Anteeksi ei pyydellä eikä kompromisseja tehdä

LIISA KUKKOLALEMI. Tyhjä navetta. Se mielikuva päässään Antti ”Hyrde” Hyyryn

LIISA KUKKOLA

LEMI. Tyhjä navetta. Se mielikuva päässään Antti ”Hyrde” Hyyrynen asteli helmikuussa levytysstudiolle. Sen tunnelman hän halusi saada Stam1nan uudelle levylle.

– Se on lohduton näky, hirvittävän surullinen. Meillä on mummolassa sellainen navetta, eikä se paljon naurata, Hyrde Hyyrynen kuvailee.

Uudet kymmenen käskyä ilmestyy 10.5. Levyn musiikki ei anna aihetta tyhjänpäiväiseen hihittelyyn paitsi ehkä patologiselle pahantekijälle. Se on kohtisuoraa seinää, sekä asenteeltaan että toteutukseltaan.

– Lähdimme toteuttamaan vain ja pelkästään itseämme, jalostamaan omaa juttuamme. Synkkyys ja raskaus tulivat ihan luonnostaan, ei niitä sen kummemmin haettu, rumpali Teppo ”Kake” Velin sanoo.

Soolokitaristi Pekka ”Pexi” Olkkosen mielestä tätä kakkosalbumia oli helppo lähteä viemään piirun verran vielä enemmän Stam1inan omaan, vinksahtaneeseen suuntaan.

– Ykköslevy tyhjensi pöydän vanhasta materiaalista. Tällä materiaalilla vahvistetaan bändin identiteettiä entisestään

Uudet kymmenen käskyä -levyn musiikki on syntynyt vuoden sisällä. Samana vuonna on tapahtunut paljon muutakin: kevät-, kesä ja syyskiertue, ehdokkuuksia ja palkintojen pokkaamista. Bändiin on liittynyt myös neljäs jäsen, sillä kiertuebasistina olleesta Kai-Pekka ”Kaikka” Kangasmäestä tuli bändin virallinen jäsen syyskiertueen viimeisellä keikalla Helsingin Tavastialla.

– Rankka vuosi, mutta se on hionnut meitä vielä tiiviimmäksi ryhmäksi, Hyrde Hyyrynen sanoo.

UUDEN LEVYN musiikin kaaosmaisuuden tai monimutkaisuuden ei Hyrde Hyyrysen mielestä kannata antaa hämätä: biiseissä on rakenteet, jotka aukenevat kun ne kuuntelee. Suomenkieliset sanat auttavat Pexi Olkkosen mielestä lähestymisessä.

Sakara Recordsin artistit Mokoma ja Stam1na vannovat politiikassaan vanhakantaisuuden nimiin. Netistä imuroidut yksittäiset biisit eivät tee oikeutta musiikille eikä biisejä kirjoiteta soittolistat silmissä.

– Uudet kymmenen käskyä on kokonaisuus, jonka biisejä ei voi kuunnella missä järjestyksessä tahansa. Tarkoitus olisi, että jengi kuuntelisi musiikkia kansilehti edessään ja keskittyisi musiikin tekijöiden hengentuotteeseen, Hyrde Hyyrynen sanoo.

– Mitä vastaan tietysti sotii se, että levyltä julkaistaan nettisingle. Mutta tässä on sellainen kiire, ettei mikään muu ollut tänä keväänä realistista. Hyvä että itse levy ehtii kauppoihin 10:nneksi päiväksi, Kaikka Kangasmäki huikkasee väliin.

– Seuraava levy julkaistaan vaan vinyylinä, jota saa vain menemällä levykauppaan. Ei ilmaiseksi eikä näkemättä vaivaa, Hyrde varoittaa.

UUDET KYMMENEN KÄSKYÄ -levyn sävellykset ovat Pexi Olkkosen ja Hyrde Hyyrysen. Ne saavat muotonsa harjoituksissa, joihin tuodaan tempo ja rakenne – ainakin jotakuinkin sekä biisin yleissävy ja päämäärä. Säveltäminen on hyvin demokraattista, sillä jokainen saa ehdottaa ja ideoida. Uudella levylläkin on paljon improvisoitua, mikä kaikkien bändin jäsenten mielestä on pelkästään rikkaus.

Mutta sanat, ne ovat yksinomaan Hyyrysen.

– Ei siitä tulisi mitään, jos joka jätkä sanoittaisi. Kyllä ne yhden miehen ajatuksia pitää olla, Kake Velin sanoo.

– Mielelläni katson, jos Hyrde tuo luettavaksi, mutta kyllä ne hänen aivoituksiaan ovat, Pexi Olkkonen lisää.

– Eihän tähän musiikkiin oikeastaan sovi minkäänlaiset sanat, mutta vielä ei ole Hyyrysen kynästä tullut sellaista lyriikkaa, jota me muut emme voisi hyväksyä, Velin jatkaa.

VANHAT KYMMENEN käskyä on stam1nalaisilla kiitettävän hyvin hallussa. Järjestyksestä ei ole täyttä varmuutta, mutta lähes tulkoon kymmenen erilaista käskyä pojat luettelevat pyydettäessä.

Uudet kymmenen käskyä on moraliteetti tästä häikäilemättömyyden ja oman edun tavoittelun ajasta. Hyrde Hyyrysen mielestä jokaiselle ihmiselle on annettu vapaus sanoa joko kyllä tai ei, suostua tai olla suostumatta coca-cola-mcdonalds-meininkiin.

– Kansainvälisistä suuryrityksistä on sanottu, että jos ne olisivat ihmisiä, niillä olisi patologisen psyykepotilaan leima otsassa, Hyrde Hyyrynen sanoo.

VAJAA VIIKKO ennen levynjulkistamista stam1nalaiset uhoavat voimansa tunnossa. Ensimmäisestä levystä sanottiin yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, ja etukäteiskommentit uudesta levystä ovat olleet hämmästyksestä mykistyneitä. Hulluksi epäilemisen stam1nalaiset ottavat pelkkänä kiitoksena.

– Ihan sama meneekö levy kaupaksi vai ei. Pääasia että on edes kerran elämässään saanut tehdä tällaisen levyn. Täysin vapaasti täysin itseään toteuttaen. Meillä ei ole enää mitään menetettävää, kaikki mikä tulee tämän päälle on pelkkää bonusta Kaikka Kangasmäki sanoo.

– Henkilökohtaisesti oli tärkeää tehdä tämä levy. Tärkeämpää kuin nousta listoille olisi, että joku kokisi sen tärkeäksi musiikiksi itselleen. 10-15 vuoden päästä on se ja sama, mikä levyn listasijoitus ilmestyessään oli, mutta se olisi mahtavaa, jos joku vielä muistaa sen silloin, Hyrde Hyyrynen sanoo.

– Ei me olla ajateltu kuin itseämme tehdessämme tätä levyä, mikä on ainoa tapa tehdä musiikkia myös muille. Eivät muutkaan voi siitä tykätä, jos bändi tekee musiikkia jotenkin muuten kuin itselleen rehellisesti, Pexi Olkkonen sanoo.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Stam1nan treenikämpän pihalle parkkeeratessaan, pitää jättää sen verran tilaa, että traktori pääsee menemään. Pexi Olkkonen, Hyrde Hyyrynen, Kaikka Kangasmäki ja Kake Velin soittavat vanhassa talossa Lemin Urolassa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola