Pienyrityskeskus kasvaa Arkkitehtuuran ympärille

Vuokrattavat toimistopaikat synnyttivät nopeasti yrityskeskittymän Savitaipaleen Kirkonkulmaan. Seuraavaksi palvelutarjonta täydentyy lounaskahvilalla.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE on saanut melkein varkain oman pienyrityskeskuksen. Kirkonkulman vanhassa osuuskauppatalossa sijaitsevan Arkkitehtuuran tiloissa toimii jo seitsemän vuokralaista ja toukokuun alkupuolella palveluvarustus vahvistuu vielä lounaskahvilalla.

Rakennusarkkitehti Ville Tuuran Arkkitehtuura ei tarvinnut kaikkia omistamiaan 400:ää neliötä, mutta eräille muille paikallisille yrityksille toimistotila oli tarpeen. Tuura remontoi tiloihin talven aikana seitsemänpaikkaisen avokonttorin ja yhden suljetun toimistohuoneen eikä vuokrattavia tiloja tarvinnut juuri mainostaa. Enää vain yhdestä loosista on varaa neuvotella.

– Tänne on helppo tulla. Sen kun kävelee sisään ja kantaa tarvitsemansa koneet mukanaan, Tuura huomauttaa.

Toimistopaikan lisäksi vuokralaiset saavat käyttöönsä faksin, kopiokoneen ja skannerin tapaiset toimistolaitteet, yhteiset sosiaalitilat sekä oikeuden käyttää kahta neuvotteluhuonetta. Asianmukaisella tekniikalla varustettuun vielä työn alla olevaan isoon neuvottelutilaan mahtuu kerrallaan jopa 30 ihmistä.

Yleensä uusien investointien valmistuessa tavataan kehua erilaisia rahoittajia ja taustavaikuttajia. Ville Tuura sen sijaan voisi pitää kiitospuheen itselleen, sillä hän on ollut henkilökohtaisesti mukana hankkeen kaikilla tasoilla johdosta rakennussiivoukseen saakka.

– Kaikki on tehty täysin ilman TE-keskuksen avustusta, kunnan myöntämää pientä tukeakaan ei ole tarvinnut nostaa, Tuura paljastaa.

VUOKRAPAIKOILTA löytyvät TMV-Tech Ky, Savikunto Oy, rakennusurakointia ja valvontatöitä tekevä Jarmo Mattheiszen, ST-Pelit, Positivo Oy sekä Suomen Tietoveljet Oy. Lisäksi Lappeenrannan työvoimatoimiston Savitaipaleen toimipisteelle on erotettu erilliset tilat avokonttorin vierestä.

– Vuokralaiset tulevat ja menevät omien aikataulujensa mukaisesti. Usein täällä on päivisin hämäävänkin rauhallista, Tuura kuvailee toimiston arkea.

Kirkonkulman ja lähitienoon väki on saamassa yhteiseksi taukopaikakseen keskelle taloa nousevan lounaskahvila Combon. Ulla Hyrkkäsen yritys syntyi oikeastaan perhe-elämän sivutuotteena.

– Ajattelin, että pitäähän Villen syödä päivisin ja samalla vaivalla voisin ruokkia muitakin, Hyrkkänen toteaa.

Toukokuun ensimmäisellä viikolla aukeava 24-paikkainen lounaskahvila aloittaa kahvilana, lounaiden valmistus käynnistyy vähän myöhemmin. Mukaan voi ostaa myös täytettyjä patonkeja ja muuta pientä.

Lounaskahvila on avoinna arkipäivisin. Tilauksesta siellä voidaan järjestää myös kokouksia, neuvotteluja ja pieniä juhlia.

JÄTEVESIJÄRJESTELMIÄ suunnitteleva ja rakentava Tommi Vainikka siirsi TMV-Tech Ky:n toimiston Savitaipaleen Kirkonkulmaan helmikuun alussa. Kolmen kuukauden aikana kertyneet kokemukset ovat yksinomaan myönteisiä.

– Pienelle aloittelevalle yritykselle tällainen järjestely on juuri sopiva, ei tarvitse investoida omiin liiketiloihin, Vainikka toteaa.

Vaikka työskentely tapahtuu avokonttorissa, yksityisyys ja työrauha ovat Vainikan mukaan säilyneet hyvin. Jokaisella yrittäjällä on omat menonsa eivätkä kaikki osu koskaan yhtä aikaa toimistoonsa.

– On mukavaa, kun tiloissa toimii muitakin rakennuspuolen ihmisiä ja puhutaan samoista asioista. Sellainen vaikutelma on tullut, että syntyneistä kontakteista voi olla paljon etua myöhemmin.

ANNE KOKKONEN

Kuvateksti

Ville Tuuran ja Ulla Hyrkkäsen remonttiurakka alkaa olla voiton puolella. Lounaskahvilan avauduttua jäljellä on enää ison neuvotteluhuoneen viimeistely.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen