Retkikohteita kuntoon hankerahalla

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö etsii kesäksi isäntää Satamosaareen.

LEENA SALLINEN

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön ylläpitämiä retkikohteita varustetaan kahtena tulevana kesänä noin 200 000 euron hankerahalla.

Sillä rakennetaan uusia palveluita säätiön omistamille Saimaan saarille ja rannoille sekä Rautjärven Hiitolanjoelle. Myös Etelä-Karjalan kunnat kohentavat retkikohteitaan.

Hankkeen kokonaiskustannus on tarkalleen 198 290 euroa. Summasta puolet on EU-rahaa ja kansallista rahaa, jota Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on säätiölle myöntänyt. Toiset puolet rahoituksesta tulee säätiöltä ja kunnilta.

Kunnista mukana ovat Lappeenranta, Imatra, Joutseno, Savitaipale, Ruokolahti ja Taipalsaari.

Virkistysaluesäätiö tarjoaa ensi kesänä myös isännän palveluita suosituimmassa kohteessaan, Joutsenon Satamosaaressa. Edellytyksenä on työntekijän löytyminen.

Säätiö etsii kesätöihin saari-isäntää, jonka tehtävänä on seurata ja ohjata Satamosaaren käyttöä ja kerätä palautetta veneilijöiltä. Isännällä pitää olla vene käytössään.

– Jännityksellä odotan, löytyykö tehtävään elämäntapaintiaania, koska suuria rahoja ei voida tarjota, toteaa säätiön asiamies Hanna Ollikainen.

Talkooväkeäkin säätiö kaipaa ennen pitkää. Säätiö teettää hoitohakkuita Taipalsaaren Päihäniemessä ja Rastiniemessä, ja hakkuujäljet on tarkoitus korjata talkoilla.

Ollikaisen mukaan säätiö on jo sopinut puukaupat Stora Enson kanssa. Talkoiden ajankohta riippuu hakkuiden ajankohdasta.

Säätiöllä on meneillään myös luonnon virkistyskäytön kehittämishanke. Sen tavoitteena on tehdä tunnetuksi säätiön ja kuntien retkikohteita.

Tätä nykyä ajantasaisin tieto maakunnan retkeilykohteista löytyy internetistä Etelä-Karjalan maakuntaportaalin sivuilta osoitteesta www.ekarjala.fi/retkeily.

Lähiaikoina retkeilykohteiden rekisteristä avataan internetiin myös uudistettu versio Etelä-Karjalan matkailusivuille osoitteeseen www.gosaimaa.fi.

Virkistysaluesäätiön logosta tehdään Etelä-Karjalan retkeilyn merkki, jonka toivotaan tulevan tutuksi maakunnan luonnossa liikkuville. Kesän aikana laavuille ilmestyy kylttejä, joissa on logo ja nettiosoite.

Kuvateksti

Etelä-Karjalan retkeilyn merkki tulee luonnossa liikkujille toivottavasti tutuksi. Se on jalostettu virkistysaluesäätiön logosta.

Virkistysaluesäätiön

kunnostuskohteet

2006-­07

Satamosaari: saunanlaiturin uusiminen ja yksi uusi puukatos.

Päihäniemi: Puukatos.

Ilkonsaari: Käymälän kunnostaminen ja polttopuukatos.

Hietasaari: Uusi nuotiokatos.

Ruuhonsaaret: Saunan korjaus, nuotiokatos, käymälän kunnostus ja

polttopuukatos.

Palosensaari: Nuotiokehä, käymälä ja polttopuukatos.

Hiitolanjoki: Polttopuukatos Kangaskoskelle.

Lisäksi käymälöiden kunnostuksia laavukohteissa.

Kuntien

retkeilyhankkeet

2006-­07

Savitaipale: Kolme rantautumispaikkaa Kuolimolle ja luontopolku Orraille.

Taipalsaari: Retkeilyreitti Kyläniemeen.

Lappeenranta: Karhusaaren virkistyskohde.

Imatra: Luontopolkujen rastikyltit ja laavun ja sillan kunnostaminen

Mellonlahdella.

Ruokolahti ja Joutseno: Uusia käymälöitä retkeilyreitin varrelle ja

ulkoilualueille.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen