Museokeskuksen valmistelu alkaa heti

Lappeenranta haluaa Tali-Ihantalan, Ratsuväen ja Lotta-museon avautuvan 360-vuotisjuhliinsa vuonna 2009. Linnoitukseen tuleva museokeskus odottaa valtion lupaavan rahoitusta. Kaupunginarkisto siirtyy Rauhaan.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Parhaimmassa tapauksessa Lappeenrannan Linnoitukseen tuleva Tali-Ihantalan, Ratsuväkimuseon ja Lotta-museon museokeskus avaa ovensa kaupungin 360-vuotisjuhlavuonna 2009.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina museokeskusta selvittäneen työryhmän ehdotukset. Museokeskus sijoittuisi Linnoitukseen nykyiseen kaupunginarkistoon sekä sen viereiseen tyhjään rakennukseen. Rakennukset yhdistettäisiin toisiinsa käytävällä.

Kaupunginhallituksen jäsen Matti J. Kuronen (myö) esitti, että asia olisi palautettu uudelleen työryhmälle valmisteluun. Kurosen mielestä kaupunginarkiston siirron kustannukset olisi pitänyt selvittää. Esitystä ei kannatettu ja se raukesi. Kuronen jätti kaupunginhallituksen päätökseen eriävän mielipiteen.

Lappeenrannan Kilta oli lausunnossaan sitä mieltä, että museokeskus sopisi parhaiten Rakuunamäelle.

Museokeskustoimikunta aloittaa välittömästi museokeskuksen rakennusten, käsikirjoituksen ja näyttelytekniikan suunnittelun.

TALI-IHANTALA -työryhmän puheenjohtaja, projektijohtaja Heikki Timonen sanoo, että kaupunginarkiston viereisen A1 -rakennuksen peruskorjaus alkaa heti, kun EU-rahoitus varmistuu.

Museokeskuksen toteutumisen ratkaisee valtiolta saatava rahoitus.

– Valtiolta on nyt kerjättävä rahaa. Tarkoitus on, että valtio ottaa ensi vuoden budjettiin vähintään lausuman siitä, että tämmöisen rahoitusuunnitelman mukaan edetään.Museokeskuksen perustaminen vaatii yhteensä kuusi miljoonaa euroa.

– Kaupunki on valmis itse satsaamaan kaksi miljoonaa, jota summaa odotetaan myös valtiolta. Yksi miljoona tulisi yhteisöiltä, järjestöiltä ja elinkeinoelämältä ja yksi miljoona olisi kansallista EU-rahoitusta.

MUSEOKESKUS ei tulisi osaksi kaupungin museotoimea, vaan sitä varten perustettaisiin Tali-Ihantalan Perintö-säätiö.

– Museosäätiön pitäisi saada käyttökustannuksiinsa vuotuinen 400 000 euron valtionapu.

Timonen viittaa puhemies Paavo Lipposen (sd.) museoidealle antamaan tukeen.

– Mitä se sitten vaikuttaa. Opetuministeriö taas on linjannut, että erikoismuseoita ei tulisi kuin ihan poikkeuksellisissa tapauksissa.

Timosen mukaan Linnoitukseen jäisi kaupunginarkistosta ”vähän laajempi osa kuin käsiarkisto”. Muu kaupunginarkisto muuttaisi Rauhaan.

Kaupunginhallitus nimesi museokeskustoimikunnan ohjausryhmän puheenjohtajaksi valtuuston puheenjohtajan Heikki Järvenpään (kok.) ja jäseniksi Ari Torniaisen (kesk), Anneli Kiljusen (sd.) sekä Antti O. Arposen (myö).

Kuvateksti

Parhaimmassa tapauksessa Lappeenrannan Linnoitukseen tuleva Tali-Ihantalan,

Ratsuväkimuseon ja Lotta-museon museokeskus avaa ovensa kaupungin

360-vuotisjuhlavuonna 2009.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju