Suomenniemen kunta katsastaa kumppaneita kaikista suunnista

Savon houkutus tuntuu entistä voimakkaammin. Perusterveydenhuolto ollaan järjestämässä uudelleen.

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMEN ja Savitaipaleen kuntien pitkä järkiavioliitto rakoilee. Suomenniemi ottaa etäisyyttä Savitaipaleeseen ja kuuntelee herkin korvin muiden vanhojen kosijoiden kutsuja.

Parin etääntymistä on osattu ounastella, sillä kumpikin näyttää viihtyvän parhaiten omien ystäviensä seurassa. Savitaipale haluaa kuulua hinnalla millä hyvänsä Lappeenrannan jengiin, mutta arjen realiteetit ja lähipiirin esimerkki vetävät Suomenniemeä kohti Mikkeliä.

Selvä merkki pesärikosta tuli pari viikkoa sitten, kun Suomenniemen kunnanhallitus päätti esittää kunnan uuden palvelustrategian hyväksymistä valtuustolle. Strategiaan sisältyy muun muassa Savitaipaleen kanssa solmitun perusterveydenhuoltosopimuksen irtisanominen ja eri palveluntuottajien kilpailuttaminen.

Suomenniemellä epäillään Savitaipaleen yrittävän rahastaa sinänsä korkeatasoisilla palveluilla. Savitaipale kiistää moiset väitteet.

Toisessa naapurikunnassa, Mäntyharjussa, tehdään ilmeisesti täyttä päätä laskelmia Suomenniemelle tehtävästä ostopalvelusopimuksesta. Mäntyharju tarjoaa jo nyt terveyskeskuspalveluja suomenniemeläisille ja kunta olisi valmis joka suhteessa likeisempään yhteistyöhön pienen naapurinsa kanssa.

VALTION TARJOAMAT kuntaliitosporkkanat ja maakuntarajojen haurastuminen ovat parantaneet merkittävästi Suomenniemen asemaa ja kiinnostavuutta. Kunta ei ole enää pelkkä Savitaipaleen takamaa, vaan varteenotettava neuvottelukumppani. Etelä-Savon kunnat haluavat kiihkeästi suuntautua kohti etelää ja Suomenniemen kumppanuus olisi niille askel oikeaan suuntaan.

Myös Suomenniemen olemassa oleva ja kuviteltu vauraus kelpaisivat kenelle tahansa. Suomenniemen visusti säästämillä metsähehtaareilla rukattaisiin monen kunnan vuositasetta.

– Kyllä meille sopii kaikenlainen yhteistyö. Suomenniemi on tervetullut mukaan kuntarypäsyhteistyöhön Mäntyharjun, Ristiinan, Hirvensalmen ja Pertunmaan kanssa, Mäntyharjun perusturvajohtaja Henrik Sanmark toteaa.

Kutsu on lähetetty ja ehditty myös ottaa vastaan. Suomenniemen kunnanhallitus valitsi maaliskuun lopulla neuvottelijat yhteistyöneuvotteluihin, joita käydään sivistys- ja hallintopalveluista, perusturva- ja teknisistä palveluista.

MAAKUNTA SIVU 3

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen