Imatra vuoden rajakunnaksi

HANNU OJALAIMATRA. Eläkeläinen ja sotainvalidi Paavo Räkköläinen ei ole sen

HANNU OJALA

IMATRA. Eläkeläinen ja sotainvalidi Paavo Räkköläinen ei ole sen paremmin tohkeissaan kuin harmistunutkaan. Imatra on nimetty vuoden 2006 rajakunnaksi.

Räikkölän kylältä Svetogorskin tehtaiden piiput ovat kuin käsivarren mitan päässä heti peltojen takana. Raja kulkee peltoaukon reunassa.

– Hyvät perusteet, kommentoi yksinään mökkiään asuva 86-vuotias Viipurissa syntynyt Rajaseutuliiton valintaa ja sen perusteita.

Imatran ja Svetogorskin kaupunkien yhteistyön viriäminen on Lahdesta 12 vuotta sitten Imatralle muuttaneen Räkköläisen mielestä aika hyvä juttu.

– Svetogorskissa olen käynyt, kun olen mennyt sitä kautta Viipuriin. Se on nyt semmoista, mitä on, hän kertoo näkemästään.

Raja ei Räikkölän kylällä Vuoksen eteläpuolella ole läsnä vilkkaana liikenteenä eikä ostosmatkailuna. Naapuri haisee.

– Sopivalla tuulella tänne tulee kauhea rikkisavu. Kun se laskeutuu, puidenkin lehdet tulevat keltaisiksi, Räkköläinen kuvailee hiljaisen rajakylän arkea.

Yhteistyön tulevaisuudesta näkemys on selvä.

– Heistä se on kiinni.

Samalla kylällä rajalinjan tuntumassa peltoa muokannut Juha Hallikas on myös hillitty Imatran ja Svetogorskin kaupunkien yhteistyötä arvioidessaan.

– Ainahan ne jotain uutta rajalla keksii. Sen takia minäkään en ole viitsinyt käydä edes tankkaamassa, Hallikas tiivistää henkilökohtaisen kaksoiskaupunkiajatuksensa.

Rajassa kiinni asuvan maanviljelijän kiinnostus ei ulotu seuraamaan edes kovin tarkasti lehtien kirjoittelua aiheesta.

– Vähän tulee seurattua. Lehdessä taisi olla, että kaupunkilaiset eivät siitä kovin paljon tykkää.

Imatran kaupungin edustajat kävivät ottamassa vastaan huomionosoituksen torstaina eduskunnassa. Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Tsuparin mielestä valitulla tiellä pitää jatkaa, ja imatralaisten on uskottava omaan asiaansa.

– Tornion ja Haaparannan yhteistyötä on tehty jo 20 vuotta. Ei siihenkään kukaan uskonut, mutta nyt ollaan tekemässä yhteistä keskustaa.

Kaksoiskaupungin edistämä konkreettinen hanke on tänä vuonna kunnallistekniikaltaan valmistuva teollisuusalue Svetogorskissa. Työtä tehdään myös molemmille puolille rajaa sijoittuvien yrityspuistojen edistämiseksi.

Svetogorskin asema yhteistyökumppanina muuttui tämän vuoden alussa, kun Venäjällä toteutettiin paikallishallinnon uudistus.

Kaupungin oma budjetti osittui kymmenykseen entisestä. Sen omassa määräysvallassa on miljoona euroa. Koulutuksessa ja terveydenhoidossa päätösvalta on siirtynyt Viipurin piirille.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Räikkölän kylänraitti avattiin yleiselle liikenteelle muutama vuosi sitten. Rajaa hipova tie on pysynyt Paavo Räkköläisen mielestä hyvin hiljaisena.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala