Nordea lähti liikekeskus Gallerian vuokralaiseksi

MATTI SAARELALAPPEENRANTA. Nordea teki keskiviikkona sopimuksen OKA Oy:n kan

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Nordea teki keskiviikkona sopimuksen OKA Oy:n kanssa liiketilojen vuokraamisesta liikekeskus Galleriasta. Nordea siirtää Lappeenrannan konttorin nykyisistä, Valtakadulla sijaitsevista tiloista Galleriaan syksyllä 2007.

OKA on ajanut sitkeästi suuren liikerakennuskompleksin rakentamista entisen linja-autoaseman kortteliin kohta neljä vuotta.

– Ajattelimme, että tämä hanke pitää toteuttaa nyt jos koskaan, ja tällä viikolla homma on lähtenyt purkautumaan. Meillä on Nordean isäksi kaksi tai kolme muuta perustulijaa, OKA:n aluejohtaja Kari Metsäkallio sanoi vuokrasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa.

Gallerian rakennustyöt alkoivat maaliskuu alussa. Suunnitelmien mukaan rakennuskokonaisuus on valmis vuoden 2007 loppuun mennessä.

HANKETTA on vuosien varrella kutsuttu Galleriaksi ja Maakuntataloksi. Rakennukseen tulee liiketiloja 13 500 kerrosneliötä, toimistotiloja 3 000 kerrosneliötä, 400 autopaikan pysäköintitalo ja 42 asuntoa, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on noin 3 000 neliötä. Lisäksi alueelle rakennetaan vielä kaksi uutta asuinkerrostaloa.

Tiloja omistajaa ja hallinnoi neljä eri kiinteistöyhtiötä. Liikekeskuksen tilat vuokrataan ja tilat omistaa sitä varten perustettu kiinteistöyhtiö. Toimistotiloja, tai toimistotaloa, kuten Metsäkallio tätä osaa liikekeskuksesta kutsui, hallinnoimaan perustetaan osakeyhtiö, jonka osakkaiksi tulevat tilojen tulevat käyttäjät.

MAINOSTOIMISTO Mediakolmio on ostanut toimistotalosta 700 neliön toimitilat itselleen, ja suurin piirtein samankokoiset tilat on varattu myös Etelä-Karjalan liitolle. Etelä-Saimaan saamien tietojen mukaan myös loput rakenteilla olevista toimistotiloista on jo käytännössä varattu.

Rakennuksen kaksi alinta kerrosta varataan pysäköinnille. Niihin tehdään yhteensä 400 autopaikkaa, joita hallinnoin oma pysäköintitaloyhtiö. Neljäsosa autopakista on varattu kaupungin pysäköintilaitokselle. Loput 300 autopaikkaa varataan liikekeskuksen asiakkaiden käyttöön.

Liikekeskukseen rakennettavia 42 asuntoa varten perustetaan oma asunto-osakeyhtiö.

NORDEA on ensimmäinen toimija, joka on solminut vuokrasopimuksen Gallerian liiketiloista. Nordea vuokraa liikekeskuksesta 1 500 neliön tilat Lappeenrannan konttorilleen.

– Nordea pääsee kalustamaan uutta konttoriaan syyskuun alussa 2007 ja pankkitoiminta voi käynnistyä lokakuussa, Metsäkallio lupasi.

Metsäkallion mukaan neuvottelut myös muiden vuokralaisten kanssa ovat pitkällä. Hän arveli, että seuraavat vuokrasopimukset Nordean kaltaisten ”perustulijoiden” kanssa allekirjoitetaan vielä ensi viikolla.

Linja-autoaseman korttelin rakennuskustannukset nousevat noin 45-50 miljoonaan euroon. Liikekeskus Galleria osuus on noin puolet hankkeen kokonaiskustannuksista.

METSÄKALLION mukaan rakennusliike OKA ei jää pysyvästi Gallerian yhtiöiden omistajaksi. Hän ei kuitenkaan suostunut sanomaan edes sitä, onko kohteesta kiinnostunut kiinteistösijoittaja suomalainen vai joku ulkomaalainen taho.

– Ajat ovat nyt otolliset. Kiinteistösijoittajat ovat huomanneet, että kiinnostavia kohteita löytyy myös Kehäkolmosen ulkopuolelta, Metsäkallio kehui.

ARKKITEHTUURITOIMISTO SOPANEN-SVÄRD OY

Kuvateksti

Liikekeskus Gallerian rakennustyöt aloitettiin maaliskuun alussa. Linja-autoaseman korttelin täyttävään rakennuskompleksiin rakennetaan liike- ja toimistotilaa sekä asuntoja.

Kirjoittaja:
Matti Saarela