Ei kastunut töppönen vedestä

Imatran kesä avataan komeasti Koskenpartaalla. Veikka Gustafssonin tulo on vielä epävarmaa, koska Himalajan valloittajaan ei ole viikkoon saatu yhteyttä.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Imatran kesäkausi avataan komeasti lauantaina. Lauantain kohokohtana on Imatra Expressin ottaminen käyttöön, vaijeriliuku yli Imatrankosken uoman. Vaijeriliu’usta vastaa Taikuri ja Teräsmies Oy.

Vaijeriliuku yli koskiuoman padon ja siltojen välissä piti toteuttaa jo viime kesänä, mutta aika ei tuolloin riittänyt byrokratian rattaiden hiomiseksi kuntoon.

Tämän kevään vastoinkäymisistä huolimatta vaijeriliuku aiotaan toteuttaa tulevana lauantaina.

Helatorstaina Imatrankosken yli liuttiin iltapäivällä kokeilumielessä ja oikein urakalla. Ensimmäisen testinuken (muovipöntön) jälkeen vaijerin varassa viiletti kosken yli Janne Hinkkanen vaijeriliu’un puuhamies. Hinkkanen sai pian seuraan Martti Behmistä.

­ Mahtava tunne, kerta kaikkiaan. Hinkkanen kommentoi.

Miehet laskivat vaijerin varassa ensin kuivan koskiuoman yli ja myöhemmin myös niin, että vanhassa uomassa pauhasi vesi.

Sen verran innoissaan miehet olivat, että kertaalleen Janne Hinkkanen ei malttanut odottaa riittävän kauan, että edellä laskenut Behm oli ehditty irrottaa vastarannalla valjaista pois.

Yhteentörmäys oli tuntuva, mutta ei liian kivulias.

Helatorstai poisti myös pelot siitä, etteikö homma toimisi. Pientä viilaamista lauantaiksi vielä jäi. Yksi ongelma on Veikka Gustafsson.

­ Suurin ongelma tällä hetkellä on se, ettei ensimmäiseksi liukujaksi lupautuneeseen vuorikiipeilijä Veikka Gustafssoniin ole saatu viikkoon yhteyttä. Viimeisimmällä Himalajan huipun valloituksella Veikalta olivat murtuneet kylkiluut. Mies ei ole kuitenkaan ilmoittanut, etteikö hän tulisi, Janne Hinkkanen kertoo.

Jos Veikka ei Imatralle tule, niin sitten avauslaskun suorittaa joku muu. Imatran uusi kaupunginjohtaja Pertti Lintunen on ainakin luvannut kosken yli liukua.

­ Lintusen mukaan homma on helppo juttu. Niinhän se onkin, mutta kyllä ainakin minä haluan nähdä kuinka helppoa se on, kun Lintunen on lähtölavalla.

Ensimmäiset liu’ut tehdään kello 13.30 jälkeen. Kutsu- ja VIP-vieraiden jälkeen myös yleisöllä on mahdollisuus kokeilla kosken ylittämistä vaijerin varassa. Kesän aikana 14.6.-20.8. liukuja on tarjolla keskiviikosta sunnuntaihin puolesta päivästä aina illan koskinäytöksen päättymiseen saakka.

­ Kiinnostusta on liukuun on ollut erityisesti polttariporukoiden keskuudessa. Se on varma, että ainakin nuorille pojille liukuminen on ykkösjuttu.

VAIJERILIUKU ei vaadi ylittäjältään kuin ripauksen rohkeutta. Janne Hinkkanen vakuuttaa, että liukuminen on täysin turvallista. Kaikki on mitoitettu viimeisen päälle ja tarkastettu moneen kertaan.

­ Liukuja ei tarvitse erikoisasusteita, hametta emme tosin suosittele asuksi. Samoin kaikki riippuvat korut ja kaulariipukset tulee ottaa pois, samoin kaulahuivi.

Hinkkasen mukaan liukua voi pieni tai suuri. Enimmäispainoraja on kuitenkin 240 kiloa, vaikka vaijeri kestäisi kyllä norsunkin painon.

­ Alle 18-vuotiaat saavat liukua vain vanhempiensa luvalla.

IMATRAN kesä julistetaan lauantaina avatuksi Koskenpartaalla, jossa ohjelma alkaa esiintymislavalla kello 11. Avauksen tekee Imatran uusi kaupunginjohtaja Pertti Lintunen. Ohjelmassa on myös Pienten Enkeleiden suvivirsi, Imatran Big Bandin esityksiä ja Vuoksi Gaalan tanssiesitys.

Kaupunkikeskustat Imitsin toiminnanjohtaja Mari Haaparanta iloitsee siitä, että kesänavaukseen on tänä vuonna saatu mahdutetuksi useita eri elementtejä. Imatra Expressin avauksen lisäksi lauantaina juhlistetaan myös Imatran ja Svetogorskin kaksoiskaupunkipäivää.

Hulina jatkuu vielä sunnuntaina, jolloin useimmat Imatrankosken keskustan kauppaliikkeistä pitävät ovensa auki.

TENHO TIILIKAINEN

Kuvateksti

Ensimmäisenä yli kuohuvan Imatrankosken liukui helatorstaina vaijeriliu’un isä Janne Hinkkanen.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen