Namika pysyi kultakannassa

JARMO HÄMÄLÄINENJOENSUU. Lappeenrannan Namika onnistui sunnuntaina vihdoin j

JARMO HÄMÄLÄINEN

JOENSUU. Lappeenrannan Namika onnistui sunnuntaina vihdoin ja viimein murtamaan Joensuun Katajan kotitaian koripallon viidennessä SM-finaalissa. Namika kukisti isäntäjoukkue Katajan Areenassa 85-76 (50-41) ja vei SM-kultamitalit voitoin 3-2.

Namikan suuri sankari mestaruuden ratkaisseessa ottelussa oli joukkueen kapteeni Andre Foreman, joka oli liekeissä alusta asti ja heitti kauden korkeimman pistemääränsä 30, joka oli myös kentän korkein lukema.

– Tänään oli minun iltani, joskus tällaisia pelejä vain osuu kohdalle, arveli Namikan 36-vuotias kippari ottelun jälkeen voitonjuhlien alkaessa.

Namika johti viidettä finaalia käytännössä alusta loppuun. Kataja tosin käväisi johdossa tilanteessa 12-11, mutta sen Namika kuittasi välittömästi.

Tauolla Namika johti yhdeksällä pisteellä ja parhaimmillaan ero oli jo 14 pistettä, mutta Kataja onnistui vielä lopussa kiristämään ruuvia.

Joensuun Areenaan pakkautuneen vajaan 3000:n hengen kotiyleisön toivo heräsi vielä viime minuuteilla, kun Kataja tuli neljän pisteen päähän Petri Virtasen pohjustamilla ja Alex Wesbyn iskemillä koreilla.

Jussi Kumpulainen heitti viime minuuteilla kaksi vapaaheittoaan ohi Areenan valtavassa vihellyskonsertissa, mutta illan sankari Andre Foreman nousi ratkaisijaksi vielä kerran vaikeilla hetkillä.

Foreman teki korin ja heitti vaparista pisteen päälle ennen kuin joutui kevyesti vihelletyn viidennen virheen vuoksi ulos kentältä.

Kataja epäonnistui viime hetkillä omissa ratkaisupaikoissaan ja lopulliset helpottavat pisteet Namikalle nostivat vahvasti korille koko ajan ajellut Chanan Colman ja vapaisiin paikkoihin lopussa päässyt Matt Williams.

Namikan valmentaja Mika Turunen vei joukkueensa jo lauantaina Joensuuhun keskittymään vappuaaton aikaiseen finaaliin.

– Tällä joukkueella on europeleistä kokemuksia vaikeista tilanteista ja kovista huutomyrskyistä. Kyllä se paineet kestää. Nyt voitettiin toisen kerran tässä finaalisarjassa levypallot (40-37) niin kuin oli suunniteltukin.

– Lisäksi päästiin sisälle Katajan kolmen pisteen alueelle ja saatiin virhepaineita Katajan pelaajille, Turunen tiivisti viidennen finaalipelin ratkaisut.

Katajan valmentaja Timo Heinosen mielestä sunnuntain ottelun ja koko finaalisarjan ratkaisi Namikan pelaajiston monipuolisuus.

– Pakko on tunnustaa, että aika pahasti oltiin köysissä näissä viime peleissä. Meidän pelimme oli liian yksipuolista ilman Jyri Lehtosta ja Namikan kuusikon peli tiivistyi koko ajan, Heinonen sanoi.

Namikan kippari Andre Foreman oli uransa kukkuloilla päästessään sunnuntaina nostamaan Pantteri-patsaan mestaruuden kunniaksi ja leikkaamaan korisukan Pasi Riihelän ja Jussi Kumpulaisen kannattelemana.

– En tiedä oliko tämä urani paras peli, mutta varmasti ainakin yksi tärkeimmistä, jonka muistan aina.

– Me emme oikein uskoneet ennen kahta edellistä Joensuun peliä, että täällä on niin vaikea voittaa. Nyt keskityimme voittoon täydellisesti ja pystyimme taistelemaan Katajalta tärkeitä levypalloja pois, sanoi Foreman joka jo ennen puoliaikaa heitti huikeat 25 pistettä.

Katajan pelin sielu Petri Virtanen nieleskeli pettymystään ottelun jälkeen kentän laidalla.

– Me annoimme tarkoituksella Namikalle tilaa kaukoheittoihin, mutta taktiikka ei toiminut kun Namika voitti myös paljon levypalloja ja sai tilaa korin alla. Onhan tämä kuitenkin minulle ensimmäinen mitali ja siitä on hyvä parantaa ensi vuonna, Virtanen pohdiskeli.

Andre Foremanin jälkeen Namikan paras pistemies oli 18 pinnaa tehnyt Matt Williams. Levypalloja Williams repi käsiinsä 10. Levypallotaistelussa kunnostautui myös Pasi Riihelä, jonka saalis oli 10 pistettä ja 8 levypalloa.

Chanan Colman heitti tärkeät 16 pistettä, Jussi Kumpulaisen saldo oli 8 pistettä 6 levypalloa.Edellispäivänä kolmosia upottanut Yasin Merzoug oli virhevaikeuksissa ja vain yksi viidestä kolmosesta putosi korisukkaan.

Katajan paras pistemies oli Alex Wesby 28 pisteellä.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen