pitää kielen opetusta.

– Kieli on avain kulttuuriin. Ilman kielitaitoa on vaikea saada töitä, ystäviä tai oppia tuntemaan syvällisemmin suomalaista kulttuuria.

Yhtenä hyvänä käytännön esimerkkinä monikulttuurisesta toiminnasta Finnerty-Kokkola nostaa useissa suomalaiskaupungeissa ilmestyvän Six Degrees -lehden, jossa kerrotaan englanniksi suomalaisesta kulttuurista, tapahtumista, taloudesta ja yhteiskunnan muista aloista.

– Olisi hienoa, jos vastaavanlaista lehteä julkaistaisiin joskus Lappeenrannan seudullakin. On paljon arkipäiväisiäkin asioita, joita Suomessa asuvat ulkomaalaiset eivät tiedä. Niistä voisi kertoa lehden tai internet-sivujen avulla.

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen